Miscarriage

Hai. Siapa pernah ada pengalaman gugur. Berapa lama ye nak tunggu keluar sendiri? Saya dah seminggu duk keluar darah coklat je.

9 Các câu trả lời

Wassalam. .ny lebih kurang mcm sye mse ank no 2..mse 2 sye 5bln++dlm mse smgu mmg sye klua sporting cklt2..xde heavy blood pon. .cma darah skit2. .dlm mse sma sye ke klinik utk scan n cek bby..first klinik suspek uri sye dudk dibwh. .btl2 nk nk ttp laluan 2. .tp doc ckp uri hanya dudk ats skit pda laluan ..doc mtk sye byk kn brhat. .ye mmgbsye byk kn berhat dan bedrest. .mgu yg sma hari sabtu..sye ttba sakit prt mcm sengugut. .sye msok toilt msih ade sporting 2 lg. .sye ke klinik..tp ke klinik laen..utk scan lg. Cek semua oke. .bby pon oke ..siap tdo ltk tgn ats kple lg 😅. .sye pon owhh oke la kalo bby oke. .aktf jntg semua oke..tp dlm mse sme sye msih sakit. .sakit 2 rse mcm sakit org nk branak. .pagi dlm 7lbh sye sakit. .tghri p klinik. .blk klinik bli mkn siap2 sbb mmg x mkn ape2 lg pon ..blk xlalu plak nk mkn. .sbb mlyn sakit. .tgh rhat2 lyn sakit ttba nk kncg. .msok toilt. .ttba fresh blood yg klua. .tros sye ckp ngan suami jom ke hosp. .sbb da klua fresh blood. .tros ke hosp ..p ke emgncy..p emgncy. .dorg scan lg. .jntg msih oke. .pas 2 cek jln. .cek pkai yg scan ikot vagina plak..da cek2. .doc kata kne admit. .sbb bby msih oke. .rsau kalo blk tkt bleeding lg byk. .sye pon oke la xpe. .admit. .da cek kt emgncy naek wad. .br dorg ckp yg jln da bkk 2cm. .😢. .msih kt emgncy doctr x ckp 😭. .dorg cma nk sdp kn haty sye..dok amik drah sye n drip. .doc ckp xde pape. .kte nk slmt kn bby je. .mlm tepat pkul 10.20 mll hari yg sama sye slmt berslin kn baby girl sbrat 400++gram. .dan baby msih lg dlm kntg 😭. .bln 10 2017. .sye mtk nurse pecah kn kntg sbb nk tgk jntina bby..alhamdulillah mse berslin 2 klua abis semua. .tp slps berslin mmg doc mtk sye puasa lg sbb nk scan rahim ..lps scan doc ckp alhamdulillah clear. .n lps pde 2 sye ade c.up. .doctr cma ckp sye mb kne jngkitan kuman. .n sbb 2 sye gugur. .al fatihah buat ank syurga sye nurul imanina nt mohd syamsul anuar 🥰🤲🤲. .slps 2 tahun sye dikurniakn lg seorg cahaya mata plak. .lme nk tgu utk yg no 3. .mse pregnant kn no 3 pon sye masih bleeding jgk sma m yg second pregnant. .tp kali ny sye sgt2 berhati2. .sye pregnant ny pon sye x tau. .tp aye mlasak jaga mak kt hosp. .ke hulur ke hilir urus kn mak masok hosp.. syukur sgt2 bby kuat smpai berslin. .tkt mse bleeding 2 ade 😭😭. .asl stiap kli bleeding sye akn jmp doctr utk cek keadaan bby. .

3y trước

saya anak first gugur, second pregnant alhamdulillah, selamat sampai bersalin. ni ketiga gugur lagi. trauma betul rasa. peristiwa gugur first pun masih segar dalam ingatan. ni nak kena hadap lagi sekali. down sangat rasa. tak kuat betul rasa.

Xde pengalaman tp ada pengalaman jaga ibu keguguran..sbnarnye bergantung juga..mcm kakak sy keluar habis dalam 1 malam tu..dia pun xtau dia gugur..sakit perut mcm senggugut lepas tu pg toilet sekali seketul darah besar mcm ketulan daging darah keluar..pg hosp check rahim dah clear😔 adik ipar pulak seminggu je darah tak henti2..lps tu pg hosp doc ckp baby dah xde..twin pulak tu..so tunggu seminggu lagi utk keluar sendiri tapi sbb kan dia tak tahan nak tunggu doc masuk ubat utk keluarkan..warded 3 hari..lps seminggu dtg balik untuk check & cuci kot2 ada yg tertinggal lagi..

3y trước

saya pun duk keluar darah coklat je dah seminggu. sakit perut apa semua takde. baru 8w. berharap sangat keluar sendiri. sebab tak nak kena warded. saya ada anak kecik yang menyusu badan dan anak saya tak nak dengan orang lain. tinggal berdua dengan bapak dia pun dia tak nak. susah hati macam ni

sis dah pergi hopital jumpa doktor dulu, selalunya doktor bagi tarikh klu tak keluar juga kena masuk wad. saya 2kali keguguran 1st tu 7w keluar sendiri sakit perut semalaman esoknya keluar. kali ke2 keguguran 14w, keluar darah sahaja pergu hopital doktor bagi masa 2minggu utk keluar sendiri dan ada tarikh utk datang hopital klu tak keluar juga..saya kena tahan di wad plan dengan doktor kena buat d&c tapi doktor pakar suggest try induce, saya pun ikut saran doktor pakar dan keluar.

3y trước

belum pergi lagi sis. saya pernah dah keguguran sebelum ni masa anak first, keluar darah sikit sehari pastu esoknya keluar semua. kali ni dah seminggu duk keluar coklat je. sakit perut pun takde lagi. saya kalau boleh nak keluar sendiri. tak nak warded sebab anak kecik lagi. dia menyusu badan pastu dia tak nak dengan orang lain.

pengalaman saya: 1st miscarriage: hospital bg 2 minggu lepas confirm keguguran. tak sampai 2 minggu rasa contraction. Ke hospital, doctor tarik janin keluar. Sakit ngilu sgt dia tarik keluar. Saya jerit kena marah pulak. Nak saya senyum je ke? Keguguran kedua : Dah confirm miscarriage, hospital bagi 2 minggu, lepas tu saya delay lgi 2 minggu sbb nak dia jatuh sendiri. Last2 D&C. lepas operate doctor kata janin dah deform dah. Harap sis tabah menharungi dugaan ini.

Pergi hospital nnt diorg cek ada lagi tak yg tertinggal kalau tak takut nnt berdarah lama. Mcm saya 23-25 hari berdarah tak pergi hospital. Period saya 6-10 hari je. Saya gugur masa 3w.

jmpa doktor..kalau perlu warded..kena la warded .kalau x.. InsyaAllah tak.. bertanya pd yg pakar lebih baik sis..jgn smpai kita takut later mudaratkan diri sndri..

Saya pernah keguguran.. Pakar kata ambil masa 2minggu utk janin keluar sendiri.. lebih 2minggu, segera pi hospital utk rawatan lanjut..

sy masa gugur yg pertama, doktor bg masa 2 minggu.. hari nak cuci tu... pagi2 tu dia da keluar sendiri...

help