3 - 5 year kid tantrum

Hai mommies , i nak share story & pendapat sikit pasal anak buah suami i .. dia kanak ii lelaki anggaran 3 - 5 tahun normal tapi sedikit hyperactive dan hanya bermain dengan dunia dia .. so nak jadikan cerita for me barang masakkan tersangat lah berharga sebab itu rezeki .. time tengah bulan ada telur je dalam peti .. tapi si anak ni lapar bila saya tanye ke apa dia taknak jawab nak masak dia tksuke makan so sy biarkan sebab mak dia ada .. dia memang tksuka gn orang luar sangat .. 3 4 pagi saya bangun buat susu anak sy tgok satu tray telur dh berterabur kat dapur maggi berendam dlm mangkuk sekali dgn telur , so i guess dia nak makan maggi telur .. tapi sayangnya maggi telur bazir mcm tu ja .. sayaa jadi marah sebb parent dia selalu biarkan dia .. srs sy ckp kanak ii mcm ni dh diajar berdikari sendiri tapi dorng masih takpandai .. kanak ii ni dia suka buka tutup peti ais .. kalau macam junk food everything makan takhabis letak atas meja then amik baru .. kalau aiscream ke ape smeua mcmtu .. then saya taktahu macam mana nak ajar dia dgr kata kita .. sy dah selalu pesan & ajar dia siap tunjuk cara jangan main peti ais , barang dapur .. lepas makan buang sampah .. takhabis simpan balik .. habiskan yang lama dulu baru amik baru .. sayang nya setiap kali tegur dia muncung ja lepastu mengamuk ii .. pernah beberapa kali dia mengamuk sy tegur dia .. dia nak pukul saya tapi disebabkan ank saya ( baby 1months ) paling dekat dia pukul ank saya terus .. start dari situ sy mcm kurangkan bawak anak sy ke anak ii buah suami sy .. sy trauma sangat ii .. tolong anyone tahu cara untuk mendidik anak tantrum mcm ni please share a tips .. jauh disudut hati anak tu saya tahu apa yg dia rasa kurang ..

1 Trả lời

maaf lupa bagitahu , kami tinggal serumah dgn keluaga abang dia sebab nak bayar commitment abg dia byr rumah sama ii .. dulu sy & husband duduk rumah ayah sy .. tpi abang dia offer tinggal sekali suami sy setuju bila dh bincang gn sy .. lagipon dekat dgn tempat kerja suami sy