BERSALIN INDUCE

hai mommies! Saya ada gdm on metformin + gbs . Nak tanya la pengalaman mommies yg kt sini pernah mengalami pengalaman induce, boleh cerita tak macam mana? Tahap sakit dia? 😅 Sbb saya 28/3 kalau tak bersalin lagi 37w, sy kena refer untuk admit ward bersalin on 38w. dulu anak pertama gdm on diet control dpt tunggu g sebelum 40w. skrg sbb dh on ubat kena serah diri 38w. #ingintahu

3 Các câu trả lời

sy kongsi pengalaman ye. sy x pernah bersalin sbb ada tanda². sy bersalin induce. anak pertama induce ubat 2x masa 32w sbb baby meninggal dlm kandungan. sakit dia masa ubat first tu lek² je. sbb first time kot. masuk ubat kedua lps subuh, pukul 10am dh beranak. sakit dia sampai xleh nk berjalan. otw ke labour room tu dh nk meneran ye gais. 11/3 kandungan kedua induce ubat 1x 37w sbb bad history past pregnancy tu & gdm on dc. warded masa 36w6d, induced pd 37w jam 6.40am. 7am dh terasa sakit dia. lg cpt berbanding dulu. kena baring 2jam x nak ubt keluar. sy bgn mkn kjp je sbb risau jp lg terberanak takde tenaga nk teran. sy tahan sakit contraction tu sampai pukul 10am. x bgth nurse sbb x nk seluk byk kali. lendir darah dh keluar waktu tu. pukul 10am tu nurse panggil nk buat ctg 20min check jantung baby. nurse dtg tgk bacaan contraction sy tinggi, sy nampak perut menggelumbung naik turun,😂 terus kena seluk dgn doc, bukaan dh 3cm. masa ni boleh tahan lagi ye. terus turun labour room, doc masukkan wayar kencing pastu tanya "awk dh kencing eh td, xde air" 😁. sy menahan contraction yg lg kuat berbanding yg dulu, masa ni bukaan 4-5cm je. sejam menahan dlm lr. nurse bg sedup gas sbb x tahan sgt. kalau dulu contraction x kuat tp bukaan cepat, yg sekarang contractions kuat tp bukaan slow. sempat la tunggu husband dtg masuk dlm lr.haha. depends on org jgk sis. jiran katil blkg induce ubat 2x, pastu ketiga masuk belon. bukaan still 4cm. kehulu kehilir ronda wad tu, baby x keluar. kali keempat doc tlg dia bukakan laluan je. dia dtg kt sy tanya "eh bila bersalin, td baru masuk ubat".🤣

1y trước

ye ikut badan org. bykkan berdoa pujuk baby dan doa nabi yunus. jgn ckp bukan². cth "baby keluar nnti ayah sampai lr tau", jgn ye. bykkn berjalan masa dlm wad. tp byk jln ke x ke sy rasa sama je. sy kerja mmg byk berjalan & aktif, tp mcm sama je. belajar cara pernafasan yg betul, jgn angkat bontot. tp bila tiba masa lupa semua tu. hahahah. detect baby kurang gerak. pegi check baby dh xde. terus sy nk warded. sbnrnya doc bg masa bertenang balik rmh dulu.

saya gdm on insulin, kena serah diri 28.03 , anak pertama tiada pengalaman 😄 nak tahu jugak pengalaman?

1y trước

tkt plak dgr nak kena induce ni kan 😅 hopefully baby nak la keluar before induce

Sama je sakit mcm tak induce. Sbb sy mmg jenis 3cm dh menggigil walaupun daya tahan kuat

1y trước

nervous plak 😅 btw tq bgtau tau. Hihi sbb minggu 36 ni dgn minggu depan dh masok 37 kalau tak bersalin gak, kena hantar diri masuk wad la jawabnya