makanan bayi

hai..baby sy otw 6 bln..brape ye sukatan prmulaan utk baby baru nk mkn? brape sudu blh bg? brape sudu air? brape kali sehari blh bg mkn? lastly...waktu bila nk bg makan n waktu bila nk bg susu (bf)? #firstbaby #pleasehelp #ingintahu

3 Các câu trả lời

Awal2 baby makan bubur kosong dahulu, masak nasi dgn air sahaja, lepastu blend bagi cair. Letak minyak evo setitik dua dekat bubur baby. Baby makan 2 sudu teh pun dh ckup sebenarnya sbb masih bergantung pd susu. Boleh latih bagi 1 kali sehari dulu, lepas 3 hari baru bagi 2 kali sehari, lepastu boleh tambah secara berperingkat dgn sayur. Susu bf bagi on demand, baby nak bagi tak kisahla lepas mkn atau sebelum makan sbb baby fully bergantung susu lagi. Itu sumber utama baby.

Sy bagi makan cereal cerelac. Permulaan pukul 11 pagi n 8 malam. Bagi dalam 2 scoop cereal per meal. Sy pantau berak baby. Mula2 berak lembut mcm play dough tu. jadi sy cairkan lagi cereal. Baru berak cair balik. Breastfeed mcm biasa. Setiap kali tidur / 2 jam sekali.

3y trước

trima kasih!

Sis blh join group HAPPY BABY FOODS Malaysia dkt Facebook.. Dkt situ bnyk ilmu pasal mknn untuk ank kita.. Nnti ank sis dah blh mkn, bnyk resepi masakkn untuk ank mngikut umur ank😊

3y trước

oooo .ok2 tq ye sbb share!