Tips untuk kurangkan sembelit

Hai mommies , saya dah 36weeks nak masuk 37weeks tapi hari hari sembelit . Takut sangat kalau nak membuang dan kadang sampai berdarah2 . Ada apa apa tips tak ? #firstbaby #pleasehelp

13 Các câu trả lời

Pastikan badan awak stay hydrated. Means awak kena minum air suam @ air putih sekurang2nya (2>3 Liters) tiap-tiap hari. Cuba kenali reaksi tubuh badan awak. Biasanya paling byk org akan cadangakan mkn betik @ buah naga. TAPI kalau badan saya, 2,2 buah ni takda kesan pun 😅 Saya lebih senang membuang bila mkn jagung. Kalau hari-hari mkn jagung, hari-hari jugak lah saya akan membuang 😂 Kalau masih berlarutan, terus dapatkan nasihat & pemeriksaan lanjut dr doktor ye.

3y trước

Ada orang cakap makan pisang tapi ada asohhh cina bagitau pisang tak elok makan waktu pregnant 🤦🏻‍♀️

Makan buah naga (dragon fruit) pagi pagi masa breakfast, mesti terus membuang. Kalau makan malam, esoknya pun InsyaAllah membuang. Tapi kena rajin minum air masak juga 👍

makan minyak kelapa Dara sis.. mmng senang membuang walaupun 3-4 Hari x BAB. bab x keras. seeloknya minum yg cair klau x blh telan mkan yg gel.

3y trước

kandungan 4bulan leh mnum x? sy pun kerap sembelit.. klau bole xnak mkan ubt farmasi😌

Saya sejak consume kapsul minyak kelapa dara, hari2 membuang.. Kalau tak dulu sembelit jeee kadang tu 2 minggu sekali membuang..

mnum susu kambing wildan mama premium sis,sy dlu selalu sembelit tp bila sy try mnum alhamdulillah..sgt2 mbantu.

minum 2L air masak sehari...doc pesan kt sy ...sblm ni mnum air msak jarang2..da mnum byk bru la da xsembelit...

3y trước

Saya memang banyk minum air masak . Sentiasa ada dekat tepi katil , ruang tamu . Selalu sangat minum tapi still tak jalan gak

cari ubat kat farmasi lactulose syrup. saya pun makan ubat tu je time pregnant kalau sembelit

Sis bole cuba Duphalac (Lactulose Syrup) tapi tlg tanya Dr dulu ye sis.. Semoga membantu..

cuba mkn pisang atau buah naga sis..melawas kan

byk kan mkn sayur, buat or mknn yg berserat