Perancang keluarga

Hai saya nak tanya pendapat tentang perancang. Sy bru lepas czer, xdecide lg nak amek perancang mna, klau pil saje ok ke? Perancang selain pil ok ke? Tak kacau hormon? #firstmom #pleasehelp

18 Các câu trả lời

Pil pun akan ganggu hormon juga. Kalau ambik pil, u kena ada discipline yg sgt2 tinggi. U kena makan hari2 ambik waktu yg sama. Kalau x nk yg hormon , insert IUCD lah. Every 6 month akan dtg check up untuk check IUCD nie ada tempat yg betul atau x. Yg nie confirm x akan ganggu hormon U. Another option, cucuk depo. Every 3 months cucuk. Depo mmg ada hormon. Walaupun ada hormon, but it's all depend reaksi badan awak mcm mana. X semua side effect die sama. Apa2 pun U better go n do ur own research keberkesanan perancang nie. Baca page Dr Imelda.

saya pun czer juga. sy first ambil perancang pil *NORIDAY* .. pil ni sesuai utk ibu baru lps bersalin n yg tengah Bf anak. sis boleh try.. but hanya 3 months only boleh makan ni. lps tu if bby da tak bf atau atau dah guna susu fm kena tukar lain pill pula.

sye sebelum ni mkn pil..mcm sye ..sye set jam kat fon..kalau first mkn 9 mlm..set jam hari2 9 mlm... sbb awal sye cucuk depo..tp xsesuai kot dengan badan..period lambat stop..kadang smpai 3 minggu period ..tp bukan bnyak..keluar sikit2 ...

sy pn czer, prh masa misi cucuk ubt perancang time tu nifas dh habis, lepas kena cucuk darah nifas x berhenti² keluar.. lepas tu Sy prg hospital Kajang mtk ubt berhenti kan darah, lepas dari tu Sy x kena injek lagi oleh misi sy rancang sendiri aje

Sy mula2 lps czer dulu x berani harap pil je. mesti guna kond*m skali. lama2 dah x mkn pil. guna kond*m je. 4 thn dan 7 thn jarak ank2. kne kerjasama suami isteri

Kalau awak jenis Disiplin Ok just Go on dgn Pill …. Tapi kalau awak x disiplin baik ambik depo je …. Payah mkn ubat ni Makan ubat kena ikut time betul2 …. X boleh lupa2

sy guna depo..naik berat badan tp tk bnyak sbb still jga mkn,exercise semua..tahun ni baru strt pregnet balik after 3tahun lebih guna..sgt2 membantu..btw sy czer

sy bln 4 aritu czer...pstu guna iucd..skli sgkut...skg prgnnt nk msuk 25mggu..xtau nk try ape lepas bersalin ni..depo rmai kenalan ckp kne gguan hormon..

7mo trước

Depo mmg gnggu hormon sis sbb depo mmg ada hormon. Tpi brgntung pda bdan msing² effect dia.

klau nk ambik perancg..better ambik jenis pil..jgn ambik cucuk depo sbb cucuk depo akn gnggu hormon n akn cpt monopos...ni sy dgr penglmn org lh😅

sy mkn pil je , konsisten 3 tahun lpastu benti sbb nk baby alhamdulillah lpas benti lekat trus..pil period teratur sngt ,. berat pon ok