Mintaa respon nya ibu”

Haii . Bayi saya berusia 12hari . Ada x ibu” yg ada pngalaman mcm ni dkt anak2 … naik biji merah kt muka . Starting prasan lepas kakakk dia terpakaikn bedak . Ada x cara hilangkn merah” tu

41 Các câu trả lời

Bawa la baby jumpa doktor sis . Kesian dia , ikutkan takboleh letak bedak lagi . Moisturiser pun kalau nak pakaikan sedikit ja untuk kita tengok baby alah produk apa . Baby saya yang dah 2 bulan pun bedak tak pernah pakai lagi . Moisturiser muka pun bila nampak mcm kering baru letak . Body lotion pun sama , sikit jaa kalau kering atau nak jalan2 . Bagi wangi sikit tu pun selepas confirm baby serasi takda naik merah atau bintik . Saya pakaikan jenama sebamed termasuk mandian .

2y trước

Doktor selalu suggest sebamed baby atau cetaphil baby . Anak saya pakai cetaphil baby

pada sy bby xsesuai pakai bedak. klau boleh xpayah pakai dah. bby sy dri lhir smpailah nk msuk 2 bulan ni langsung xd pakaikan bedak. ada org pakaikan kt kemaluan,muka,leher smua tu.. tp sy rasa lgi better jgn.. sbb kulit dorg sensitif. kalau dah setahun nnti bru pakaikan kot. itu pon nipis2 je.. ni msih bby cukup jaga kbersihan dia dah.. bawa klinik jumpa dr.. dorg bg krim nnti tu..

Baby jgn pakaikan bedak.. 😭 Siannya ya Allah..xperlu pakai bedak duluan lagi2 newborn.. Kulit dorg super duper sensitif.. 😭 Sy pun xberani nak letak bedak kat muka anak.. Mmg akn tgk ingredients dlu...paling2 moisturiser.. Tu pun mcm secubit garam. Sikiiit sgt2 sy letak.. Moisturiser pigeon yg kotak warna putih.. Dari syampu sampai ke oil sy pakai tu utk anak

Hi Puan Hazirah. Puan boleh bawa baby jumpa doktor pakar kanak² utk confirmation biji merah tu eczema @ tak ya. Saya pergi kk doktor cakap tak ada apa² pun biasa ada merah² sikit kat muka baby baru lahir. Saya pergi jumpa pakar kanak² & doktor bagi krim sapu Ezerra. Alhamdulillah berkesan. Puan boleh jumpa doktor pakar dulu ya. Semoga diberikan kesembuhan yg cepat utk baby puan.

kalau buleh baby jgn dipakaikan bedak lagi sis , tunggu dia besar sikit , baru lah pakaikan bedak , sis try beli lotion snowhite , sapu dekat muka baby or tempat yg ada ekzema tu , insyaAllah nnti akan lega dengan izin Allah , saya anak saya jadi at lengan , saya pakaikan lotion snowhite , smoga brjaya ♥️

2y trước

My baby pernah naik ruam kt pp , ruam susu lama tk mau hilang , kawan suggest snowhite treatment lotion tu , alhamdulillah kulit anak dh peloles , memang berkesan

ni ekzema ni, bawa jumpa doktor.. dan jgn pakaikan bedak kt muka, kemaluan bayi .. baby mmg dah wangi xperlu nk wangi sgt, biarkan natural bau dia .. xpasal² anak tu dpt penyakit sbb ibu bapa mcmni, kita xtau klu anak ada alahan pda produk or bedak talkum

2y trước

Yes betul . Sebab bayi yang baru lahir ni memang kulit dia sangat sensetif . So kalau boleh elakkan bayi daripada pakaikan bedak

Sis baby xelok dibedakkan..lagi bahaya kalau debu bedak tu masuk hidung. Kalau mandi pun jangan guna sabun direct ke badan. Bancuhkan dalam air mandian baby. Tu nurse yg datang rumah yg ajar utk elak masalah kulit pada baby.

Tak blehh sis bg baby pkai bedak .. skin depa sensitif .. anak2 sy dri baby smpai 2bulan lebih bru start pkai bedak kt muka .. sy cuma sapu lotion sebamed kt bdan semuaaa ..kt area muka tak kcau boh apa2 kdg tu boh bedak sejuk sikit2 ja

newborn dah wangi, depa ada bau "perfume" yg takdak juai dekat kedai. dlm bulan pertama tu tak perlu pun buh apa2. selagi anak takda masalah kulit,tak payah sapu mcm2 segala losyen bedak apa semua. . tak payahla terpengaruh dgn iklan.

bg sy la..sy x galakkan pakai bedak pd bb..kadang debu bedak blh masuk hidung n selsema..ank sy gune krim snowhitee..alhamdulillah kulit sentiasa lembab..ruam peluh..gatal..ruam pempes ..ruam kat muke n ezema n ringworm hilang .