boleh ke minum air kelapa

hai semua..blh ke minum air kelapa..sya skrg 12 weeks 2 days..alahan sangat teruk skrg ni..tu yg nk minum air kelapa..saya ni ssh nk lekat..7 tahun lebih sya tngu alhamdulilah thun ni bru sya lekat..tu tkut bnyk pntng larang yg x blh..sbb sya bkan sng nk lekat..

21 Các câu trả lời

Mak sy..mil n also husben xbg mnum air kelapa ms awl kehamilan..dorg kata xsmua bdn kita sm mcm orglen...ada yg rahimnya kuat..ada yg x..dh dkt nk brsalin dh 7 bln ke atas br mil..husben n mak bg minum.. kata elok minum sblm bersalin..awl2 ni xd galakkn..wallahualam..sbb stiap org bdn berbeza... Imune bdn pd sesuatu pn berbeza.. depend on sis mcmne... Mcmtu juge nenas..ada kata blh mkn...dorg kata folo pe imelda bacin bgtw..tp xsmua juge org leh mkn..sbb rahim adalah berbeza bdn nye kekuatan pd sesuatu juge adalah brbeza hnye kita je tw bdn kita kategori mcmne....anyway tKe cAre sis 😉✌

Kalau saya masa awal pregnant takut nak minum air kelapa, mak saya kata orang kalau tak tahan minum air kelapa boleh keguguran. Lagipun sebelum kawin, bila period saya minum air kelapa, supaya darah keluar habis, umpama air kelapa tu cuci rahim kita. Kalau nak makan apa apa pun, bila rasa waswas, saya terus tak makan. Atau saya tanya mak, dia makan ke tak masa dia pregnant dulu. Kita ikut mak kita.

sy minum dari awal pregnant, Alhamdulillah takde masalah. Sy pun alahan teruk, takde selera mkn, loya n muntah². So minum air kelapa bg kuat sikit. tp tak kerap sgt, seminggu @ dua minggu sekali je 1st trimester. Doctor cakap air kelapa okay, jgn minum air tebu. Air tebu tajam. Sis kalau nak minum, jgn letak gula, minum yg pure kelapa. try lah seteguk dua buat penawar alahan.

Saya kalau dah waswas tak berani.. Sbb takut xsesuai. Badan kita kan lain lain. Ada minum ok, ad minum Tak ok. Jd sy ambk kptsan utk tahan dlu nnti 7m 8m bru sy start nk minum, ikut lidah ni mmg teringin tambah naik moto tghri uissshhh dugaan dia. Takpa sabar. Demi baby

Baru ni sy minum bila teringin je lg pun sebab jerebu badan panas. sama weeks dgn sis.. makan pun x berapa berselera sangat.. dr emelda balchin kata boleh ja minum air kelapa asalkan jangan banyak.. nak makan apa2 sekalipun jangan berlebih-lebihan.. yakin pada Allah 😊

5y trước

tu lah sbb jerebu teruk ni..tu yg tekak kering je..dugaan btul..selera makan pn skrg makin kurang dh..

My mom x bagi minum kelapa awal awal. Sye pon 6 tahun tunggu baru dpt. 1st trimester sye muntah teruk. Sye try makan chocolate utk hilang kan mual tu. And minum fresh oren without sugar. Kelapa saya start hujung 2nd trimester. Tabah la sis. Jaga la awal awal ni dlu.

Sy minum dr awl pregnant.. Mak sy ckp bgs minum air kelapa blh cuci air kencing.. Alhamdulillah ok ja... Skrg dh 5 bln lbh.. Setengah org xbg minum takut baby terlalu akktif

Better jgn dulu sis..sbb hormone setengah org tak sma..mgkin yg sesuai senang lekat..mcm yg susah nk lekat Kita kena berjaga2..pendapat saya la..

Klau was2 better jgn dulu even doc kate takde effect ape pun .. lepas 6-7m mmg elok minum air kelape utk mudahkan bersalin .. ni nurse yg ckp

Setengah orang kata tak boleh. Tapi my mom lagi galakkan minum. Then saya awal pregnancy about 5-6 weeks macam dah minum air kelapa.