Mix Cerelac Nestum & Susu Formula

Hai saya nk tanya, anak saya usia 1 bulan 7 hari xde bf sbb susu bdn sy kering, n dia kerap mintak susu. Jadinya, neneknya nk cmpurkan susu formula dgn nestum Cerelac, tp nk tngok dulu tahi dia jd mcm mna. Sy ckp xpayah lg kot. Tp nenek nya ckp "Ala anak aku x mati pon dulu2 aku campur dgn Cerelac". Nk buat mcm mana ya😭😭nanti sy dh nk start kerja anak mmg dia jaga hmm #firstbaby #pleasehelp #firstmom #bantusharing

27 Các câu trả lời

kenapa lah nenek Dya boleh bfikir begitu...Klau dlu mama saya sendiri yg jaga anak sy waktu anak baru Pertma...Klau mertua saya ERM Dya suru makan bubur supaya cepat besar badan nya Dya bilang...Sdng kan umur anak sy baru brpa minggu...kesian...

Btw, dh dibeli nya Cerelac yg beras pnya. texture dia mcm susu jgk tp mcm brketul. ada sebelah bekas susu ank saya dh diletaknya n dia planning nk campur dlm bekas susu 😭 memang tunggu time dia xda kt rumah, nk je ambik tin Cerelac tu bagi kt jiran

2y trước

elok buat gitu. mil awk sama cam saya. memandai beli memandai bagi. last2 saya bg bapak dia makan 😂

mcm ni la sis, sy rasa awak hntarlah anak bg org lain jaga.. drpd bnda bukan2 jadi.. kang mnyesal x sudah nnti.. bnda xjd xpa, klau jadi? nenek tu boleh buat apa ja? nnti dy ckp 'laa aku x tahu, anak aku dulu elok je'.. ahhh jenggggggggg

2y trước

Benci bila jawapan gini. Mudah kan 🙃

sebulan sis? a big no ya. maaf tanya, mcm mana sis tahu susu badan dah kering? baby x df ke sblm ni? please cari kaunselor utk bantu sis. dan part yg jaga tu, better cari pengasuh la kalau dah red flag mcm tu.

anak dia tak mati tak semstinya anak org lain tak mati jugak. pengalaman dan ilmu kena seiring. kalau awk tak mampu nk bertegas, hntr taska. itu tandanya mak awk tak respect awk sbg ibu kpd cucu dia.

2y trước

saya dulu masa ank first mula2 suami sruh hntr kt mak dia sbb duduk rumah mak diaa. Lg satu mak dia mmg jaga anak org. tp bila saya tegur cara pengurusan ebm, dia takleh terima trus saya hntr kat kakak saya masatu. Masa anak saya 4 bulan dia memandai bg makan makanan bergula trus saya stop. Skrg anak dh 2 tahun baru saya hntr kat mil sbb anak pon dh besar saya tak risau sngt.

macam ni lah...sy pun susu bdn kering,,bayi mmg kerap mntk susu, beri je susu formula tu mngikut kesesuaian bayi...bincang dgn suami utk nasihat mak nye...bayi tu terlalu kecil nak diberi campur cerelac

Takboleh nak fikir apa dah. Keperluan baby bawah 6 bulan, hanya susu sahaja. Tolong lah, ajak suami ke siapa ke cakap dengan nenek tu jangan memandai. Kena tegas sis. Tu ANAK AWAK.

2y trước

Setuju. Anak kandung sendiri. Hak kita sepenuhnya. Bukan anak org lain atau anak asuhan. Dia tu sepatutnya fikirkan anak siapatu. Hormatilah Ibu.

awak kena tegas. zaman dulu xde information yg sampai dkt dorang dgn tepat. baby bawah 6bulan hanya boleh diberi susu ibu atau susu fm sahaja..sbb usus baby masih kecik dn xkuat ya..

Hai. Dulu takda kesedaran tapi sekarang macam² info ada. Baik tak perlu campur. Sebab cerelac ni lagipun kandungan gula tinggi bolej menyebabkan anak jadi picky eater

Cari pengasuh sis… kalo dia tanye knp, ckp la kesian nnt penat jge cucu… & sis kne pantau selalu kalo2 dia nk bg cerelac kt baby… kecik sgt sis, sian ank…