Sesi Tanya Pakar bersama Dr Florence Wong (Pakar Pediatrik)

Hai pengguna yang dikasihi! Hari ini anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai DEMAM SELSEMA ATAU SELSEMA. Kami pasti anda mungkin keliru tentang penyakit ini. Jadi, anda boleh menanyakan soalan PERBEZAAN atau bagaimana untuk MENGENAL PASTI simptom & sebagainya. Dr Florence Wong ialah Pakar Pediatrik yang akan aktif berinteraksi dengan anda di app. Tanya soalan pada ruangan komen di bawah! Pakar Perunding kami akan menjawab segala persoalan anda pada hari Jumaat, 12 June 2020 pada pukul 3 petang! Jadi, pastikan anda bertanya apa sahaja soalan yang berkaitan dengan deman atau demam selsema sahaja. Soalan yang tidak berkenaan akan di buang dan pertanyaan selepas pukul 3 petang (Jumaat) berkemungkinan besar tidak akan dijawab

Sesi Tanya Pakar bersama Dr Florence Wong (Pakar Pediatrik)
63 Các câu trả lời

Hi Dr. Saya ada anak buah umur dia setahun . Dari sejak lahir dia kerap sangat dapat demam n selsema . Demam on off . Harini elok esok ttbe suhu badan panas balik . Mohon penjelasan yaa . Normal ke dia macam tu?? Punca antibodi lemah atau ada penyakit lain?? Bole Dr. bgi tips atau cara untuk atasi?? Thank you . Have a nice dayy 😘

4y trước

Anak kecil yang sentiasa senang dijangkiti selsema dan demam harus dibawa berjumpa dengan doktor kanak-kanak. Ada beberapa faktor yang perlu dipantau. 1. Samada anak dijaga oleh nanny yang menjaga ramai budak dalam rumah ataupun mempunyai kakak atau abang di rumah. Anak kecil senang dijangkiti virus sebab immune system dia masih tidak matang lagi. 2. Anak mempunyai resdung - juga senang dapat selsema 3. Anak mendapat suntikan vaksin terutama Influenza vaccine Walaupun Influenza vaccine memberi perlindungan daripada penyakit Influenza, tetapi ianya juga boleh mengurangkan selsema juga. 4. Memastikan diet anak seimbang

Saya mngndung 27 mnggu.. Anak saya kerap mngeras dn dah brkurang gerak. Bila saya prgi ke hospital untuk check dye ckp sya akan mula mngira pd 28 mnggu.. Krn scan baby okay xde trbelit tali pusat atau apa ii pum.. Mungkin ini hnya perasaan risau saya shje sbb mngndungkn anak sulung.. Hrm

Hi doktor Saya belum scan perkembangan anak saya sejak dia dr kecil...sekarang saya dah 20 weeks doktor ..saya cuma nak tahu posisi tidur saya sahaja...malam susah nak tidur dan saya tidur mengiring dua dua sebelah...oky tak perkembangan baby saya doktor saya risau pasal posisi tidur saya

4y trước

Tq doc

Hello Dr Wong, Is it okay for us to put our babies in air conditioned rooms at home? Especially newborn babies. I am afraid this will trigger flu/cold. I am quite confused as our hospitals are fully air conditioned but the babies there don't seem to experience flu. Thanks for answering!

4y trước

Noted terima kasih!

Hai doktor.. Sy nk tny.. Sebelum dtg nye period.. dlm 5 hari sebelum.. akn ada spotting darah sedikit.. adakah itu normal.. Start awal thn ni.. sy cuba fokus utk pregnancy.. sy ambil folic acid n fish oil.. Adakah masalah yg sy hadapi skrg akn mengganggu utk sy pregnant..

4y trước

Puan bce soalan..

Hi doctor, saya sekarang di trimester ke 2, 23 weeks, tiba2 bangun pagi terasa macam selsema. Sudah 4 hari hidung masih rasa tersumbat, adakah normal? Saya pernah terbaca keadaan ibu di trimester ke dua mmg akan mengalami hidung tersumbat. Adakah betul atau mitos?

Hai doc. Nak tanya. Utk ibu preggy mmg akan najis keras dan perut tak selesa? Boleh tak pakai enema yg air cucuk masuk ikut dubur tu. Any effect utk kandungan? Tq doc. Dan menyebabkan badan seram sejuk panas. On off suhu. Kejap 36++ kejap 37++.

4y trước

Hi dear... I selalu experience constipation during pregnancy and guna enema. It's safe.

Hi doc, sy nak tanya. Anak sy soon to be 2 months old. Soalan sy, anak sy kerap bersin bila sy on aircond. Bila bilik da sejuk, sy off dan menggunakan kipas saja. Adakah baby sensitive dengan sejuk dan bakal menyebabkan baby flu. Thank you ❤️

4y trước

Besar kemungkinan disebabkan perubahan suhu yang mendadak di bilik yang menyebabkan anak bersin.

Hi doctor is it normal for woman who are having first pregnancy to have headache for days? Had checked with MRI and the result turns out normal and fine. What could I do to reduce the headache that always interrupt my wife sleep.

Hi Doktor. Saya hamil 9 minggu & saya sudah mengalami demam & sengal sendi selama dua hari. Adakah perkara ini normal atau sesuatu yang membimbangkan? Adakah demam ini akan memberi kesan yang negatif kepada kandungan saya?