Buah Pinggang Bengkak

Assalamualaikum and Hi mommies, boleh ke sesape share yg pernah ada pengalaman anak ada buah pinggang bengkak? Akan sembuh ke? #firsttimemom #advicepls #firstbaby

3 Các câu trả lời

Waalaikumsalam. Baby boy ke girl? Baby boy saya prolong jaundice. Masa umur sebulan detect ada kuman kat air kencing yang lead to prolong jaundice dia. Alang2 warded on antibiotik, dr suruh scan buah pinggang sekali masa tu. Buah pinggang sebelah nampak besar sikit. Dr kata efek dari kuman kat air kencing tu. Masa tu dr bagi appointment lagi 3 bulan followup scan semula nak tengok condition buah pinggang. Tapi masa 3 bulan jumpa dr tu dr kata takyah pulak scan sebab tengok anak Alhamdulillah sihat walafiat. Berat badan pun naik dengan cemerlang. So dr kata pantau je anak kalau ada yang tak kena baru scan. So far Alhamdulillah anak dah masuk 9 bulan. Berat badan pun naik cantik. Susu, makan semua ok. InshaAllah ok je sis. Dr kata baby boy biasa kena ni. Punca dia kuman kat air kencing. Punca kuman tu, air kencing terkumpul kat hujung kemaluan dia. Belah dalam kan so tak dapat nak bersihkan. Conclusion, dr suruh sunatkan je baby 😊

1y trước

Masa lepas lahir tu je. Sebab saya ikut nasihat dr. Dr suruh sunatkan. Alhamdulillah asbab sunat mungkin baby terus takde kena infection lagi. Dr yang sunatkan baby tu pun siap ada tunjuk kat husband hujung belah dalam tu memang ada ‘kotoran’ sikit.

Allahu. Saya doakan anak akk cepat sembuh ya

insyaAllah semoga cepat sembuh