jom kongsi petua nk hilangkan selsema dan batuk baby usia 6bulan ke atas

Assalamualaikum ada tk petua yg kukuh utk hilang kn selsema dan batok baby usia 6bulan ke atas?? Almaklum la ank first.. Sian ank tdo pon tak lena?

3 Các câu trả lời

Anak sy dlu sy rendamkan air lemon suam dlm tab mandi.. tapi hasilnya mcm biasa jek. pastu tiap kali pas mandi, biasa sy sapu vicks kat dada n calit sikittt jek kat idung supaya dia leh nafas dgn slesa.. ade sekali tu anak teruk batuk and slesema, akhirnya sy bgkus anak, buat air pnas + vick sikit jek, sy buat steam anak, sambil tepuk2 lembut blkg anak supaya kahak keluar, mmg dia akan nangis teruk gila, tapi bila dia nangis, rongga n mlut dia trbukak, lagi cepat wap steam tu msuk n cairkan kahak dia.. :) cara ni efektif tapi bahaya klu mommy x yakin.. dia mcm lebih kurang bagi neb kat anak tu.. mommy boleh google ye klu nak tau detail.. nak lagi slamat, pegi klinik jek.. :)

Sis bakar bawang putih then lepas bakar tumbuk sikit bawang putih tu tp jgn sampai hancur. Campurkan bawang putih td bersama minyak kelapa dara. Sapukan pada tapak kaki, depan dan belakang dada anak. InsyaAllah ok. Memang dua2 anak sy buat mcm ni. Lepas mandi spray sterimar (beli dekat farmasi) pada kedua-dua lubang hidung anak.

Well same to my son! Saya suggest awak pakai A0 Wallet. Search ya. Gambarnya sy tkda. Gitu la rasanya namanya tu. Bagus! Saya recommend sbb anak sy getting better! Kahak, selsema, hilang dah. Kerap sapu inshaAllah baik. First sapu baby akan buang air besar sama lendir. 😊😊 lega anak selesa tidur.

4y trước

Ohh ha lupa! Sapu pada dada, tekak, hidung dia every night bfore sleep after bath. 😊😊 try ha! iktihar ☺