Bayi 6bulan batuk selsema

Hai ibu share menu bbur baby 6bulan sikit, bby tk brape slera nk mkan

8 Các câu trả lời

Anak saya suka bubur labu/carrot + brocolli + serbuk ikan bilis. Saya masak dlm slow cooker sblm tidur, pagi dah boleh bg makan. Bila baby selsema, sis kena sembur nasal spray sebelum baby minum susu/makan supaya baby boleh bernafas. Saya lepas sembur, saya akan guna tangan picit lembut2 hidung baby utk keluarkan lebih hingus. Sis boleh sedut jugak guna nasal aspirator tapi tak boleh buat byk kali sgt, nanti hidung baby cedera kat dlm.

ni tips saya la untuk baby 6bulan keatas. beli pear singo atau pear korea, kupas kulit rebus isi dia dengan bahagian tengah biji tu sekali, sampai lembutt, saringkan air dia. pastikan jus dia sahaja yang diambil dan disimpan. bagi 3kali sehari 5ml pakai syringe .. insyaa Allah cepat elok. tapi seeloknya pergi klinik dulu. dapat ubat demam. ni cuma ikhtiar lain 🥰 https://www.instagram.com/reel/CsoDWLFp-cM/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==

1y trước

Trime kseh byk sis

anak sye x selera mkn, sye tukar dri bubur pegi ke finger food,potato stick, oat pancake, buah, omallete rice. buah. settle habis semangkuk. so sye dlm process nak tukar dri traditional weaning ke blw. sbb nmpk anak lagi minat makan mcm tu dari bubur. so mummy boleh je try bagi makanan lain selain bubur. xde mslh pon. selagi letak bahan makanan yg sesuai dgn baby or yg baby allergic.

Sis dah jumpa dr? Sebab baby pernah batuk selsema benda pertama dr tanya susu & makan selera ke tak. Dengan tido terganggu ke tak. Kalau menu bubur baby 6 bulan memang tak banyak. Bubur kosong, atau bubur sayur2 je bayam ke carrot je.

1y trước

byk je sis menu utk baby 6m. boleh follow happy baby food malaysia. anak sye 6m7d dah makan banana oat pancake, potato stick, buah potong, omallete rice, waffle, mashed potato. bagi finger food. dan x semestinya bubur tu kena bagi bubur nasi je. boleh buat bubur oat, bubur barli.

buat sup guna buah singo pear..spray hidung pakai sterimar dan seduk hingus dia..

ms awl2 msuk 6 bln ni bg bubur kosong je puan

1y trước

Tk brpe nk mngkin tk sdak mlut

bubur kosong dlu

Susu baby minum okay?

1y trước

I see. U kena rajin buat percussion untuk baby jugak tau. Baru baby rasa selesa nak makan dan minum. Ada nasal aspirator tak kat rumah? Kena sedut juga hingus baby tu. But kena cairkan dulu with saline spray or drop. InshaAllah baby akan berselera semula.