Satu Buah Pinggang

hai mommies, ada pengalaman tak baby lahir dgn sebelah buah pinggang shj. Bahaya ke mommies? Mcmana cara mommies hadap benda ni?

2 Các câu trả lời

Hi sis, sy pun born with single kidney...skrng dh umo 30 tahun dah....tahu single kidney pun mase umo 26 thn....tp Alhamdulillah Dr ckp even single kidney tp kidney sy big and healthy...Insya-Allah xde ape2...sis kene jaga permakanan anak dr kecik smpai la dia besar supaya dia xmakan junk food and bagi awareness kat dia dari awal...Org lain kalau kidney rosak diorg ade 1 lg kidney utk survive...tp kalau yg ade single kidney je kalau rosak xtau la mcm mane...sy pun selalu setkan dlm otak supaya sentiasa beringat kalau nk makan ape2 yg mengarut. Sis blh follow group fb Born with a single kidney....ramai parent share experience diorg ade baby with single kidney....Xde ape, jgn risau, ramai je yg lahir dgn single kidney dan sihat... Sy skrng tgh pregnant, aritu details scan alhamdulillah my baby ade dua kidney...

9mo trước

wslm, yg obvious sy kerap kencing la dari kecik...more toilet trip 🫢 compare to org yg ade 2 kidney...maybe sbb 1 kidney je, so air kencing cepat process, kalau minum air segelas within 30 mins terus rasa nk kencing...malam2 pun kerap terjaga utk kencing sejak kecik lagi...n cepat mengah/semput kalau naik tangga/berlari....lagi 1 sy xboleh terkejut or org buat prank ke...jantung sy akan laju je...kalau belajar sains dekat atas both of our kidney ada kelenjar adrenal gland, yg hantar response ke otak kalau kita dlm keadaan takut mcm kene kejar dgn anjing or terkejut something akan effect hormon badan kita...kalau 1 kidney mybe adrenal gland tu kerja lebih sikit kot, so sy xboleh terkejut2 bnde xbez, jantung sy jd laju...dah remind husband kalau nk buat suprise ke ape jgn buat bnde xbez/prank2 bodoh...sy xboleh terkejut2🤣

kita kalau sihat elok mmg boleh survive dgn 1 kidney, sbb tu buah pinggang boleh didermakan. tp dengar kata doktor ya baby puan tu mcm mana