Spotting Coklat Cair

Hai mommies, nak tanya pendapat. Saya baru pregnant 6 weeks and dah beberapa hari spotting warna coklat. Dah jumpa dr amik ubat kuat rahim. Cuma sampai sekarang masih lagi spotting, walaupun dah amik ubat tu. Dr dah scan, kantung ada tapi belum nampak lagi baby and heartbeat Normal ke spotting coklat awal awal pregnant? #firstbaby #bantusharing #firstbaby #pleasehelp

10 Các câu trả lời

consume je ubat rahim. macam i time consume ubat rahim pun still spotting. tapi kandungan i alhamdulillah survive, 7 bulan lebih dah sekarang. kalau janin you ok, kandungan you akan survive macam i. time i spotting pun dalam seminggu juga baru spotting tu hilang, but i makan je ubat kuat rahim tu and after 7 days ok dah. tapi kalau tak survive akan turun bleeding banyak. once dah consume ubat tu, jangan skip or stop. you cuma boleh stop consume kalau doc suruh stop. even spotting you dah takda and kandungan you ok you still kena makan ubat tu based on advice doc. macam i kena makan sampai 4 bulan.

saya pernah jd mcm ni and doc bg ubat kuat rahim and also kena bykkan rehat,jgn buat kerja berat..ada yg kata normal je klo kluar spotting kaler koko masa awal preg but for me it's not ok sbb saya dah penah jd mcmni,,scan 5weeks doc kata kantung janin x cantik and lpstu repeat scan masa janin umur 8 weeks but there's no heartbeat at all,lpstu scan skli lg masa janin umur 12weeks,tp xde rezqi,saya spotting seminggu and hari ke8 spotting,saya miscarriage sbb janin x membesar and also no heartbeat....ini pengalaman saya sndri

Ikut rahim jugak sis, masa sy 6week sy spotting coklat hampir seminggu lebih. Boleh dikatakan setiap hari ada. Tak makan apa2 ubat pun, waktu spotting tu g scan tgok kantung je, alhamdulillah minggu ke 8 dah ada bby and heartbeat. Bila tanya sono, dia kata ramai ibu2 yg jadi perkara sama, tp tak semua berbahaya. tgok pada badan. Kalau spotting warna merah2 tu mmg kena take serious. Rehat byk & makan makanan yg berkhasiat. Acid folic jgn tinggal utk build system yg baik utk ibu n janin

Bagi saya awak makan je ubat tu. Saya doakan kandungan awak selamat. InshaAllah. Even ada yg komen kandungan akan gugur ke apa. Tapi skrg saya nak bagi awak semangat. Saya tak nak awak fikir negative. Sebab cousin saya pun macam ni dulu. Now alhamdulilah bulan 10 ni dia nak bersalin dah. InshaAllah baby awak selamat. Saya doakan ye. Awak jaga diri je. Makan je ubat dr bagi.

Tak normal. Kalau dah makan ubat kuat rahim and still spotting pun tak normal. Refer dr semula. Macam saya ada spotting awal kehamilan, dr bagi duphaston. Dr pesan kalau spotting atau bleeding masih tak berhenti, datang semula dr akan cucuk ubat kuatkan rahim sebab dos dia lebih tinggi dari yang makan.

Spotty ni biasa sebab persenyawaan tu tengah berlaku, tapi kalau hari2 spotty better kene pergi jumpa doctor, 6 weeks - 7 weeks biasa masa saya dulu scan heartbeat da ada, tapi depends pada mommy and perkembangan baby jugak.

Saya pun awal² pregnant spotting .. makan je ubat kuatkan rahim tu dan cuba bedrest .. kurangkan buat kerja .. inshallah ada rezeki .. berdoa dan +ve kan diri

Actually tak normal. Sy pun spotting merah dr 5w sampai 11w. And then baru stop. Sy consume je ubat kuat rahim tu

x normal.. tp awak da dpt ubt kuat rahim kn.. bykkn rehat..

xnormal bilA berterusan. adk ipar pn mcm tu last ggur