13weeks

Haii semua. Sy prgnt dah 13weeks tp alahan sy masih kuat. Bile agak nye akan pulih ye? Berat makin susut. Makan takde selera. Bile makan mesti muntah. Ape patot sy buat?? Buntuuuu ??

23 Các câu trả lời

Sama la kita... Tp sy try mkn sikit2. Sbb bila sy mkn skali byk, mmg cpt muntah.. Kluar habis semua mknan. Mcm pagi sy mkn biskut oat coklat tu buat isi perut... Jgn mkn skali byk, mkn sikit2. Tggu smpai sendawa.. Kalau x nti angin tolak habis mknan tu. Pastu ptg sy mkn nasi dgn ikan masin.. Tp dlm 1 senduk je. Mkn slow2... Pastu dh habis tu, stop dlu. Jgn pksa perut... Sy buat cmni bru la ok.. Xmuntah balik. Kalau x, mmg lembik bdan duk muntah je. Tambah2 kalau bau jiran masak.

Doa banyak2 sis. Saya alahan sampai 31w hehe. Now 33 weeks dah okay sikit tp still tak tahan bau masakan + tak lalu makan sangat. But at least dah stop muntah. Cuma rasa loya tu kdg2 ada jugak huhu oh ya saya bertahan dengan kurma sehari 3 biji. Then try and error buah2 yang boleh makan sikit2. Nasib baik time pregnant saya lalu susu. So bagk la tenaga sikit. Padahal sebelum pregnant tak lalu susu. Moga sis kuat ya 💪

Sya pun mcm tu 3bln sengsara. Ni tak boleh itu tak boleh terutamanya bau2 masakan. If mommy tanya bila nak pulih tu tak tahu lg sbb lain2 pmbwaan ada yg sekejap ada yg sampai nak melahirkan. Mcm sya 16w baru ok . Sya kuatkan semangat telan je apa yg ada dlm otak rsa nak mkn . Susu ibu kena minum . Kalau mommy tak dpt mkn nasi dengan lauk takpe . Cuba mkn bubur kosong je dan tingkatkan pengambilan buah.

Saya dah nak masuk 15week masih xleh makan proper dan kuat rase nak muntah. Bergantung sepenuhnya kat susu aje. Sehari bleh habis 2liter susu. Tapi Bile p check up berat naik. Nurse cakap sbb saya tak makan tapi terlebih minum susu. So nurse soh stop susu and cube makan proper.. moga tak lama alahan ni..

depend dgn badan ssorg jugak..sy skrg 10w,sama mcm awk..alahan msh kuat sgt.. nak mkn,nak minum smua x lalu..muntah siang mlm..tp syukur berat x susut..perut lpr tp stiap kali menelan mknn/minuman mmg kluar balik..

bertabahlah sis. sy 24w pun masih alah lg. berat dah turun 12kg tak naik² lg. Muntah tu sis kena inform doctor, kalau berat turun banyak mcm sy, doctor akan bg ubat veloxin utk tahan muntah. wajib mkn 2x sehari.

Sy lepas 15weeks baru ada selera.. Masa alahan berat turun 5kg.. Memang xnak makan langsung.. Bleh minum air jus je utk bagi tenaga.. Masuk 16weeks baru la selera dtg tak berenti. Asyik nak mkn jeee😅

Alhamdulillah so far sy masih x de alahan... Tapi sy ada amalkan minum sesudu pure madu kelulut + sedikit air setiap awal pagi... Selawat dan niat Makesure madu tu asli dan tiada campuran

Lain org lain alahan nye sis.. Ada stgh org alahan 2 3bulan je.. Ada org smpai nk beranak 😂😂😂 layan je alahan tu.. Insyaallah naty akan baik sndri

Bertabahlah..saya alahan masa pregnan anak kedua sampai bersalin..sekarang tgh mengulang semula dgn 3rd pregnancy..semoga dipermudahkan urusan kita semua..