Tak jalan..xade gigi

Hai mommy, anak sy bulan depan dh 1 tahun, gigi tak ada lgsung lg..n jalan pun x..bdiri dh tegak 1 tapak jatuh..normal ke lambat cmnie..sbb cousin dia 7 month gigi dh banyak..11 bulan dh jalan..sy dari baby sllu buat sensory play, semua aktiviti untuk anak sy., n apa mainan bantu pembesaran dia semua sy beli, bab makanan mmg sy jaga..org duk bandingkan anak je..yg mereka xfokus sgt sensory makannan tp anak cepat je.#bantujawab

22 Các câu trả lời

Normal. Awak boleh study milestone baby dalam TAP ni. Dalam buku kesihatan anak pun ada. Bila kita study dan aware InshaAllah hati rasa lapang dan tenang walaupun orang buat perbandingan. Perbandingan ni memang tak boleh lari. Sampai kita tua kerepot pun, perbandingan tetap ada. Jadi abaikan sahaja😊 By 18 months if your child still have no first tooth and still can't walking, only then you should be worried. This matter need to further checkup with dentist and paediatrician. Oh ya! Send my congratulation to your child for having a first step😊 Your baby is on track. In a meanwhile keep on encouraging and stimulating your baby on walking. Follow her/his pace. Give him/her some times. Just want to share my experience, my baby got her first tooth when she turns 1 year old and her first baby step. 😊

3t trước

Tq mommy

dalam asian parent ni , akan dibagitau tahap perkembangan anak2.. ada 3 tahap. sis bole monitor dari situ.. setiap anak2 berbeza.. tapi , kalau anak sis x capai tahap terendah yang ditunjukkan dalam ni , better sis rujuk pakar. dalam ni jugak ada dibagitau waktu bila sis patut risau.. waktu bila sis patut rujuk pakar.. kelakuan anak yang mcm mana perlu dipantau. bagi saya, information dalam app ni sgt membantu saya dalam pantau perkembangan anak2.. jgn dgr cakap2 org je..

better 1 tahun ke atas pandai bejalan.. biar merangkak lama.. dlm buku biru pun kn smpi 1thun 6bulan.. lps 1 thun 6bulan kalau x pndai jalan baru refer pakar.. tp anak puan da pandai bediri.. kjap je tu. tak lama lg pndai jalan dah.. anak sy bru pndai bjalan 1thun 3bulan.. ramai ckp lambat, bandingkn anak diorg umo 11bulan 10bulan pndai bjalan.. apa yg nk dibanggakan x tau la.. sy lg suka anak sy mrangkak lama.. bgus utk otot dia.. yg penting dia tkde skip

Hi sis, pasal gigi tu bukan semua baby sama dan dulu doktor anak saya pernah bagitahu yang gigi bukan penentu milestones anak. Anak sis da berdiri dan dah dapat one step bagi saya sangat bermakna ya sis 🩷 celebrate it , tak lama lagi la tu. sis boleh refer kat apps ni dia ada tunjuk apa yang baby boleh buat pada umur sekian-sekian.

3t trước

@Anon, ohh faham. Klinik biasa selalunya doktor in general health je sis. Apa2 yang melibatkan kanak-kanak, better pergi klinik pakar kanak-kanak. Sebab situ memang paediatrician.

Anak saya pun belum jalan lagi dia lebih suka merangkak, bila sy ajar je dia taknak dia akan merangkak juga. Anak dah 1 tahun 20 hari, gigi tumbuh masa 8 bulan. Takpe abaikan bab perbandingan ni, mmg manusia tak lari dri benda ni, yg penting kita ada ilmu tentang baby ni

2t trước

Tq banyak mommy

Normal tu kak.. Anak sy msk setahun lebih bru dua gg.. Skrg dah 6 batang dah.. Berjalan pun setahun ke atas.. Development baby lain2 kak.. First step tu dah kira peningkatan tu.. Pelahan2 nt dia akan berusaha untuk berjalan sendiri..

normal je sis .anak saya 11 bulan bru nmpk gigi ..sthun dah ada 4 gigi ..sis baby lg lama dia mrgkak lgi baik ntuk otak dia..sis jgn la risau yee..anak sis xcepat dan xjugak lmbt .normal ja sis..jgn risau sgt yerrr...

2t trước

Tq sis

sy anak 1tahun4bulan baru pandai jalan tu pon lg mabok .. skarang pon 1tahun 7bulan gg x penoh lg . baru beberapa kerat ja .. bila tnya doktor . doktor x ckap apa² pon pasal gg lambat tumbuh. normal la kot .

jgn risau ye sis...saya anak 4 ni pun masing2 tak sama masa start berjalan...anak sulong saya mula berjalan 1 tahun 6 bulan....abaikan org2 yg suka banding bandingkan ni...setiap anak tak sama....