? INJECTION DEXSA ?

Hai mommy semua? Siapa ada pengalaman pernah kena cucuk dexsa. Share sikit . Rasa apa ya & why mommy kena cucuk ??

? INJECTION DEXSA ?
47 Các câu trả lời

Kna cucuk masa 33w mngandng anak ptama sbb dah leaking..so pergi hosp doc bg 2 dos dexa. Ptama masa mula2 kat emergency msa register utk ward dapat 1 dos, dos kedua 12 jam Lps dos ptama and dua2 kna kat punggung kiri kanan..sakit smpai bole nangis..mmg rasanya tu injection plg sakit yg prnh sy rasa..sbb ada history beranak xckup bulan, masa mngandg ank kedua pun kena jga suntikan dexa masa kandungn 34 w sbgai langkah bsiap sedia kalau2 blaku lagi skali kelahirn pra matang. Tapi alhamdulillah anak kdua keluar masa ckup term 39w 3hari..

5y trước

alhamdullilah.biasa kalau first baby pre mature . 2nd xsemestinya kan. just cucuk untuk berjaga jaga la kn bila 2nd prengancy

Terpulang pada individu. Anak pertama macam rasa sakit sikit, tapi anak kedua tak berapa sakit. Tujuan kita kena cucuk dexa ni bagi matangkan paru² anak, incase puan ada tanda bersalin awal kurang dari 35 minggu. Contoh 33minggu ada ketulan darah keluar, atau air ketuban pecah. Memang suntikan dexa ni kena wajib. Harap membantu.

pernah kene cucuk skli je sbb baby pramatang... tpi cucuk kt peha bawah punggung 😂 time tu mmg dh nak meneran dh tetiba nurse dtg cucuk... tk thu tu ubat ape cuma dia ckp untk matang kn paru2 anak, rasa sakitnya ermmm tah lah tak rasa sngt sbb time tu dh high contraction... pikir nk kluar kn anak je

Sy skrg kena warded sb baby kurang gerak. Dh 35week. Masuk je warded nurse pgg2 perut aktif pulak babynya 🤣. Tp doktor dh bg dexa dos prtama td sb dia suggest bersalin 37week. Tkut baby tknak membesar dlm perut. Ni tgh tgu second dos dexa. Tipu lah tk sakit. Rs panas pedih menjalar kt punggung.

Suntikan utk matangkn paru2 baby andai kata ada risiko beranak awal. Jgn risau. Tak sakit mana pun. Sakit pun stakat beberapa saat, mcm kena gigit semut. Rileks je masa nk cucuk tu, tarik nafas.. 😊 bila fikir takut sakit tu yg badan tak rileks.

Sy pnah rasa lah cucuk dexa ni..bleh tahan jgak lah sakit dia...rasa macam nak tekentut kuat2 Pun ada..hahahahaha.. Tp sabar je tahan ja..memandang kan sakit inject dexa ni demi baby dlam perut..untuk paru-paru dia jugak...

Rasa dia macam mana? Sakit gila tak boleh nak cakap lah. Nak menagis je rasa tapi tahan je.. Injection ni sebab nak matangkan paru-paru baby... Saya kena cucuk masa minggu 34 tak silap..nak prepare if baby lahir premature

4y trước

Nurse y buatkan.. Cucuk kat punggung

Saya pun not sure suntikan ape mula-mula. then doc cakap ni nak cucuk dexa and masa tu nk masuk 27 minggu dktr ade bg suntikan. dktr tu kata utk paru paru bby. sakit dia....meleleh air mata macam air terjun

Pernah..cucuk kat bontot.. sakit giler.. sebab ubat tu pekat.. lebam bontot pas cucuk.. cucuk sebab 36weeks ad contraction kuat.. takut baby keluar pre mature.. kena cucuk dexa untuk matangkan paru paru

Prnh rsa di saat akhir prgnt.7 kali cucuk dkt bonto tk sakit sngt tpi meningglkn bekas yg hitam tpi lps berslin mula rsa skit skt bhgia ccuk n bila dduk trlalu lama bonto jdi keras n susah nk bgun,