Pengalaman Bersalin 38w Kerana GDM

Hai sis semua.. Boleh share pengalaman due 38w coz of GDM.. Nak sangat baca pengalaman ibu2..adakah baby keluar betul2 38w @ keluar awal b4 38w..saya GDM on ubat Metformin.. Doktor da tetapkan kena due 38w.. Kalau baby xmau keluar tepat2 38w, terpaksa induced dll, lebih 1 hari (38w 1d) pun x boleh katanya..tapi kalau awal dibolehkan.. Adakah ibu kena admit awal beberapa hari b4 due @ serah diri pada tarikh ditetapkan..nak sediakan diri dari segi fizikal mental & emosi ni dari sekarang.. Sebab sekarang da dekat nak 34w..hopefully dipermudahkan urusan kita semua bersalin nanti.. Amin..

1 Trả lời

Sye gdm on diet control. Due 40w kalau lebih kena paksa bersalin. Sye share je yee hihi Mse 39w 3d, sye pi spital sbb dah turun darah. Darah tu drh fresh. Mcm lendir. Tp x likat sgt. Tgk2 bukaan dah 3cm. Mse sye warded pun sye still jln2 sekliling ward. Bnyk kali pusing smbil dgr surah maryam/ yusuf .. Duduk mcm senaman yoga tu bagi bukaan cepat sbb even dah 3 cm if xde progress , kena induce pulak. Tu sye x nk tu. Tp sye mmg ada usaha supaya sblm 40w dah ada bukaan. Cara saya: Jalan keliling taman mainan dgn suami Kerap bersama suami Exercise turun tangga sbb ofis level 6. Even kalau nk g ground floor pun sye turun tangga. Kononnya graviti la kan hahah Sye warded tghri bukaan 3cm. Lepas isyak bukaan 5cm, dah x boleh jln2 dah sbb contraction makin kuat Alhamdulillah baby keluar masa 39w 4d . Ngam2 sblm due 40w😅

5y trước

Sama2..buat mse skrg , awk monitor je baby..monitor progress. Jaga makan minum sbb 34w dikira x ckup bulan lgi.. Kalau boleh biarle baby keluar 36w ke atas