contraction

hai mommies semua.. nak tanya.. macam mana sebenarnya rasa sakit contraction ye.. sy confuse lah.. dah google tapi saja nak tahu ibu2 punya pengalaman #37weeks3days #firstbaby

15 Các câu trả lời

ikut org kot..sy ni masa sehari sblm due date masuk wad time tu br doc ckp sy tgh contraction.. huhu..sy sndri xtaw..x rasa cmna yg kata contraction tu sbb nth x rasa apa pulak..tp doc cek masa tu ramai2..doc ckp sesama dorg ada doc n nurse lain..dia ckp patient ni tgh contraction ni..sy pun trkejut la..owh yeke sy xtaw rasa cmne..mgkin bby dlm perut masa tu mengeras kot tp sy rasa biasa je..xde sakit apa..tu yg xtaw.pastu abis cek masuk wad n esok pg tu tgk kuar air skit drh skit..pgl doc n nurse..dorg trs suh masuk labour room..tp bukaan br 1cm masa tu then trs dorg decide operate..huhu nth la ye mgkin sy dok doa mtk xnak sakit..hmm last2 smpai x rasa apa..kira rasa sakit masa doc sorg lg seluk cek bukaan tu skali dua je .pastu tup2 operate..rasa sakit lepas blk uma je..dh bape ari tu kan br la terasa dkt perut tmpt operate tu..tu jela..so smpai skg xtaw cmne kata sakit contraction yg sbenar tu..

3y trước

Betul. Sy pun masa pregnant, x dpt nk bezakn false contraction dgn contraction yg sebenar. Sy rasa sakit die mcm sakit belakang n sakit perut which is common in pregnancy. 3 hari sebelum deliver, dah turun tanda, sakit belakang n perut still sakit, tp boleh tahan lg. Pg lepas subuh tu, dah rasa sakit sgt2 mcm senggugut, still boleh lg jalan, turun tangga walaupun rumah ada lift, terus pergi hospital, cek jalan dah buka 5cm. Nurse ckp sy nye pain tolerance sgt tinggi.

Entahla, depend dekat diri sendiri kot. Macam saya, tak tahu pun tu contraction sbb rasa sakit yang macam sakit pinggang sbb jalan2 satu mall tu. Haha. Tahu contraction sbb nurse yg pegang perut & kira masa, lepastu guna mesin kat perut tu. Kita pun mcm ooooo ini ke 😆. Tapi teknik pernafasan tarik nafas dalam2, then hembus hu hu hu guna mulut tu memang mujarab. Tak rasa sakit woii. Sakit lagi lepas kena jahit semua tu doc seluk suh test kemut itu malapetaka 😆

3y trước

Hahaha lain anak lain pengalaman kan kan. Aduh budak tu dah keluar kita nak gelak tgok diri sendiri pun ada, mcm ni la pengorbanan mak mak ya 🤣🤣

Frst dtg tnda tu rs nk berak tp x berak. Bbrapa hr. Then rs sakit ngilu start dr belakang pinggang bwh ke depan. Dia akn last few minute thn stop. Lps tu dtg lagi. Sakit nk menahan tu... Hbs husbnd kna cubit, kna cengkam. Dia sekali jerit kesakitan. Mkn dkt nk beranak, mkn kuat sakit mkn kerap. Practice tahan hembus nafas. Sgt brkesan utk lupakan kesakitan. Tarik nafas, tahan 6 saat lps tu hembus perlahan2.

sakit contraction yg kuat,awak takkan mampu menaip lg dh 🤭 masa tu segala rasa malu pun boleh hilang.. sakit yg tak terkata, susah nk ditulis or digambarkan. hanya yg lalui saja tahu. klau baby kerap mengeras dlm jangka masa pendek, tu pun tanda2 dah tu..

4y trước

takde seram sgt sbb bila baby dh kluar,dh dgr dia nangis,dah ttap wajah dia mmg akn lupa dh segala sakit... sbb tu org prempuan bleh tmbh dua tiga ank 😂😂😂

Sakit yg luar biasa. Bila dah nak bersalin tu akn lagi sakit sampai kita nak menjerit kesakitan tp tak boleh sbb ketua nurse akn marah kita.

4y trước

Klu sy malu nk keluar suara. Nti nurse marah. 🤣. Kang ibu2 yg belum bersalin akn rasa takut.

Sy rasa sakit contraction masa dkt Labour room. Boleh dikatakan sakit yang tak pernah dirasakan sebelum ini. Pinggang mcm nak patah

Rasa macam sengugut yang teruk tapi contraction lagi sakit lagi2 bila bukaan dah banyak..

sakit contraction rasa paling sakit kt dunia...teran pn tak lah sesakit contraction tu...

4y trước

Kann.. sama lahh.. saya pun rasa mcam tuu huhu ckp kat husben kalau anak kita sorang je takpe.. hehe trauma dahh ..

Sy kerap sakit dkt bahagian bawah perut. Mcm tegang. Skrg dh 37weeks juga.

Rasa berak x berak adoiii mak sakit tuhan Saja tahu😂