Mohon pencerahan mengenai CZER

Hai mommy semua, saya baru habis pantang. Saya beranak secara emergency Czer kerana air ketuban dah pecah dan banyak keluar tapi pembukaan baru 2cm dari pukul 8am-6pm. So doktor decide untuk czer sbb tkut baby lemas. Masalahnya skg ini salah ke czer? Hina sangat ke? Sebab Mentua saya asyik2 blame saya czer. Sebab saya beranak swasta. Jadi mahal sikit bayaran cuma duit yg kmi byr tu. Duit saya dan husband kumpul dari dulu. Kami langsung tk mnta duit dia. Saya sangat terasa aty sebab mentua asyik2 ckp psal czer saya tu. Sekarang pula saya ada masalah dengan air susu badan tk berapa banyak. Saya bekerja dan stress hadap perangai orang sekeliling saya yang blame saya.😖😿 lepastu saya dan suami decide nak ambil vaksin anak di hospital tempat dia lahir. Tapi orang sekeliling pula sibuk nk suru ke KK masalahnya saya bekerja tidak sanggup tunggu dari pagi ke petang. Tpi kenapa orang sekeliling asyik blame saya saja. Padahal yang menjaga anak sya ialah saya, mak saya, dan suami. Dan sekarang saya da ambil pembantu. Tu pun saya di persalahkan oleh keluarga belah suami.🥲 padahal saya bekerja dan memang memerlukan pembantu untuk jaga anak saya sbb sya WFH. Jdi sya boleh pantau anak dan pembantu saya. Dan semua cost pembayaran pembantu dan barang baby ke dan hospital saya dan suami sama2 bayar. Tiada minta duit orang. Kalau korang dlm keadaan saya ni apa Korang buat? Sya buntu kadang dan stress. Dan saya juga kena postpartum Depression masa pantang 😢 terlalu stress dengan mulut orang yang tak pandai tu. #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

41 Các câu trả lời

masalah kita sama. sy emergency czer masa bulan 10 2022 haritu sebab pecah ketuban awal tapi bukaan cm 4cm xda perubahan. sepatutnya berpantang d rumah mak sy tapi adik suami toxic tu memandai gitau nurse sy yg sy ni berpantang d rumah dorang. sudahnya, sy kena baby blues...kambuh lagi tu. sebab, mentua toxic tu semua kena ikut cakap dia, komplen sana sini yg sy ni x pandai jaga anak. keluarga sy ikut cara islam, masa 7 hari usia anak sy pergi tahnik anak sy tapi mentua bising x mau dia cakap budak tu kecik lagi. dalan hati...ehhh byk bodoh org tua keparat ni. gara2 stress, sy 3x mengamum di rumah mentua, pertama semua barang dlm bilik sy lempar, ke 2 dan ke 3 gaduh besar ngan suami depan mentua ngan ipar2. dah pula sy ni under rawatan psikiatri masalah kemurungan dan anxiety, memang kena makan ubat penenang sentiasa. menyebut pasal susu badan, mentua balik2 suruh susukan anak susu badan, dah pula puting susu sy ni x timbul dan memang susah anak mau menyusu sampai dia menangis kuat, mula tu dapat lagi pam susu, sekali stress sampai sekarang air susu kering, kalau marmet keluar juga tapi xda la menitik2. anak masih susu formula dupro. bila balik rumah mak kandung, segala stress tu hilang. macam2 dia komplen sampai sy bagi mandi anak pun kena komplen. kena aib sana sini. sy harap anak dia 2 ekor tu merasa dapat mentua mcm begini, dari neraka!!gara2 mentua la sy ni sampai kena makan ubat penenang, ubat tidur masa sebelum mengandung. sbb stress ngan org tua tu,.

kalau mmg sy abaikan org mcm tu...saya pulak bersalin vacum ...berpntg di rumah mak sendiri tpi perkara buruk berlaku semasa sy pntg sana...ayah gn mak sy bergaduh gn suami sbb suami dituduh tk bekerja,sampaikan mak gn ayah sy suruh suami balik kerja dulu dn tingglkan sy disitu...saya sedih sngt...sy ckp gn suami kite lari time sy pntg..masa tu baby sy dekt wad scn sbb ank kene on antibiotik ...allah je tahu perasaan masa tu..sy balik rumah mertua sy ...malm tu mak sy dtg gn adik beradik die serg kami...ya allah luluh hti sy...time tu nasib allah tu maha kuasa allah bgi sy org mcm tkde perasaan bila jadi mcm tu...lepas je sy siht luka saya elok baru sy sedr ...betapa sakitnye hti ni...selalu soal kan diri kenp tk ckp bende betul gn family..kenapa aku diam je tk buat ape ii...sampai mati saya ingt ..sbb ini anak pertama jdi trauma saya sampai sekrg...nk balik kg pon tkut

tak salah atau berdosa pun kalau bersalin czer. yang penting sihat selamat keduanya ibu & anak. bab nak vaksin, tu anak awak & suami so tak payah nak pening kepala ikut cakap orang. pergi ja kat mana yang awak & suami selesa. bukan anak dorang yang nak sibuk sangat tu. bukan dorang yang tanggung bayaran ke apa pun. abaikan ja. fokus pada diri, suami & anak sudah. kalau dilayankan kata kata orang buat kita stress ja. orang ni dia nak perli, nak cakap itu ini sesedap rasa ja. apa nak risaukan awak & suami tak bergantung pada duit dorang pun untuk urusan lahirkan baby apa semua tu kan. apa dorang cakap balas je dengan senyum & buat tak tau takyah fikir. buat kusut kepala. enjoy ja jaga kesihatan & keluarga serta si manja tu.

Yang salah tu mulut orang. Sampai anak dah besar memang ada je benda tak kena. Takkan stop. Kita ni kalau kita asyik fikir pasal orang jadi macam ni lah, kita rasa stress tapi diorang okay rilek je. Yang +ve kita ambik, yang -ve kita buang sejauh yang mungkin. Cuba busykan diri dengan family dan kerja. They know NOTHING. Kalau you diorang melampau, please ask your husband to slowtalk dengan diorang. Sebab it's more your husb side kan? Camtu lah I buat. Sekarang I jarang sangat nak pergi belah mertua. I pun sejenis yang malas nak layan palatao :') selagi boleh sabar, sabar. tapi kalau melebih, sorry. Take time sikit nak heal. Kita ni manusia, bukan robot.

2y trước

bagusss sis. xyah layan n jgan over sngat , they know NOTHING!

Jangan pikir mulut org kak.. Allah yg tetap kak akk bersalin czer.. Saya pun czer jgak anak sulung.. Sedih dgn apa org cakap tapi suami selalu pesan.. Kalau sedih makna nya kita x redha.. Redha ni dia gembira...kalau sedih kita pasrah.. Biar lah mak mentua tu nak cakap apa sekali pun.. X semua org sempurna di mata mentua.. Akk czer, asal baby selamat sudah.. Abaikan je mulut2 org ni.. Geram beno kalau org suka sgt mengata org czer.. Czer ni nak boleh hilang sakit tulang belakang tu bukan kejap2.. Bertaun2.. Buat kerja berat sikit je sakit2 badan.. Dia senang je cakap macam2.. Akak anggap aja mentua tu sebagai ujian yg tak penting pun.. Bila dia sebut2 tu akk Buat2 tak dgr je.. Kalau dilayan makin menjadi2 nanti..

hi sis, sma lah kita..sy pun e-czer sbb bukaan 3cm je n ketuban dh pecah lama dari 3.30am-4pm bru sy slmt bersalin..bab mulut mertua dan org keliling tu saya nasihatkan awk abaikan je , mcm awk ckp lah smua pkai duit awk n suami dorg tkde hulur satu sen pun . Awak fokus hidup awak , suami dgn anak awak je sudah .. kita kalau fikir kan mulut org n nk ikut cara org smpai kesudah lah kita tk bahagia .. buat je apa kita nk asalkan tk susahkan org , kalau ada org mengata2 tu mmg lah sakit juga hati tp anggap seperti angin lalu je jangan runsing sgt ok .. jangan stress2 ya tk elok utk kesihatan sbb awak bru hbs pntng , fizikal mental baru nk pulih.. happy2 je dgn husband n anak okay.take care sis🫶

Hi dear.. Sy czerian mom juga (emergency czer) & first pregnancy 😁. Selalu terjadi biasa orang yg selalu blame2 ni, bukan blame kamu. Kadang sebab insecure dalaman diri mereka sendiri, masa lampau mereka & masa sekarang mereka. It's okay dear apa saja ur decision.. Sebab kita yg tahu kondisi diri ❤️.. Stress memang akn bagi kesan sikit kesihatan & penyusuan, so kita control emosi kita. Sebab kita ada yg lebih mahal nak peduli dari kata2 yg xdatangkan manfaat - SI MANJA SYG.. Fokus yg best2, berdamai dengan emosi benda tak best.. Orang penat, nanti depa berhenti sendiri lama2.. Sy lebih kurang sama hadapi, walau xserupa jalan hidup.. Keep going mummy okey 😍

Meh sini bg saya cili mulut siapa2 yg salah kn awak tu. Awak dh la baru lps bersalin, nk pantang, postpartum. Stress penat tak cukup tido. Masalah susu badan lg. Geram nyee saya. Takde empati dan simpati dkt awak lgsg. Takpe, buat je apa yg awak rasa terbaik utk diri awak dan baby awak. Apa pun keputusan awak buat, mst yg terbaik dan awak dh habis fikir. Klu org cakap2 tu buat pekak je, bukannye pakai duit diorg pun. Bising2 knp czer, klu tk czer nk tggu apa2 jd kt baby tu ke? Priority awak no 1 ialah diri awak dan anak awak, org lain jgn dibenarkn pengaruh hidup awak dan perasaan awak ye. Stay strong, we all support you 💪🏻💪🏻

Masalah dia you make yourself a victim bila sis tahu terang2 kmu tak berhutang dgn sesiapa pon. You have money, so what's d problem? Orang lain nak buat u bersalah sebab berduit ek? Jgn rasa bersalah atau take it personally, orang lain boleh ckp ape2 pun but in d end itu duit sis, u work hard for it, so spend anything u want with it. Org lain tak berhak nak advice2 awak nak gune duit utk ape. Biarlah czer asalkan ibu dan baby selamat. Biar baby minum susu formula yg penting ada makan. Mummy focus utk kegembiraan sis dan keluarga ye. Jgn terlalu pedulikan org ckp ape buat hidup sedih je 😆 dont worry be happy💗

kalau sy kt tempat sis, I don't give a damn about everyone.. knape sy nk letak diri sy dlm society yg terlalu negative & membuatkan sy jd down & depress...? instead of that, u should be happy n enjoy this moment sbb baby u dah lahir. enjoy watching him/ her growing infront u. this moment will past, nnt2 tutup lah mulut MIL u too. just the matter of time. zaman dah moden pun mmg susah nk educate baya2 mak/ MIL kita nie sbb ye lah mereka dah hidup base on kepercayaan society sekeliling kita sepanjang hidup mereka. sis x yh nk sedih ke, terasa ke, just pekakkan telinga n go on with ur life. Life is short.