Makanan tambahan baby 0-3 bulan

hai Mummy, saya nak tanya ap effect for baby yg ambil makanan tambahan like baby food, puri and so on... sbb baby baru masuk 3 bulan tp dh diberi makan mcm tu . is it okay or not? help me mummy please

7 Các câu trả lời

totally tak ok sis. xnampak kesannya sekarang. akan dtg kita xtahu apa jadi. even for some cases, ada bby yg meninggal, ada yg kena komplikasi usus, obese etc. https://hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/pemakanan-bayi/makanan-bayi-6-bulan-mengapa-tidak-awal/?amp=1 https://www.majalahpama.my/jangan-bagi-bayi-makan-sebelum-usianya-6-bulan-4-sebab-ini-ibu-kena-tahu/amp/ https://siraplimau.com/risiko-usus-luka-tersumbat-jika-beri-makanan-pejal-kepada-bayi-sebelum-umur-6-bulan/ bawah 6 bulan hanya boleh minum susu ibu/fm shj. even if paediatrician (doktor pakar kanak2) suggest bby dah boleh start makan umur 4 bulan pon bersebab & ada kriteria dia. paediatrician akan monitor perkembangan bby kita dulu. dulu lagi best awal2 nurse melawat rumah tgk bby (anak sulung) sy dah ada ura2 nak bagi minum air masak. sy buat2 tanya terus nurse depan2 biar nurse yg tarbiah mak & mil sy. 😂 tu pon lepas nurse balik duk ngomel lagi ckp zaman kita dulu elok minum air masak. sy ckp je kan nurse dah ckp xboleh. be firm la sis. anak kita kan. larangla sis. jgn dibiarkan kena suap mcm2. klo sakit nnt yg jaga tu sis juga. entahla sy lagi suka beringat awal2 dri menangis kemudian hari. dekat husband pon mmg sy pesan. klo belah sy, sy yg tegur. klo belah husband, dia yg tegur. sesambil tu sy suka up socmed pasal info xboleh suap bby bwh 6 bulan. yg follow/friends sy pon byk sedara mara sendiri. diorg tahula pendirian kita camne. pls banyakkan membaca sis. join group fb happy baby food malaysia pon boleh. ada info/tips bila nak start makan. nak bagi makan camne, menu sharing pon ada. mcm2

2y trước

sesama sis. faham nak tegur org tua kita sendiri ni susah sikit. semoga dipermudah urusan sis & husband.

Ayooo ibu, if still feed or others yg buat.! Please please stop ya!! TAK OK LANGSUNG! Baby hanya need susu until 6m. Usus baby still xdevelop untuk proses food lagi ibuuuuu........ baby xperlu makanan tambahan. If ibu bf or FM da ckup sgt untuk baby. If baby nganga or sumbat tangan dlm mulut its normal. Itu dia tgh explore self dia bukan dia lapooooooooooo. Haih.! Stress la.. please use Google tools and ask doctor apa akibat dia. Xkan nak org explain kat kamu Jgk..being a mom bukan senang ye. Banyak kena self study. My mom nak bg kurma kt my 4m baby pun i da jengkil mata.

jgn bg apa2 mknn selain susu badan/formula selagi x cecah 6 bulan..ank sye sis,ayah dia pandai2 bagi madu calit kat puting.. patutlah lekap je puting tu kt mulut dia.. sudahnya perut ank sye lemah.. minum susu je muntah2,jeluak banyak... lepastu suami salahkan saya sbb makan pedas2 mse pantang padahal yg masak mak dia jugak...bila sye ckp psl madu baby jadi muntah2 dia tak terima...sakit hati... tolong jangan bagi makanan dulu ya sis...tunggu 6 bulan atau bole dapatkan nasihat doktor dan nurse yang check anak tiap2 bulan tu...🥺

Of course its not okay. Bby bawah 6 bulan hanya perlukan susu sahaja... kalau ada org yg bagi bertegas.. ibu kena bertegas cakap tak boleh. Kalau tak percaya heret bawak jumpa doktor.. Jd apa apa kat anak, kita yg susah. Bukan org lain.

2y trước

Jgn dikirkan perasaan org.fikirkan ank kita sendiri..sbb apa tau, bila ank sakit jd apa2 mil takkan bertanggungjawab pun.. Google artikel mna2 yg melibatkan bby mkn awal and ada problem, send ke suami. Suami pun tak leh melangut je terima bby kna suap..at the end ibu jgk akn disalahkan

kenapa bagi bby mkn..doktor suruh bg ke...klu x,sian kt bby.usus dia belum kuat.buah pinggang dia kecik lg.luar nmpk sihat.dlman kita xnmpk.

0-3 bulan ? BIG NO! Organ dia tak matang lagi, puan. Seriau saya baca soalan ni.

dapatkan nasihat doctor