luka ceaser

Hai semua. Nak tnya mommy2 smua siapa yg luka ceaser yg x elok.. Mcm mna nk bg elok ye.. Huhuhu

1 Trả lời

Luka x elok mksd dia kesan jahitan ada luka ke atau parut tu x elok? Kalau kesan jahitan x elok, jahitan cantik tapi dkt sipi2 jahitan tu mcm ada air+darah luka balik. Tu tnda jahitan dlm tbuka. Kdg2 disebabkan kita lasak sgt, atau kita xdpt elak xda org tlg kita buat kja rmh... Elak buat kerja angkat bakul baju, klu tpks mlipat buat pelan2 smbl tarik napas (kdg2 sy phm ada ibu2 yg xda org tua tlg tgk2, xda pmbantu rmh, anak ramai xcukup tgn jaga anak, suami x tlg sb keja) kalau ibu czer rs sakit pd luka jahitan.. Nasihat sy (sy czer jg, org yg lasak) jgn teruskan aktiviti rutin kemas/masak tu, klu bdiri mke sure duduk. Kalau duduk nk bgn wajib tarik napas, bgn duduk smua tarik napas dulu-tujuan utk kuat kan otot perut. Kalau sakit bdenyut, APATAH lg klu kita sentuh perut jadi make sure diri kita baring mengiring(tgk posisi ada org czer mgiring sakti, kena melentang) lg skali sy nsht nk mgiring/melentang TARIK NAFAS, PEGANG PERUT lepaskan oksigen Perlahan2. Tujuan pgg perut sb nk tahan isi perutt dlmnn kita yg bgerak2 ni&jaga jahitan..kalau sakit bdenyut dkt jahitan itu tanda bdn kita over work, jahitan luka belum sembuh. Takut bengkak, takut luka jd nanah, ada bakteria. Kalau sakit kena snts bgtw husband spy dia tahu keadaan kita. (drg mana tahu kita tgh sakit bulan2 nk smbh dlmnn wlpn luaran dh baik) remind husband klu sakit sb kita xboleh angkat baby, naik kereta, turun katil tnp sokongn. Lagi satu kdg2 anak kita ni lasak myusu dia tendang2 bdn kita masa myusu dh la kita czer.Make sure letak bantal kecil d perut-sms baring, tidur, duduk, sms dlm kereta ke.. Dn elak pakai bengkung kalau rs pedih dkt perut atau pakai seluar nt luka czer jd gatal sb berpeluh spjg sy czer, sy pakai kain sarung @baju dress main sarung. Underwear pn sy pakai yg jaring2 breatherable khas utk czer sb darah nipas kjp ada xde. Kalau pedih pd luka czer snts lap /kering kn. Kdg2 lps mnd kita ingt dh lap cmtu2 dh ok, tp sbnrnya masih lembab dkt benang tu & sb tu kalau prsn kalau pakai underwear kdg2 ada kesan luka.. Mcm air luka... sbaiknya pakai underwear jaring2 mcm seluar pendek tu ada jual yg pakai buang. Kalau darah nifas dh kering better xyah pakai lgsg underwear sb xnak lipatan underwear tu gnggu bhgn jahitan czer Slps KERING, JANGAN sapu apa2 ubat @ubat urut atau lotion. biar kering snd atau lg elok pakai hair dryer - pakai suhu normal yg sejuk. Kalau slps deliver, biasa doktor spray mist ubat anti basah tu so xperlu risau nk mnd..sb mmg jahitan tu terlindung. Tp kalau dh bbrp bulan blk dr hospital mmg bhgn luar jahitan dlm tempoh sminggu dh bcanrum, yg kita kena jaga ni luka jahitan dlmn, yg 4lapisan tu. Sb tu kena jaga2 bila gerak. Kalau ada parut akibat gatal dkt hujung2 jahitan atau darah luka, rs bdn demam, ada cecair keluar, nanah dkt tmpt luka, ada bengkak, nmpk jahitan benang mcm tetas putus2, tbuka berlubang KENA Maklumkan nurse KK. Mmg drg akan mrh, sb kita x jaga. Tp elok bgtw kurang2 kita x bahaya kan diri kita, tunjuk nurse bhgn yg luka. Sb drg akan bg ubat sapu.. Klu teruk, biasanya jahitan akan kena buka semula.... Sy hrp xdala smpi tahap ini. Huhu