Sesi Tanya Pakar bersama Dr Florence Wong (Pakar Pediatrik)

Hai pengguna yang dikasihi! Hari ini anda berpeluang untuk bertanyakan apa-apa soalan mengenai DEMAM SELSEMA ATAU SELSEMA. Kami pasti anda mungkin keliru tentang penyakit ini. Jadi, anda boleh menanyakan soalan PERBEZAAN atau bagaimana untuk MENGENAL PASTI simptom & sebagainya. Dr Florence Wong ialah Pakar Pediatrik yang akan aktif berinteraksi dengan anda di app. Tanya soalan pada ruangan komen di bawah! Pakar Perunding kami akan menjawab segala persoalan anda pada hari Jumaat, 12 June 2020 pada pukul 3 petang! Jadi, pastikan anda bertanya apa sahaja soalan yang berkaitan dengan deman atau demam selsema sahaja. Soalan yang tidak berkenaan akan di buang dan pertanyaan selepas pukul 3 petang (Jumaat) berkemungkinan besar tidak akan dijawab

Sesi Tanya Pakar bersama Dr Florence Wong (Pakar Pediatrik)
63 Các câu trả lời

Hi Dr. Baby saya 4 bulan susah nak minium susu. Capillary darah nampak lagi ada ruang untuk membesar. What shall I do untuk buatkan dia suka minium Susu? I dah try bottle avent n tommee tippee x jalan juga.. boleh I mula solid food

4y trước

Pernah berjumpa dengan doktor kanak-kanak ? Kadang kala bayi yang lidah ada fungal infection ( oral thrush ) ataupun mungkin gigi bayi nak tumbuh di dalam gusi dan rasa tidak selesa juga boleh menyebabkan bayi tidak nak susu. Adakah baru-baru ini ibu tukar brand susu ?

Hello doktor,anak saya berusia 6 tahun mengalami batuk & selsema. Bila tidur malam nafas dia laju seolah2 dia seperti sukar bernafas. Adakah itu merbahaya? Atau paru2 dia ada masalah? Mohon pencerahan. Terima kasih doktor.

Hi doctor..satu lg soalan.. Adakah demam tu merupakan satu petanda yang kandungan x sihat atau ancaman keguguran? Saya pernah gugur sebelum ni..bayi tiada degupan jantung..beberapa hari sebelum tu saya ada macam nak demam

Hi doc. 1.Adakah normal utk baby usia 4 bulan kerap menerankan suara tanpa sebab? 2. Betulkah bahaya memberi baby bawah drpd 6 bulan air putih? 3. Baby bawah setahun dah boleh makan supplement ke? Seperti minyak ikan kod etc

4y trước

Bagaimana keadaan colic tu? Adakah sama utk setiap baby atau berbeza

Selamat petang doctor... 1. Knp musim PKP anak sy langsung tiada selesema dan batuk berbanding hari biasa? 2. Betul ke aircond dalam kereta atau bilik boleh menyebabkan terjadinya selesema? Tq doc

Hai doc..anak saya isnin next week 15hb cukup 1 thn berapa lama waktu sesuai klu sy tak sempat pd hari tersebut dan kalau xnak sama hari dgn inj Pneumococcal jarak hari yg sesuai bila..tq

Hi dokter. Sy besalin pda 20/4/20 n sy dtg haid 24/5/20 - 1/6/20 . Tiba2 9/6 pula muncul darah coklat gelap . Keesokan pulanya darah merah . Dah 2 hri dah . Haid ka ataupun ada masalah apa2 ??

Chuyên gia

Selamat petang ibubapa, saya akan cuba jawab soalan mengenai demam selsema ( Influenza ) dan selsema ( cold ). Kalau ada soalan mengenai topik ini boleh tanya ya.

4y trước

Hai doktor.. anak sy dh 4 bulan.. tp nafas dia mcm org selsema.. mcm Ada hingus.. tp bila sedut guna nasal aspirator clear guna sterimar pn sama.. Dr sejak lahir.. mak dgn bpk sy mcm nk slhkn sy minum air sejuk sb sy bf.. tp sy tak minum pn.. takan lps bersalin terus nk teguk air sejuk.. Sy dh bwk g klinik doktor dh sedut pakai tiub mulut dgn hidung dia pn clear jugak.. byk klinik sy pegi.. swasta kerajaan.. mcm2 doktor suruh.. susukan tinggi kepala kaki rendah sb Masa tu baby dlm Hari then Sy dgr bila dia nangis suara dia jd double pastu Ada air dlm mulut dia... doktor kata sb dia belum pandai telan air liur.. so doktor suruh Tido mengiring.. sy risau sgt doktor.. normal ke mcmni? Sy nk bwk ke pakar tp diorg soh g klinik dulu n dptkan Surat tp pegi klinik semua ckp takde pape.. tp dh 4 bln dh..

Hi Dr. Baby saya 4 bulan suka main air liur sampai rashes kat muka especially around the mouth area. Cream / lotion apa yang saya boleh pakai? Saya takut kalau tinggal kesan. Tq

4y trước

Rash dekat muka baby harus dibawa berjumpa doktor. Sebabkan rash bayi ni banyak, rawatanya juga berbeza.

Hi doc, Usia kandungan saya dah masuk 4 bulan..saya ada masalah batuk yang teruk..dan di ikuti kahak..docter ada tips dan petua hilangkan batuk semasa mengandung?