Dusphaton ok ke tak

Hai mommies semua..nk tnye pendapat..sape ade pengalaman kena ambil duphaston? harini sy cek up pakar 16week dikatakan rahim menipis dan baby kecik dr usia edd. Sy pnah gugur 2 kali sblum ni punca tak dikenal pasti. Doc bg dusphaton consume setiap hari smpai 18week dlu. Tp sy tgok kt fb atau tt ramai kata yg lepas amek duphaston ni dr tak bleeding jd bleeding dan akhirnya baby tak survive. Mcmmana tu? Ptut atau tak sy consume duphaston ni hari2?

20 Các câu trả lời

yg saya tau duphaston tu utk kuatkn rahim supaya xgugur sis. biasanya utk org yg bleeding atau ada risiko gugur je baru dr suruh mkn duphaston, bukan sng2 dr prescribe ubat ni.. sy amik duphaston juga sbb bleeding, utk stopkan bleeding tu.

3mo trước

punca sy bleeding dr kata subchorionic hematoma.. bleeding ada byk punca.. xsemua yg akan resulted in mc.. tp semua mommy yg bleeding mmg kna ambil extra precaution sepanjang pregnancy ni.. yg blm bleeding tp ada risiko tu.. terpulang la pd diri sendiri.. dr xbg ubat saja2 time pregnancy ni.. bru2 ni saya batuk pg klinik pon xdpt ubat batuk.. lps seminggu lbh batuk smpai keluar kahak berdarah baru dr bagi saya antibiotik..

Saya pun sama dengan sis.. 2x gugur.. Yg 3 masa kandungan 16week ke atas ada bleeding.. Doktor bgi ubat dusphaton tuk kuat rahim.. Bila makan ubat tu sis kena rest.. Bagi rehat betul2 supaya rahim dgn baby kuat.. In shaa Allah Xde apa..

3mo trước

Masa tu bleeding 1 titik je.. Tpi doktor cek dia kata ada penempelan darah pada dinding rahim.. Jika xmkn ubat tu mungkin akan bleeding teruk.. Tu yg mkn ubat tu.. Maybe doktor tgk dinding rahim la awk kot.. Ubat tu tuk elak dri bleeding teruk dan kuatkan rahim.. Terpulang nk mkn ke x.. Tpi doktor lebih tahu dri kita..

Doc bagi saya duphaston tu masa preggy 11 weeks, sbb ada risiko keguguran and bleeding.. dan syukur, sekarang menanti hari kelahiran... Duphaston tu untuk kuatkan rahim.. Banyakkan berehat, positifkan diri, ok...

Huhu saya sebab lambat makan duphaston pregnant second gugur 12w. Third mula mkn 8w sampai 10w. Baby dah lahir dah nk setahun. Terpulang pada sis nk ambil or tak tp risikonya sis tanggung

Saya 2kali bleeding lepas bersama. Doc sruh makan duphaston satu kotak smpai habis. Alhamdulillah skrg lps brsama tk bleeding dah.

sy ambik duphaston dari 5w sampai 12w sbb history keguguran sebelumni dgn bleeding 6w. alhamdulillah sekarang 6m.

3mo trước

merah sis tapi sehari saja mybe sbb terlalu penat time tu baru balik dari bercuti. bedrest 7d.

Saya bleeding masa 13 weeks. Sekarang dah 16 weeks. Doc suruh makan Duphaston sampai 20 weeks nanti

Saya ambil duphaston dari awal preg sampai 18w . So far okay je x ada bleeding 😇

Saya dulu pun 2x ambil duphaston sbb ada spotting diawal kehamilan.

ok je