Alahan Nasi+Bau masak/tumis bwg

Hai mmy yg dh stop alahan tkbole mkan nasi/hidu bwg tumis . mcm mna korang bole tau yg alahan tu dh tkda?? sya ni tah bila last mkan nasi. mmg pening bila dah mkan. sgt2 pening blum sbut soal bau tumis2. skrg dah 16w tpi still tk mkn nasi and tk bole hidu tumis2. #SeriusTanya #bantujawab

13 Các câu trả lời

sy siap ajk suami pindah rumah sbb jiran hari2 ska masak..tk taw la apa slh jiran tu...rsa bnci sgt bila dngr dy ketuk2 kuali .hidung ni ble je detect bau bawang tumis2 tu wlwpn jauh😂...bawang kt rmh xprnh wujud spnjng alahan..sy makan roti je dgn dutch lady strawbery + bnyk makan buah2..sy last alahan 4m

saya dua anak, dua2 alahan bau tumis bawang merah dan putih tu sampailah dan selesai bersalin 😭 .. time pantang pun x leh lagi makan bwg putih&merah sebab busuk sgt2x. tunggu sebulan mcm tu baru boleh makan semula.. 😓.. bila teringat balik, mmg seksa sungguh

saya masuk 4bulan baru boleh masak balik dan slera makan. mcm saya Selera nak makan nasi tu tiba2 dtg sendiri, sekarang 5bulan dah makin berselera makan mcm mcm. inshaAllah bila masuk trimester ke2 akan okay sikit. kuat okay mommies💪🏻

2mo trước

sya msk bolelah , tpi kdg paksa. tu pn tk bole yg brtumis. goreng2 or msak maggi tkda mslah. tpi tulah bdiri lama pn bole pning apalagi klau dh mcm aroma dapur tu kluar. insha Allah , dah 2nd trimester. moga beransur pulih lah .

kena test sdri la puan. bila dah hilang tu blh laa nikmati balik... nanti anak mula makan pun sama, kalau 6m allergy telur maybe next2 month dah tak allergy telur, or awal2 tak allergy tiba2 allergy. jd kena test sdri baru tahu

Saya sampai 4bulan lebih masih alahan tak boleh bau tumis2, makan nasi pn tak boleh mesti keluar balik. Tapi ni dah 6bulan ok sikit baru nak ada selera makan. Nasi apa semua boleh telan dah alhamdulillah

2mo trước

sya mkn ok ja bselera. cuma prnh tringin mkn nasi dgn telor dadar. after makan mmg tekak tu rsa aroma nasi yg tgh tanak tu. tu yg buat loya. prnh jg mkaan sushi yg msak tu, pn jd bnda yg sma. terus sakit kepala. sya tringin ja nk mkn nasi tpi tk snggup nak hdap keadaan slepasnya.

Awak makan apa sbg pengganti nasi 😭 saya baru je 5w6d ni. Fikir pasal nasi je dah buat loya tekak. Tak boleh masuk langsung. Bila paksa makan, mulalah nak muntah 🥹

2mo trước

sya mkan ja apa2 yg sya bole telan. sukun goreng ubi goreng pisang goreng 3 bradik ni bnda yg sya mmg suka sgt mkan. biskut , roti, sayur dgn lauk2 kadang naik loya jg. roti sya sllu buat letak telur mata and sos cili + blackpaper, klau ada salad bole letak, kdg letak cheese slice. kdg menghadap jg maggi tpi ni tk eloklah nahh sbb tinggi garam n msg. buah2 pn sya mkan. fasa rasa bosan dgn makanan tu pasti ada, sya sndri pn pndai give up huhu. tpi usahakan jg yg penting ada isi perut. walhal klau bole buat cucur manis sklipun itu ja lah. sya 5w bolee mkan nasi lagi, start 2 months sya dah tk bolehh... smpai 4 months. pdhal tu ja detik2 terakhir sya mnikmti nasi dgn telur mata. telur rebus sya ada cuba, sdap jg .. try and error jaa ya mmy. selamat menjalani 1st trimester sya pn msih tk bole telan nasi tnggu keberanian dan kekuatan jaa ni hehe.

sy boleh masak tp x boleh makan yg sy masak sendiri..kena owg lain masak baru boleh..bau tumis bawang kena pakai minyak cap kapak kt hidung nk bg hilang bau

kalau sy, masa preg anak kedua, tak hilang alahan tu sampai bersalin.. tp masuk trimester kedua, macam berkurang.. kira rasa better jugalah..

Sy dulu, 9 bulan jgk la mabuk. Tp 4 bulan pertama mmg tak masak. Kalau masak pun, terpaksa pakai face mask smp 3 lapis. 😂

sye dua2 anak xleh bau tumis2 smpai 4bulan. masuk je 4bulan lebih alahan tu hilang. tp dtg pulak xleh bau maggi smpai 8bulan 😂

2mo trước

klau maggi pn tkpa sis sbb nya tk elok jg utk mmy mkan 🤣. sya ni msih lg melayan alahan. sya tk tahu smpai bila kdg sedih jg tgok dri sndri .