Give up

Hai ibu2. Hari ni sy check up kk. Sblom g klinik tu sy rasa yakin yg hb sy akan naik walaupun sedikit sbb sy mkn mcm2 makanan yg dikatakan boleh naikkan hb 2 minggu ni. Ubat pon sy amek selang berapa jam. Sy mkn ubat dengan minum air fresh oren. Ubat yg sy mkn ubat iron tablet, folic acid ngn vitamin yg kk bagi. Iron tablet 2 biji pagi 2 biji malam. Mmg sy x skip pon ubat. Tp result td sangat2 mengecewakan sy. Hb sy bkn makin naik tp makin turun. Seolah2 sy x usaha apa2 2 minggu sblom ni utk naikkan hb sy. Sy rasa kecewa sangat2 & give up dah. Ibu2, sy harap ibu2 yg penah ada masalah mcm sy tp last2 berjaya naikkan hb tolong sangat2 sy perlukan tips dari ibu2. Sy mkn mcm2 minum mcm2 tp hb makin turun. Tolong sy

39 Các câu trả lời

Sy sehingga kin 37weeks awk drh still 9.6. . Cek zat besi pn okay. .sy dh try smua jnis ubt tmbh drh,mmg xjln. .pastu mnm maltofer,2 minggu dn 2x shj dia naik lps tu trn lg. .mmg dh giveup jga sbnr ny,sbb harga maltofer tu bkn murah,tp sy still mnm jga xpena tinggal,makanan pn mkn daging dn sayur2an,buah2an. .still bgtu jga,so skrg sy mmg hya berharap pd yg Esa shj,sbb bila2 baby nk kluar dh. .mau suntik punggung pn,klinik blm bg kputusan lg. . So mcm awk klu minggu mc jauh,fikir yg baik2 shj lh. . Hrp2 hb awk akn cantik nt. .

X yah la rasa give up sangat. As long u dah makan ubat and berusaha insyallah xde ape ape. Sye nye Hb pon susah nk naik sampai saye pengsan and warded. Pikir yg baik baik je. Doa anak kite dalam lindungan dia. Try la maltofer. Tu ubat yg sya consume skrg ni. Just try enjoy ur pregnancy moment. Nanti awk stress baby pon tahu ye. Org tua tua ckp jgn stress nanti baby byk peel. Cube je bergembira. Makan je buah oren, buah delima. Minum fresh oren. Sayur bayam. Apa apa yg healthy food.

Sy pulak dari 9.2 naik 9.6 je. Sy makan jambu batu. Buah tin. Kurma. Madu. Hati ayam seminggu 2x je. Jangan minum kopi. Tu pun sy kena tranfusi darah. Masa mula2 sy ambik 2biji iron. Tapi. Minghu ni doktor kk. Suruh makan 1biji je. X tau lah lepas ni apa keputusan sy. Semoga awak dapat naik kan hb awak.kuat kan semangat banyak berdoa. Sy pun rasa macam awak. Org kata minum pati delima oke. Tapi. Sy blum cuba lg. Nnt awak cuba lah. Jgn kecewa. Kita harus berjuang.. 🙂🙂🙂🙂

sy dr awl x mkn ubt kk. jnis derhaka😬 awl hb 12.4.hbis folic acid appeton, sy consume obimin.kali ke-3 c/u hb drop 11. sy stop obimin. nurse ckp nk ok mkn iberet. sy xbeli pon. try consume pati delima gulsan sehari 2 kali - 2 sudu n amal air sanquick tnpa gula xkira msa pon. 16/6 c/u Alhamdulillah naik 11.3 mgkn obimin x sesuai dgn sy,sy sndri mgkaji kperluan bdn sy. jd setakat ni 2 bnda tu je sy amal kan. pn cuba la pati delima gulsan n sanquick tnpa gula. mne tau sesuai😊

Sy rasa maybe sbb stress. Sbb last time masa pregnant, hb sy pon low around 9-10 jgak. Makan mmang jaga, ubat ambik Iberet Folic 500, minum susu every morning. Tp tak pernah cpai 11 pon hb. A month before due sy ambik cuti awal, rest kat rumah sambil tunggu masa je. Surprisingly hb sy okay 11 lebih jee sepanjang duduk rumah tuu. Sy still buat kerja di rumah, boleh di kata kan penat jgak tp tak stress mcm masa kerja. Maybe awk boleh elak apa2 yg stress kan awk and take care yee

Makan iberet..maybe awk mmg ade mslh HB low..mcm sy jugak lah..last2 doc ckp sy mild anemia..mase anak sulung dlu, hosp prepare 2 bag darah sbb takut sy kurang darah masa deliver..masa anak kedua x sempat prepare..hehe tp alhamdulillah..sy pun makan mcm2 jgk tp ttap HB low..last2 sy pasrah je..cume sy keep on makan makanan yg naik kan HB cth jambu batu, jus pati delima..dua ni mmg sy ambik hari2..

Minum air jambu batu & jus delima...di 7e,maslee kdai runcit ad jual...sy selalu mnum tu hb naik la skit...wlau xpnh smpai 9..hehe n skrg da 35weeks refer pakar Hsa,sy Thalesmia...klo thalesmia mmg xkn naik bnyk sbb keturunan fmly,klo anemia pmbwakan dr baby....ikhtiar ye sis...sy hb start preg 7 lbih smpai skrg 8+..xpnh lg smpai 9+..tp ad lah tmbahnye tiap kli g check up...

4y trước

sy beli online je sis...sy beli extra virgin coconut oil

jangan give up, selalu positive kan diri, kerap amalkan pemakan yang sihat dan seimbang. HB kurang itu perkara biasa yang akan dialami oleh setiap ibu mengandung, elakkan daripada ambil makanan atau minuman yang menghalang daripada zat yang sepatutnya diserap oleh badan, jangan pernah skip makan ye sis, jaga diri

Mkn iberet sis..sy dah alami apa yg sis rasa..last sekali sy tukar jer mkn iberet beli kat farmasi..baru Hb naik..time tu nurse br tnye mkn apa..sy jawab jer tukar ubat ke iberet..terus nurse terdiam..😂. Kalo sis mampu beli la susu kambing xkisah ori ke sachet, itupun byk membantu naikkan bacaan HB

Sy pulak hb turun naik 11 ke 10 ke 12. Masa hb turun doktor tukar ubat iberet. Sebelum ni sama mcm awak iron tablet, vit b, folic acid. After tukar ubat terus naik 12. Bab makanan sy agak kurang selera sikit so sy risau jugak hb x naik tapi Alhamdulillah la mungkin serasi dgn Iberet tu.