Air gula lps bersalin

Hai nk tanya. Klu tak mnum air gula lps bersalin (gdm on diet) takpe ke... Ank sy dh 1tahun lebih...... Huhu.. #firstbaby #seriusnanya #firstmom #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

11 Các câu trả lời

Sepatutnya lepas 6minggu bersalin perlu minum dah. nurse perlu follow up tentang ni. Agak berisiko tu awak. Nak pantau tahap gula awak selepas bersalin. Cuba tanya nurse tentang ni. Sebab incase awak punya kencing manis melekat, tapi tanpa ada apa apa nasihat dan pantauan dari pihak hosp/kk risiko pada awak tu.

Kalau ikutkan, itu satu tindakan yang berisiko untuk Puan. Sebab Puan tak tahu sama ada Puan dah bebas dari diabetes atau belum. Ada kes yang after giving birth, terus menghidap diabetes. Sebab tu minum air gula after 6 weeks delivered adalah procedure by KKM.

sye tahun 2018 gdm...lpas bersalin.. sebuln mcmtu..minum air gula...alhmdulillh xsngkut...tetapi.. genap setahun selepas tu...kne minum air gula.. sklinye sngkut...smpai skng tahun 2022..preggy ank kedua ngn diabetis type 2...

Setahu sy klau guideline skrg, mmg lps 6w bersalin kena repeat minum air gula lg.. xkira gdm ke x asalkan yg mmg ada faktor risiko.. sbb sy baca buku pink tu mmg mcm tu skrg ni..

boleh tapi risiko untuk next prgnancy taw . make it simple, kalau kkm suruh follow up sesuatu mesti ade sebab. ikut je procedure yang ditetapkan

nurse tak ingat kan ke dulu? masa checkup baby tu semua. bahaya tau utk 2nd pregnancy nanti. sepatutnya kan 6w lepas beranak kena minum lg.

Sptotnye kena mnum.. Juz nk tau kita ad kencing manis lagi atau x.. Sy pun gdm dlu.. Alhamdulillah xde dh lpas bersalin

Boleh jika boleh tanggung kesan drpd tak sedar ada diabetes slps bersalin.

sepatutnya 6minggu lepas bersalin kene minum balik

Tanya nurse 😍