Hb 10.8 di kira low ke? Share tips naikkan hb

Boleh share tak bacaan hb korang sepnjang pregnant. Dr & misi selalu bising hb low. Hb saya sekarang maintain 10.5-10.8 last check up 10.8 pun kena bising dgn Dr. Padahal saya makan je zincofer hari2. Mcm gitu gk bacaan tak naik 11. Tembikai, bayam,daging ,jambu semua dh makan sehari sebelum & pagi masa gi kk. Tetap low bacaan. Share tips plis

6 Các câu trả lời

Masa saya bukak buku, nurse saya ada cakap macam ni: 1st Trimester: >11 2nd Trimester: >10.5 3rd Trimester: >11 And awak, kalau awak makan sehari sebelum and pagi tu iron yang ada dalam makanan makanan tu bukan dia terus serap masuk awak 🥲 Cuba elakkan makan/minum teh, kopi, milo, horlicks, susu, soda, coklat. Sebab kategori minuman/makanan ni memang akan halang penyerapan iron. Saya dulu hb punya lah rendah sampai tahap kena drip iron. Until saya dapat 1 trick. Setiap malam saya akan bancuh ribena letak dalam peti ais. Selalu pukul 2/3 pagi saya bangun pergi buang air, saya akan makan iron tablet dengan air ribena and terus tidur. Sebulan saya buat cemtu, hb dari 8 naik pergi 12. Sebab iron tablet ni lagi cepat serap bila perut kosong.

pnglmn sy, klu tmpt sy 10.8 tu kira ats pagar. mmg kena naik smpai 11 at least. awl2 buka buku hb 12 lbh tp lps kena covid hb turun smpai 10.4 xnaik2 smpai sebulan..xlama pstu dktr suruh cucuk ubt tmbh darah sbb result darah sy dari hsptl xcantik ..lps cucuk, mkn ubt balik, jg mkn minum..baru naik 11 semula

kurangkan minuman berkafien (kopi/teh/milo) kalau nk minum juga jarakkan dgn pengambilan ubat yg kk bagi sekurangnya 2 jam sebelum/selepas minum. bykkn ambil kerang, jambu batu, delima, brokoli, bayam dan sayuran hijau yg lain.

makan buah kurma dngn susu.. sye aritu hb drop smpai 8.2.. pstu mkn buah kurma hari ii buat mcm kite mkn jajan alhmdulillah dlm mase 2 minggu hb naik 10.8..target seterus ny 12/11 aminn.. (klau ad kncing manis x di galak kn)

sy preggy 32w skrg..alhamdulillah hb dari awl preggy xpenah drop..sy cume pantang minum teh,Milo,kopi..sy mkn ubt dgn air lemon suam tanpa gula..

try mkn ubat dgn oren sunquick . tp jgn letak gula pulak 😬 bancuh dgn air kosong je