stress nya hb rendah

hai mommy.. mcm mne ye nk naik kn hb.. sy dh brpe kali check up hb.. makin turun.. latest 10.4 dri 10.8.. xprnh lg naik sampai 11.. skrg mkn ubat zincofer.. kerap sgt sembelit.. air minum 2l sehari.. kdng2 jd stress.. down.. 😣minta support & tip boleh?

9 Các câu trả lời

Saya pun hb low juga. Buka buku elok je 12.5, pastu jadi 12.4 then 10.7 and thn 10.2… pastu saya try minum jus perahan delima fresh setiap hari selama 2 minggu (bngun tido perut kosong minum). selepas 2w repeat amik darah naik 10.9… skrng masi amalkan nnt nxt checkup 2/8 ni pulak. (Skrng ni saya ade tambah seminggu minum air kurma cina 2-3x seminggu malam sblum tido. Kurma cina tu amik 8 biji belah separuh buang biji, pastu cuci and masuk dlam gelas rendam dngan air panas selama 20 minit camtu thn minum.

1y trước

owh kira awk ade 2 ubat tmbah darah la...faham2

sy jd macam sis masa tak berapa lalu nak makan.. turun dari 12 lebih kpd 10.2 ka 10.4 mcm tu.. doc bg makan iberet+ 2 biji ferrus formarate tu.. pantang minum air gas, kopi, teh n teh bunga.. air gas tu memang k3na pantang betul.. sy minum dua tiga teguk ja dalam 2 3 hari mcm tu.. memang laju sangat turun hb.. yg selalu minum air kelapa, bykkan makan sayur hijau, suku suku separuh tu.. banyak membantu.. kalau bole mintak doc tambahkan pil ferrus tu macam bagus jugak la... bole naik semula.. inshaAllah.

saya masa mula buka buku hb 10 ja,masa tu saya alah teruk,dhtu puasa,kena kerap pegi check darah sedia sbb hb low,last saya dapat petua dr akak sy,dia ajar setiap mlm sebelum tido rendam kurma 3biji dgn air masak,esok pagi blander+susu minum,alahmdulillah skrg dh 22mggu hb cantik sebulan skli pergi checkup lani hb 13 keatas,sy hnya amalkan ini ja,ubat tmbh sy ambil dgn air oren@limau kasturi,ubat tmbh darah saya mkn saat perut betul² kosong,

1y trước

boleh ja,kadang mai hari malas sy minum ja air tu tnpa blander

sy time buka buku 13.6 lepastu seminggu sekali sy minum nescafe ais kaw jdi 13.1 then fav sy Oldtown white coffee boleh di katakan hari2 minum klu x minum x lengkap seharian sy hahaha hb jdi 11.2 sejak dr situ sy berhenti minum nescafe n Oldtown and now hb sy 12.9.

1y trước

Ya, betul sis. Saya pun macam tu jugak. Tak dapat kopi tak bermaya seharian. 😆Tapi nak buat mcm mana, nanti hb turun plak

HB saya dari bukak buku 6.4 , skrg 25w HB 7.4 je . lama2 redha dah , jangan suruh saya makan apa2 , macam2 dah saya cuba tapi tang tu jugak HB nye 😂 tunggu nak drip zat besi je ni .

1y trước

Sakit tak sis drip zat besi?

Saya makan jambu batu je banyak banyak. Mula2 buka buku 12.7, lepastu 12.3, lepastu latest 13.3. Jambu batu at least sebiji sehari sangat membantuuuu

1y trước

Kita sama sis, saya pun hari2 makan buah jambu dalam 500gram jugak la sehari. Alhamdulillah hb naik dari 11 ke 12 😊

Sy byk makan sayur hijau yg daun2 terutamanya bayam dan makan jambu batu. setiap hari paksa diri huhu

1y trước

naik x hb ?

buah jambu batu n buah naga boleh naikkan hp cube lah..

Rambutan byk mengandungi iron.. cuba la