Tanda awal kehamilan

Hai ibu2 dan bakal ibu yg dah ada pengalaman.. Boleh Share tanda2 awal kehamilan mcmna ye? Simptom sebelum & selepas tahu pregnant, ada rasa sengugut mcm period ke, delay period berapa hari dpt tahu dll☺️

Tanda awal kehamilan
48 Các câu trả lời

Sy tiap bulan kalau nak priod mesti kuat mkn dan badmud. Tapi bulan tu sy kuat mkn dan perut sy buncit, selalunya dia ada lemak 😅kwn kata sy kuat mkn preg kowt. Sy nafikan sbb sllu nak priode memng mcm tu. Tapi instinct sy kuat rasa sy preg, time ambek vaksin dose 2 sy nak buat upt tpi nantilaa... Sbb dah rasa sengugut, senggut 3hari tpi xda darah. Ikut kiraan dah lewat 3hari priod, sy tiap bulan tarikh btul. Bdn dah lemah gelemai.lepas tu buat upt pagi2 2line hehe.esoknya dah lemah2,, dah start alahan smpi 7bulan.haha syukur hidup juga sy smpi skrg.. 4bln xboleh makan apa2.. Just makan buah ja. 🤣

2y trước

Upt + da berapa weeks ye mase tu?

Sebelum preg mkn bukan main berselera lg smpai husb tegur bnyk betul syg mkn🤭tp rsa biasa ja sbb klau dkt2 nk period kdng2 mmng selera naik..period dh delay dkt seminggu tp still xbuat test lg sbb ye la simptom sakit pinggang perut berangin smua dh ada cumanya period je xkluar lg…hari ke8 atau ke9 delay period pgi tu trus buat upt and the result positive dua hri lps tu prg check klinik swasta nk confirmkan preg..Alhamdulillah dh masuk 6 minggu..But now lps tahu preg trus selera mkn dh hilang n perut buncit rasa angin still ada ..Alhamdulillah smpai skrng blm ada rsa mual2 nk muntah💪🏼

perut sakit senggugut dlm 3 mggu. sehari sebelum check upt, badan berangin, mual² nak muntah tapi tak muntah, malam tu nangis², tiba² takde selera makan. lepas kawin tu sekali je period, lepastu 4 bulan tak period. check upt negatif. pegi klinik swasta pun negatif, scan takde apa². doktor mungkin masalah hormon. doktor bagi ubat turun darah dgn asid folic, tak sampai 2 mggu makan, check² dah sebulan rupanya. trimester 1 mmg lemas gila. rupa pun dah macam org tak terurus. masuk pertengahan trimester 2 ni baru okey. cuma perut je kadang sakit² sebab baby nak membesar

kalau saya, time period breast memang akan sakit cuma tak sensitive area puting. tapi masa saya dapat tahu pregnant pun sebab area breast sakit & area puting sakit & terlalu sensitive. kalau saya , senggugut period tu tak lah 🤗 sec pregnant after keguguran, saya check 2 hari sebelum period dah terang upt 😂yang first haritu, kerap sakit bawah perut , delay lebih 1 sebulan tapi upt negative, nak masuk bulan seterusnya baru double line. time tu saya anggap takde apa apa sebab period memang tak teratur , kadang sampai 52 hari baru period 🤗

masa bulan puasa period tk datang2. Alhamdulillah tahun ni dapat puasa penuh. mgkin period dtg lewat kut. tkpun prgnant, Lpas je blik dri kg dh sambut raya ap smua beli prgnant test subuh tu buat Alhamdulillah positif, laju je keluar tanda + jumaat prgi klinik swasta doktor scan nampak jantung. husband teka prgnant 3 minggu, sy tekan prgnant 2 minggu, maklum lh first bby tk pandai kira. hentam jelah, skli scan doktor kira bila last priod tgok2 dh dua bulan 🥲🥲🥲masa tu tk terkata happy nk ngis pun ad. huhu tgok jantung dia berdenyut comel je. 🤭🤭

2y trước

Waa 2bulan da.. Sis xrasa apa2 ke? Huhu

Gambar tu mengundang betol ye😆😆 Sy share sedikit ye pengalaman sy Sebelum tahu pregnant: - Area bawah pusat ni cramp bila terlalu aktif/banyak berjalan - Cepat lapar - Mudah sensitif - Breast sakit especially puting Selepas tahu pregnant - Nafsu makan mula2 tu tinggi lepas tu makin lama makin kurang - Jalan lama sikit mudah rasa nak pitam & sakit kawasan bawah pusat - Nasi susah nak telan lagi2 bau nasi yang tengah masak. Auto loya pastu muntah - Tak boleh dekat dengan suami. Auto loya🤮 - Badan mudah letih & selalu terbaring

1st of course lewat seminggu suami asyik tnya2 xperiod lg ke🤭 kita lek2 je sbb mmg selalu lewat seminggu. 2nd kuat sentap, sikit2 nangis... kira main emosi laa... sampai ibu tegur "kakak knp? Bunting pelamin ke?" Haa lg la emosi... tp jawab tak sbb yakin period lambat😆 sbb dpt rasa mcm senggugut nk period. Tp alhamdulillah rezeki anak awal... masa check upt smpai 4kali. Kali ke empat tu terus mak mertua bawak g klinik check. Geram kot anak menantu masing2 xpercaya🤭 alhamdulillah sekarang dah 6 bulan

-breast sakit. slalu tnda nk period. tp smpai 3 mggu period tak kunjung tiba. sakit pon kuat dari kbiasaannya. -perut cepat kembung sampai xtaw punca. -bgun pagi mulut pahit. -kulit muka nmpak glowing len mcm. tapi nak cuci muka guna pencuci malas ya rabbi -kuat tido. klau siang dh tido lama malam masih boleh tido awal. -asyik rasa nk muntah sbb effect perut kembung. -makan berselera yakmat. puas pikir apehal bdn aku nih. baru laaa teringat nk buat upt 😆

Tanda2 awal kehamilan sy sebelum tahu pregnant: 1. Suami demam 😂 2x pregnant dia yg ada simptom dulu 2. Deria bau meningkat 3. Kaki lenguh dan kebas Simptom berkaitan period sy tak endah sgt sbb tak spesifik. Sy risau kalau senggugut sbb utk sy tu tanda nak period atau nak gugur. Pernah gugur, mcm period la rasanya cuma lagi intense. Sy detect pregnant 5 hari sebelum delay period

Seblum tau pregnant semua serba serbi ok. Cuma keputihan tiba2 mcm bnyak tak prnah dpt sblum ni, kuat makan… Lepas dah tau pregnant first check tu dah double line terang dah. Clear blue pun keluar “pregnant 2-3”… Start haritu rasa lemau je, pastu paranoid memanjang, breast rasa denyut2 sakit, puting tukar warna gelap, mual so far belum ade.

2y trước

Keputihan kuning2 ke sis? Normal ke tu? Kdg mcm kluar wne coklat2. Risau sy. Sy bru check smlm guna clear blue. Prgnant 2-3 .