Memgenai cyst

Hai ibu2 semua, saya nak tanya, sesiapa ada pengalaman ada cyst time mengandung? Boleh tahu cyst ibu2 hilang sndiri atau macam mana ye? , saya ada cyst tapi tak besar, doc ckp jgn risau sbb separuh cyst akan hilang sndiri, kita sebagai ibu mesti risau, jadi boleh ke ibu2 kongsi pengalaman ibu2 yang ada cyst? Terima kasih atas perkongsian ibu2

17 Các câu trả lời

Pngalaman sy sndiri sblm preg, sy ada cyst & pcos both ovaries. Cyst sy kanan 4.5cm, kiri 3.8cm. Alhamdulillah sy preg, buka buku pink awal.7w sy dh prgi kk. Sblm tu mmg ada checkup o&g spital. Alhamdulillah sy dipantau. Mmg masa baby ada pun cyst tuh masih ada kanan&kiri. Alhamdulillah kandungan makin besar cyst tuh hilang. Biasanye bawah 5cm dia tak buat pape cuma pantau takut makin membesar. Masa sy tuh dia dah inform biasanye kalau cyst masih ada, masa bersalin dia akn kluarkan sekali. Jgn risau sgt tau. In shaa Allah, kebiasaannye cyst ni boleh hilang bila baby makin besar. Bila scan tuh mntak doc tngokkan sekali cyst tuh. Semoga awk n kandungan sihat ❤️

saya dari sebelum kahwin mmg tau ada ovarian cyst. time tu follow up 2x je sbb doc kata belum kahwin n period saya normal. 1st time scan pengesahan ngandung pon doc bgtau cyst saya 6x5 (makin besar compare sblm kahwin kurang 2cm). so sepanjang pregnant follow up pakar sampai hujung pregnancy cyst tu x hilang tp tak jugak ganggu kandungan n laluan bersalin. sekarang baby da 5bulan n hujung bulan ni ada follow up pakar lg. harapnya urusan saya semua dipermudahkan. btw cyst saya jenis simple cyst doc bgtau klu bersalin czer dia akan buang sekali tp rezeki saya bersalin normal so cyst tu masih berada disitu.

Hi awak, pengalaman saya, saya dapat detect ada cyst masa awal buka buku pink lagi. Tapi alhamdulillah, sampai lah settle bersalin, cyst tu tak membesar sampai perlu major operation untuk buang. Setiap bulan pergi O&G monitor size dia, and everytime tu juga pakar kata, keep on monitor sebab tak kacau pembesaran baby dalam perut, and saya pun tak rasa sakit. Cumanya, lepas saya bersalin normal, habis je pantang, cyst saya membesar and saya rasa sakit yang amat. So terpaksa lah operate untuk buang cyst tu and sekarang saya tengah pantang dari operation cyst tu.

1y trước

masa awal detect tu, cyst brapa cm ye sis? sy 5.5x6.4cm 🥺 doc ckp tggu baby 16w tengok mcm mana

waktu first scan untuk comfirmkan pregnancy sonographer cakap ada cyst and doc cakap x bahaya sebab masih awal kandungan . bila scan untuk buka buku pink di kk doc cakap cyst makin mengecil and scan kali ketiga alhamdulillah dah tak nampak waktu scan . Doc nasihatkan kurangkan pengambilan soya dan jaga pemakanan ☺️

sye pon pernah ade cyst ..detect masa 6weeks pregnancy..saiz 5cm ..tapi tak besar .. O&G keep monitor .. masa sye 12 weeks pregnancy tu dia dah hilang sendiri ..no cyst dah .. memang tak muncul lepas tu .. dah selamat bersalin ..baby sye 9bulan skrg .. petua sye cuma stop minum air soya .

Saya doc detect ade cyst mase kandungan 6 weeks.. tp cyst tu 6cm lebih, quite besar so far takde rasa sakit n menganggu ke ape.. skrg dah 18 weeks masih xmengecil ke ape berkemungkinan after deliver bby nanti kene operate buang jugak laa cyst tu..cume skrg ni doc mmg biar kan je..

Sy masa 1st trimester pun ada cysr dan fabroid, tapi masa 2nd trimester dua2 tu tak ada dah. Klu saiz tak besar tak bahaya. Follow up hospital o&g. Malah masa tu doctor pakar kata cyst normal ada masa awal pregnant, sebagai sokongan kandungan awal.

Sy pun mula2 buka buku pink, doc scan ada cyst.. lepastu akan ada f/up checkup every 2w kot smpai doc confirm cyst tak membesar/ hilg sendiri.. ni lepas dh bersalin tak check pun ade lg ke tak cyst nye.. risau pulak.. 😢

masa 13w buat NT scan, sono detect ada cyst 3cm. selalunya bawah 5cm takda masalah. & next scan 21 ke 22w sy buat detail scan, dah hilang. now baby sy dah 2 bulan.

1y trước

dlm 30mins+ juga. tak lama mcm detail scan

Saya haritu hanya pantang mkn kicap, soya, tempe pastuu saya amalkan minum air pure delima sehari sekali.. Alhamdulillah 2 minggu kecut terus