Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Nirmala Ponnuthurai, Pakar Dermatologi Pediatrik

Hai pengguna yang dikasihi! Hari ini, anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai penyakit kulit atau EKZEMA yang sering dialami oleh bayi. Dr Nirmala Ponnuthurai merupakan Pakar Dermatologi Pediatrik dalam bahagian masalah kulit yang akan aktif berinteraksi dengan anda di aplikasi. Tujukan soalan anda kepada Ahli Pakar kami di ruangan komen di bawah. Pakar kami akan menjawab semua soalan anda pada hari Khamis, 18 Jun 2020 pada pukul 11 pagi. Pastikan soalan hanya berkaitan dengan masalah kulit atau EKZEMA sahaja. Soalan yang tidak berkenaan akan dibuang dan pertanyaan selepas waktu yang ditetapkan berkemungkinan besar tidak akan dijawab.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Nirmala Ponnuthurai, Pakar Dermatologi Pediatrik
54 Các câu trả lời

Morning doctor! I'm expecting a baby on this coming September. Is it necessary for a newborn baby to have a rashes cream such as Ezerra for their routine care? Or just applied it if they only have eczema or rashes?

4y trước

Hi Izzah, Congrats to you. Its not necessary to apply Ezzera. Get a gentle cleanser for wash and apply moisturizers frequently and this will protect the skin barrier. Lots of studies have proven this step is capable of preventing eczema

Hi doctor.. Nape sejak sy preggy nie... Kulit sy jadi Hydration teruk.. sedang kann sy dh minum mineral water yg mencukupi . Selalu jer pakai lotion n minyak... Tpi kulit tetap kering, kusam n sensitive

Hai doktor..saya nak tanya la..bayi saya ada tompokan putih2 di bahagian dahi atas hidung dan kening..adakah boleh hilang dengan disapukan krim..tompokan putih berpunca dari bintik2 merah seperti ruam..

Assalammualaikum Dr. Saya sekarang berpantang 32hari.. Masalah saya sekarang. Saya ada mengalami meroyan kulit.. Atau dipanggil gegata 1 badan.. Boleh saya tahu.. Ada cara ke nak hilangkan?

Hi doktor, Anak sy eczema die jenis kering then akan jadi merah, ade certain area kulit menggelupas... Sy sapu virgin coconut oil... Okey ke atau akan menyebabkan kulit lagi kering?

4y trước

Hi Ainul, Virgin coconut oil okey tetapi kadang2 boleh contaminate dengan kulat sebab ia tidak mengandungi apa2 preservative.

Hai doc. Sy nak tnya. Sy tidak datang bulan selama 1bulan 16 ari.. suda chek upt ttp tdk menunjukan positive..😔😔😔 serta. sekitar miss V ,sy trasa gatal2..

hai doktor. saya nk tanya, saya baru 4 minggu lebih. bawah perut saya antara belah kiri dan kanan kadang merengat, kenapa jadi begitu ya doktor?? boleh saya tahu?

Dr. Saya nak tanya . Sekarang sy mgndung 17 weeks . Dan KKIA bagi vitamin zincofer pada saya. Lepas saya makan ubat tu. terus muntah rasa sebu perut . Kenapa ya dr. ?

Hi doctor, adakah eczema berlaku pada baby disebabkan pemakanan ibu msa mengandung. Jadi apakah mkanan yang perlu dielakkan supaya tidak berlaku eczema pada baby. Terima kasih

4y trước

Terima ksh doktor 😊

Hai Dr. Saya mengandung 8bln skrg, pernah dengar jika ibu suka makan pedas dpt anak ekzema. Soalan saya betul mcm tu? Saya first pregnt. Saya risau, mohon pencerahan. Tq Dr.

4y trước

Hai Asiah, Jangan risau. Makanan pedas bukan punca bayi dapat ekzema