Pregnant dan tak bekerja

Hai nk tanya korg,korg yg surirumah ni sedih tak kalau pregnant then org asyik ckp kawin ni kalau sorg ja kerja susah la,tmbh dh da anak nt bla blaa bla.. seolah mcm kita dan anak ni bakal menyusahkan suami sorg.. bukan taknak kerja,tp sblm pkp dulu trpaksa berhenti lps tu trus takdak rezeki kerja lg sampai lps kawin ni, ttba pregnant plk, dh pregnant ni sapa ja nk ambik kerja kn,trpaksa tggu lps branak plk. Tp tu lahh,hati time pregnant ni sensitif plk org cakap mcm tu,cm sedih terasa menyusahkan suami,padahal takda meminta mcm2 pn sbb faham kemampuan suami.. 🥲

11 Các câu trả lời

betul sis. sama la sy pun bru pregnant skrg, da resign keje lama. sbb sy keje logistik kilang buat lori. keje berat. bila dpt thu pregnant sy resign. so suami sorang la yg keje skrg. ikut kan gaji suami , mmg btul kami skdr ckup makan lepas tolak smua komitmen bulanan. kdg suami pinjam duit kawan dia , lps gaji bru bayar . dah la sy bru pregnant , perlu kan juga makan makanan berkahsiat. tp suami tkmampu, kami mampu makan nasi ngn telur dadar je. alhamdulillah kadang dpt makan sardin. sy paham suami tkmampu , so sy tkde pun mintak nk itu ini, tp haritu suami sy ad duit 10rm sblum dia pinjam duit kawan dia, dlm duit yg rm10 tu , masih sempat lg dia belikan asid folic kt sy. trharu cmpur sebak.sy bukan tknk keje tp mmg tkleh keje, org tknk amik org pregnant . skrg mmpu sabar je. mana thu kot ad rezeki org nk pakai keje kn . sedih tu mmg sedih sbb mcm2 pk, pk nnti anak kluar lg cmne, pk keadaan skrg nk makan , pk duit gaji suami lg.... hm

3y trước

insyaAllah rezeki anak tu ada sis 🥰

Mulut orang mmg susah nk tutup, puan. Bila tk kerja, tk puas hati. Konon nanti susahkan suami, bebankan suami bab cari rezeki. Nanti kalau dh kerja, diorang bising pulak. Tk kesian ke kt anak tkde org yg jaga betul-betul kt rumah. Kenapa pentingkan kerja dr besarkan anak apa semua. Mmg tkkn ada kesudahan. Satu yg sy belajar dr segala pengalaman hidup, kena pandai pekakkan telinga dan tolak mana-mana pendapat orang yg tk selari dgn situasi kita. Sbb nanti jd mcm ni lah, terasa hati. Sedangkan kita bknnya berniat mcm tu. In the end, hanya kita dan orang yg ada dlm situasi tu je tau keadaan kita. So jgn ambik hati sgt dgn apa orang cakap, kena cuba utk tolak kata-kata negatif mcm ni dan terima yg positif je. InsyaAllah nanti ringan kepala sbb tk payah fikir org yg busuk hati nk persoal itu ini.

Assalam awak. Tak perlu dgr apa org nak kata. Lagi² dlm keadaan awak sekarang, tgh sensitif. Percaya pada aturan Allah. Soal rezeki tak perlu kita risaukan. Allah beri ujian sebab DIA tahu kita mampu. In this case, mungkin sekarang ujian buat awak dan suami, nanti ada anak, rezeki lain pula yg dtg. Just pekakkan telinga tentang segala negatif yg org nak kata. Yg menghadapi kehidupan awak dan suami. So just ignore them. Dan utk isi masa terluang dari fikir apa org kata, awak boleh focus pada perkara lain, seperti banyak membaca tentang pregnancy, being a mum, upgrade diri, cari kemahiran lain, boleh cuba buat online biz. Just focus on the positive things. Jaga kesihatan dan jgn banyak berfikir ya. Itu semua boleh mempengaruhi bayi dalam kandungan.

Mulut orang kak . bila bercakap otak dorg terkeluar. 😆Dorg xde otak. Akak jangan stress² ye. Kita hidup je cara kita sbb kita je tahu kemampuan suami. Jaga baby dan kesihatan akak. Insha Allah kak, ada je rezeki anak nanti. Mcm sy. Sy sorg je jaga kedai air klo agent nk amek stok air (home dealer) masa kerja. Masa tgh pregnant, diberhentikan kerja(bulan8 last) . Katanya xdpt tampung hutang. Wallahualam. Menangis jugak la sy depan suami kt uma. Yela sbb fikir suami kerja sorg. Uma dan lain² nak dibayar. Nak beli barang baby lagi. Tapi tu la bila fikir mabuk sampai x larat , Alhamdulillah mabuk kt uma je. Bukan tmpat keje. Rezeki sentiasa ada walau tak banyak mana. Semoga rezeki kita semua mencukupi ☺

Semoga ada rezeki sis, bakal baby dan sekeluarga. Lain kali kalau sapa2 ckp mcm2, awak iye kn je la, setiap apa die ckp awak balas, YEA YEA YEA YEA sambil angguk sampai la die penat nk ckp. Awak buat mcm minat tp jgn ambik hati apa dorg ckp. Masuk telinga kanan keluar ikut punggung as toxic gas. Hehehe. Kadang2 org suka bila kita x kuat, dorg pun apa lg duk la mengata mcm2 (especially relative yg terdekat). Stay strong okay. Just enjoy ur pregnancy journey. Its okay to be sad sometime but u deserve to be happy. Kalau rasa sedih tu, buat something yg happy untuk husband mcm masak favourite die ke, bake untuk die ke, deco2 rumah ke. All the best for u.

Sama dgn kes saya jgk. Terpaksa berhenti kerja sbb kena ikut suami lps kawen. Nk cari kerja tp sbb pkp then pregnant. Tapi saya takde sesiapa lah yg cakap bukan2. Cuma saya sendiri rasa kesian dgn suami terpaksa kerja sorang2 dgn kos sara hidup makin naik barang naik semua lagi rasa bersalah. Tapi suami saya mmg tak kisah dye sendiri yg tak bagi saya kerja buat masa skrg. Saya selalu doakan suami dimurahkan rezeki dan yakin anak yg bakal lahir ni rezeki jgk Allah bagi. Puan jgn stress2 dan fikir sgt apa orang cakap.

3y trước

Itu lahh.. kesian jgk kt suami smpai kdang nk mntk apa pn fkir dlu wlaupn suami bg ja nk apa pn, dh ckup rsa brsalah pstu ada org ckp cam tu plk, brtmbh rasa down tu 🥲 smoga lps ni kita ada rezeki kerja tu utk bantu fmily mna tahu rezeki anak brtmbh kn insyaallah.

Alaa sis pekakkan telinga je bila org ckp mcmtu.. Sy waktu pregnant pun adik beradik ipar sendiri ad ckp mcmtu sedangkan suami sy sendiri bising sy nk kerja.Bila nampak suami sy belikan sy apa2 mula laa adik ipar perempuan sy tgk tk puas hati nk meminta jugak skali suami sy belikan apa yg dia nak.Abaikan je org cakap benda2 toksik ni,don't be sad dgn kata2 org yg down kan kita sis.. Bukannya dorang pun yg bayar keperluan kita sebok nk mengata org. Stay strong sis💪

3y trước

Tu lahh mcm dorg plk yg nk kna tnggung kita. Sbnrnya dri awal kawin lg dh da org ckp cm tu tp ok lg sbb brdua ja kn, bila nk brtiga ni lg org kata plk. Zman skrg klau si isteri xbkeja ni mcm terok plk dipandangan mata dorg pdahal org xthu cmna strggle nk cri keja msim2 covid ni tmbh prmpuan yg dh brkawin. Takpa la saya ok je dh lma pekakkan tlinga bab ni,cma kdang rsa nk luah geram tu. Smoga ada rezeki keja tu nt buleh ttup mlut dorg.. Tq sis 🤗

sama mcm saya sis. time pkp hari tu diberhentikan keje. hbis je pkp terus dpt tahu mengandung. penah dapat offer satu company nih, last diaorg tak jd amik pun sbb sya bg tahu saya mengandung. mula mula sedih jugak, sbb dah biasa keje tetiba kena duduk rumah. tp sbb ni anak pertama, suami kata takpewlah duduk umah dlu. anak dh kluar nanti baru keje balik. jangan stress sis, insyallah allah permudahkan smua urusan ibu mengandung.

Abaikan ckp orang/family lain, yg penting rumahtangga kita harmoni. Pandai2 kita bersefahaman, kerjasama dan toleransi sesama pasangan... Ada rezeki untuk kita.

Kuatkan semangat puan.. Boleh je belajar jadi dropship.. buat kerja dari rumah. Ada lah income. 😊