Luka ceaser

Hai, saya nak tanya yg berpengalaman bersalin ceaser, agak² brapa lama luka sembuh sepenuhnya?? Dan normal ke benang jahitan terkeluar?? Harini saya dah 44hari tapi luka ceaser masih ada lubang.. 4,5 hari lepas luka dah kering cantik, tiba² harini tempat terkeluar benang tu mcm berdarah.. mcm mana nak buat ya?

3 Các câu trả lời

Even luka tu dah kering, dia mmg boleh jadi basah balik based on my experience. Let say dia basah balik semula kt hujung, possible basah tu merebak ke tengah. So tetaplah jaga lap kering2 & jgn renyah sampai 100 hari or more, czer mmg take time nk baik luar dalam. Benang tu normal, saya punya doktor sampai tlg trim benang2 tu. Kalau nampak mcm darah sikit cuci je mcm biasa utk elak jangkitan kuman. Tp kalau darah banyak, sila ke hospital. Mcm saya after 100 hari jumpa lagi doctor utk dia confirmkan betul ke luka dah kering & cantik, kalau 44 hari tu still awal nk declare yg luka tu dah cantik

6mo trước

Hehe jgn risau mommy. Saya dah 2x czer & both cepat recover. Banyakkan juga makan buah oren sunquick & makanan2 yg kaya dgn vit c. Nanti daging cepat tumbuh

Mcm sy setiap kali cek anak kuning mesti minta misi cek tempat czer sy juga sebab masih basah mcm ade nanah n darah dan ade lubang sebesar ½ inci tk bercantum... wlupon masa tu hari yg 21 hari berpantang.. Misi kata normal.. Pastu doktor cek dan dia potong benang tu sebab benang tu yg buat jangkitan kuman... Skrg pantang yg ke 25hari tmpt benang yg doktor buang tu da mula mengering.. Tmpt yg tak bercantum tu pon da mula kering juga... Lepas mandi lap kering pastu Spray dgn dermacyn. Tu yg doktor n misi suh sy buat.

sblm 60 hari. normal benang tu appear. just kerap bersihkan saja..kering elok2 nanti benang luruh sndri

6mo trước

ok baik, terima kasih ya..