Cara makan ubat tambah darah ( Iron Tablet )

Hai semua. Boleh tahu macam mana cara ibu2 yg ada masalah hb makan ubat tambah darah ya. Sy 22 weeks, Hb makin drop sejak kblgan ni. Dari 12 ( 3 bulan ) ke 11.5 ( 4 Bulan ) skrg ni 5 bulan 11. Saya ikut nasihat nurse kk makan ubat tambah darah 2 biji awal pagi time bangun pagi tu. Selang 2 jam baru breakfast pagi. Saya tiap pagi masa breakfast minum milo panas. Kesan pengambilan milo ke ye ? Sbb sy xminum kopi langsung. Thnk you 🤗#bantusharing #advicepls #ingintahu

7 Các câu trả lời

dokter cakap, yg menghalang penyerapan zat besi tu kaffien, susu..makan ubat selang 1 @ 2 jam lepas makan..jd bdn akan serap zat dari makanan dulu..then baru serap ubat pulak..sy mkn ubat dengan air masak je, + sepotong oren..mcm tu la setiap hari..

lepas minum susu jngn mkn ubat, jarakkan 1@2 jam.. milo halang penyerapan zat besi..kopi pon same..soya pun dokter ade ckp..tapi tempe xpe, itu yg dokter kat kk sy ckp..

Kk saya tak bagi minum air milo ,teh dgn kopi . Sebb tu hb jadi turun . Nak minum boleh tapi jangan hari2 . Minum susu waktu pagi .

Milo tetap ada kaffein even sikit sis. Banyakkan snacking kacang kuda rebus and buah buah yg boleh menaikkan hb.

Try makan iberet. Sekali sehari. Dan jgn makan bersama supliment kalsium ataupun hidangan yg ada kalsium tinggi

try makan sebiji pagi sebiji Malam. kalau Boleh tukar Milo ke Susu. jarakkan masa makan ubat 2jam.

Try makan ubat waktu malam. Lepas telan ubat jgn terus baring.. Tunggu 30minit.lpstu tido..