tak boleh minum air masak masa first trimester

Hai momies sekalian, masa korang alahan teruk di awal kehamilan, ada tak yang tak boleh minum air masak? Korang minum air ape je? Macam saya minum air manis serta milo. Tapi, hausnya tekak tu nak jugak air masak. lepas tu muntah. 😭😭 nak minum air.. dulu anak sulong sampai 5 bulan baru dpt minum air masak itupun air coway.

17 Các câu trả lời

Sama. Sy masa first trimester pun xdpt mnum air masak. Rasa pahit n buat tekak sy loya. Cara sy atasi. Air tu sy cmpur dgn air perisa rebina. Mkn buah bnyk2. Buah tembikai seminggu bli 5 biji. Skrng dah msuk trimester ke 2 sy dah ok. Tpi nak buang rasa ketagih mnum air manis tu yg susah nak buang. Sikit2 tekak haus air manis. Berat pun naik mendadak. 😭

4y trước

buat masa skrg consume tembikai dengan air + sunquick blackcurrant tu je. Tp itu pun masam amat

sama! klo mnm air masak mmg auto kjp lg munth air..selalu cuba mnm jgk air masak sbb kncg akan kuning klo xmnm satu hri tu..so try mnm malam ..then mlm tu mnth then trus tdur..tp siang mmg akan buat epal asamboomi,air asam or mnm air soya kotak je tiap tiap hari..skrg ni jee bru bole trima sikit air masak..tp air masak sejuklaaa ..

4y trước

yeke..uishh kulit sensitif..tu lg takut..betik ok ye untk elakkn loya..

Sy awal3 pon x leh minum air masak bila minum je confirm muntah balik ... then sy bedal milo 3 in 1 air twister oren ... bila chek up Kk dye org ckp kencing sy kotor .. misi ckp KLu x bleh minum xpe jgn paksa .. cuma wajib amik seteguk atau kerap kan air masak cuma dlm kuantiti yg skit ...

4y trước

gitu pulak yek.. nak kena cuba la ni minum air kosong sejuk. ramai suggest mcm tu. sekrang ni beli tembikai je. tp musim sejuk pulak nak mkan tembikai sokmo sejuk jadinya

sama ! saya dulu air kosong je muntah. one of the way yabg saya buat is minum pakai straw, so that air tu masuk je terus dalam tekak tak lalu lidah hehehe. another way is saya tambah glucose perasa anggur atau ribena tu sikit je bagi ada hint rasa lain.

4y trước

saya guna glucose sebab saya suka sangat minum teh o ais hahaha bila dah kena warning dengan husband, terus kena tukar ambil glucose kalau nak minum manis manis. tu pun sehari sekali je dapat minum 😅😅

sama lah.. saya masa awal2 pregnant tak boleh telan lgsung air masak.. nk minum air manis selalu tkut kena kencing manis. last mak ajar perah limau kasturi bg ada rasa tak pon minum air beras bali

4y trước

okay.. nnti cari beras barli tu la. ada kata bagus jugak minum buat sejuk badan. thanks ya

sy memang tak boleh masuk air masak langsung, betul2 boleh masuk air mineral bleu tu je, berkotak2 jgk la suami beli sbb tu je air kosong yg boleh masuk, yg lain auto muntah😅

4y trước

nak kena cuba air mineral ni. dlu masa anak pertama spritzer tu je yang masuk. lain kembang tekak.

Sya x thu lh sya mngandung ke x... Tp ble sya mnum air manis msti sya mntah... Smpai kn suami sya bli kn sya air mineral utk sya mnum

2y trước

boleh try cek sis. Beli upt kat farmasi

tk cuba minum air kosong sejuk ke?sy air kosong pn xley minum..yg sjuk dri coway tu ok le..pstu mnum jus orange blend sndri

4y trước

sejuk kosong? xpulak. macam trauma. tp sejuk manis selalu. Haha xde air penapis coway.

Smee..minum sgelas lepas makan n untuk makn ubat je..padahal dlu siap abeh 3 liter shari😌 minum byak jadi nak muntah

4y trước

yer. ini betul. masa xngandung segelen air putih bagi pun jalan. Hailaaaa~

Sya minum air tu betul2 sejuk and perah sikit lemon. Bru leh telan. Kalau tk sejuk mmg tk boleh. Rasa loya sgt.

4y trước

ramai suggest minum air kosong sejuk ni. tapi tgk air putih pun macam kembang dah tekak. haha