Alahan sewaktu hamil ?

Hai moms... nk tnye alahan sy ni memang dh ada dri 6weeks.. cuma msuk 9weeks ni makin teruk x blh makan lgsung.. kandungan brapa weeks ye? alahan akn berhenti ?..kdg2 sy xkuat mental la... kemurungan je... dan alahn ni lgi trigger sy punya emosi drop 😭 #firstmom #ingintahu #bantujawab #SeriusTanya #bantusharing #newmom

37 Các câu trả lời

Alahan saya masa 1st trimester sama dgn sis sampai 4 bulan. Xlalu mkn, muntah non stop pastu kena anxiety and depression smpai kena pegi psikiatri. Hari2 menangis sb penat sgt nk hadap alahan dgn badan xlarat sgt. Kena warded smpai 3 kali. Mmg penat sgt and nk give up dah masatu. Family support mmg sgt2 penting masa ni. Apa yg sis rasa cerita dkt husband or mak. Saya pun 1st mom sb tu xexpect lgsg nk kena alahan seteruk tu. InsyaAllah sis boleh go through benda ni. Nanti slow2 dia akan hilang.

Lain org lain timing sis alahannya. Sy week 10 mcm tu dah stop, dah start boleh masak etc. Sy makan ubat veloxin start week 6 mcm tu, lepas tu baru boleh start makan nasi, makan ayam semua tu. Tapi kena trial and error. Ada kawan sy makan veloxin jugak, tak sesuai dgn dia. So dia mkn ubat lain utk alahan. Cuba minta husband cari ubat mual dkt pharmacy ya sis. Minta yg pregnancy safe ckp kat dia. Semoga kuat semangat

Mcm sy first trim memang teruk sampai 14w. 2nd trim honeymoon seronok makan sampai berat naik mendadak sampai kena minum air gula 😅. Skrg masuk 3rd trim muntah muntah semula mcm 1st trim makan tak selera pedih ulu hati huhu. Alahan ni jangan bagi perut kosong je, nanti pedih ulu hati, angin, acid reflux. Tu semua punca muntah huuuu

Saya first mom, dpt je tahu pregnant trus esok tu alahan. Klau mcm saya msuk je kandungan 3bulan alhamdulillah slow slow hilang. Tp depend pada bdn ibu jugak lah. Time tu tuhan saja yg tahu perasaan ni nak hdap alahan teruk sampai keluar msuk wad, tp tulah pengalaman nak jd seorang ibu kan 🥰

6mo trước

doakan sy sis 🤲🏼😭

biasa doc akan cakap alahan nih smpai 12w . tapi depends pada moms jugak. macam saya smpai 12w . memang teruk takleh telan nasi . air masak pun pahit sgt . tapi kena kuat sebab awal kandungan kan. mommy kena ada support dri fmily atau kawan terdekt . jangan pedulikan emosi atau kemurungan .

6mo trước

lepas 12w dh xrasa ape2 dh kan? mcm dh blh beraktiviti lg kan.. sy first preggy so xde pengalaman lgsung.. skg sakit kepala, tdo pun sakit2 badan.. dh demam plak.. struggle lawan anxiety lgi , doakan sy ye sis 🤲🏼😭♥︎

Saya dah 17weeks masih ada muntah kadang2. Tapi kakak sy bgtahu kena banyak sabar, allah uji sikit je. Sy tggu baby ni 3 tahun ttc. Jadi sy pun tabahkan diri, cuma fikir someday bila dpt tgok muka anak, it will all be worth it. harap sis pun tabah ye 🥲

6mo trước

sama sis sy pun msuk tahun ke3 , first bby #ttc😔

ad org,mule² pregnant mmg teruk alahn,tp dh masuk trimester ke 2 or ke3 dh ok..ad org dr awl pregnant smpai bersalin ad alahan,ikit pd org jgak sis..saba ye sis..enjoy the moment..in shaa allah nti ok la tu..jgn stress²

6mo trước

sy cuba sis walau sy pun dah xkuat.. sy cuba.. 🤲🏼😭 tq sis atas sokongan mental.. sy memang down skg..

saya alahan dari 4minggu sampai minggu ke 17 terok sgt muntah sampai keluar hijau kuning tu mmg xmakan dn xminum lepas dari minggu ke 17 tu okey sikit tapi tetap ada alahan sampai bersalin...insyaAllah nk bersalin tu mudah sgt...

Saya alahan start 8w tapi xkerap. 10w-14w baru alahan tu kuat. Asyik mual, sakit kepala & sakit perut. Masuk second trimester sakit kepala tiap2 minggu tapi kadang2 1-2x je. muntah pun sbb mkn ubat darah. skrg ok je, selera mkn pun ok.

6mo trước

😢 yeke sis allahu kuat nye.. sy 9weeks sakit kepala dh, nk demam.. xleh mkn lgsung.. asyik baring tdo je.. biasa iron folic konsten sy mkn msuk 9weeks ni kene cri wktu sesuai baru blh telan.. susah ya amat nk mkn 😔

ikut atas org, ade yg smpai bersalin alahan still xhilang, ada yg skjap je. sye sendiri 2x pregnant alahan smpai 4bulan je. sis kne try n error cari apa yg blh bantu untk kurangkan alahan. mcm bnde2 masam ke ape ke

6mo trước

sye xdek muntah2, tp loya n xboleh bau sesetengah masakan dgn dodorant husband 😂.