Puasa semasa Mengandung

hai mommies.. nak tanya pengalaman mommy² semua puasa semasa pregnant ni maklumlah saga first time mom. saya dalam dilema sekarang sama ada patut teruskan berpuasa atau tidak. Sekarang baru baru 22 minggu.. saya okay jee tak letih tak gigil or apa² cuma keadaan baby je laa saya tak tahu sbb sekarang pergerakan dia pon saya tak rasa sangat sbb baru 22 minggu kan. so apa pendapat and pengalaman mommy² semua?

13 Các câu trả lời

nurse and FMS pesan, puasa kena monitor sendiri. nanti dorang akan review time check up, depends kepada mommy sebab lain lain badan. puasa ke 7 haritu decide tak puasa, sebab pergi PAC sebab baby tak gerak langsung walaupun sikit lepas terawih sampai lah ke 7am esok, time baring nak scan barulah dia bergerak 😂 saya baru 25w tapi baby saya sangat active dari 18w lagi, so kita tahu badan kita and baby kita macam mana. nurse PAC quite bising sebab belum 28w lagi. tapi pakar datang dia kata setiap ibu ada maternal instinct masing masing, waktu scan pun dia kata baby active betul sampai terasa lah dia kick tu. so apa yang kita rasa tak ok dengan tak nampak keadaan baby kat dalam, datang je PAC, kita check apa tak kena kita scan. enjoy your pregnancy ok, kalau tak ok, rasa tak confident pergi je KK tanya 🫶🏻

6mo trước

betul awak. depends kepada orangg. saya 18weeks dh boleh rasa pergerakkan. cuma berbuka bila dia mengerass dan tak active.

Saya 24 weeks dan alhamdulillah dapat puasa. Baby pon saya rasa geraknya ok. Selalu pesan kat baby esok nak puasa. Alhamdulillah. Takda yang saya risaukan sebab kita tak kena start kira lagi movement baby kan. Bagi saya dia gerak pon alhamdulillah. Saya pon sihat elok untuk puasa. Ada la pening bila dah lepas asar sebab dah masuk angin perut lama tak makan tapi lepas berbuka ok balik. Rukshah keringanan untuk ibu hamil tak berpuasa kena fahamkan betul betul. Kalau awak taknak puasa sebab risaukan kandungan macam awak cakap ni, nanti awak kena ganti puasa awak dan jugak bayar fidyah bagi pihak bayi awak. Semoga dipermudahkan urusan ya

masa first day puasa sya dah nak masuk 23week . first berpuasa hnya mmpu bertahan smpai tnghri sje sbb hypo . hri kedua nk cuba berpuasa tpi suami tk kasi . hari ke5 cuba berpuasa rase mcm bole thn tpi tk rase pergerakan baby . lepas berbuka terus g klinik . Alhamdulillah baby okey cuma gula sya drop . sya ad msalah gdm,hb low dan berat tk naik . bile jupe doc kk . doc kk tk sarankn tuk berpuasa sbb gdm sy tinggi 11.9 . jdi mudah hypo . bgthu suami . suami ckp dngr je ape yg doc pesan . sya ikutkn sje sbb ni baby yg ke 4 sya setelah gugur 3 kali.

Alhamdulillah sy 26w6d dah dan berpuasa sepjg ramadan ni baru 2 kali bocor sbb gastrik , mula2 try x dpt tp esoknya sy bawa baby bercakap n bgtau baby nak puasa kalau lapar mkn skrg time sahur alhamdulillah okayy mcm baby faham n dengar 🥹 tapi sy x buat kerja berat sgt hadkan activity harian skrgniii benda yg berat sy buat cuma masak untuk berbuka je selebihnyaaa berehat tp sy beli siap2 alat dengar jantung baby just incase kan , apapapun doa minta Allah permudahkan 🌹

Sy pun 23minggu tapi sy xpuasa, bukan sebab sy tapi sebab baby. Tbiasa makan ja, bila x makan badan sy masuk angin dan auto muntah. Jadi sy takut ada apa2 dgn baby sy. Bagi pendapat sy sendiri, sy xmau baby kat dalam x biasa makan ikut masa yg bukan masa dia makan. I mean lambat makan seperti selalunya. Nanti dia akan effect kita untuk muntah la apa.

saya dah masuk 24 week.. bila tanya doktor pakar, untuk kes saya xdigalakkan sbb makan every 2 hours kalau lewat makan mesti muntah angin baby pun gerak2 rasa macam berpusing dlm perut so redha j la xpuasa & standby bayar fidyah n ganti puasa nnti... Risau juga sbb dah ada history 3x gugur

Kena try n error sis.. klu x yakin jgn puasa.. puasa kt bole gnti ank ssh nk cri.. sy sempat puasa dlm 6 hari je.. cubaan nk puasa hari ke7 (bkn hari2 puasa) xberjaya bila baby dah x berapa nk aktif n sy terus jmp doktor.. so mulai hari ni sy ambil kptsan x puasa utk kebaikkn sy & baby..

Hi, saya dah 25 weeks pun tak berani nak puasa. Tapi haritu saya cuba dapat lah 2 hari hehe tu pun monitor baby movement jugak and niat kepada Allah supaya baby sihat sepanjang berpuasa... InshaAllah saya nk cuba puasa lagi nanti.

saya skrg pun 22weeks baby aktif dr 18weeks mcmtuh. stakat ni bru 4 hari sy berpuasa. bile sy puasa rase mcm baby xaktif diam je jadi sya tk berani utk berpuasa. lagipun sya hb low susah nk naik rse nk pitam je klo bpuasa.

for those yg still x rasa baby gerak, boleh monitor badan sendiri. disarankan berbuka bila pening, sakit kepala, sejuk kaki tangan, sakit perut, haus yg melampau. if ada satu tanda pun dah disarankan berbuka ya.