Sakit Menyusu

Hai.. Sy bru bsalin 4hari lps.. Dah start mnyusu baby.. Tp sakit sgt2 stiap kli nk start menyusu tu.. Rse cam puting disiat2.. Mmg rse cmni ke mummy2 smua.. Ni ank sulung.. Tlg share pngalaman msing2.. Huhu

15 Các câu trả lời

Hi thniah dh jd ibu.. Sy suggest awk join group happy breastfeeding kt fb.. Situ ade pkar lactation blh laa tnye situ.. Mybe cara posisi awk bg menyusu tu slh.. So puting awk mybe crack.. Check nipple ade block ke.. Cr kt apps ni or google position breastfeeding yg btul..

Teknik/lekapan kena btl sis... Lg 1 awal2 breastfeed ni mmg sakit.. bila puting tu dh lembut dh ok dh lps tu.. mmg seksa sikit awal2 ni.. tahan ye utk anak😊

mcm tu jgk la sy awal2 baru ni..nk beli nipple cream asik x ingat..sy sapu susu sndiri kt area puting tu sebelum bg bby hisap..menjadi jgk la

Saya pon macam tu dulu. Baby taknak buka mulut besar jadi cara isap tu tak betul sampai luka nipple saya. Lepas seminggu baru ok

Kalo lekapan elok, xkn rsa sakit bila bby mnyusu.. Kna perbetul tu sis, nanti puting luka makin sakit

Saya masa awal2 dulu pun mcm tu. Masa tu saya blm mahir cara lekapkan puting susu untuk baby menyusu

Sama seperti sy, first time menyusu bby rsa sakit pastu da okey. Bby pn da pndai hisap puting susu..

Sama macam sy awal2 dulu. Latch tak betul tu. Bf sepatutnya tak menyakitkan

tengok balik cara anak suck puting , kalau betul cara takkan rasa sakit.

Lekapan baby kurang baik. Pastikan baby hisap sampai kawasan areola.