Puasa Trumester kedua

Hai Ibu-ibu ! ramai ke ibu-ibu yang puasa waktu ramadan ? Saya hamil anak first, dan sudah 19 minggu. setakat ni alhamdulillah saya sihat tiada apa2 masalah kesihatan tetapi risau nak puasa sebab tak pasti keadaan baby mcm mne . Bagaimana pula dgn ibu-ibu ?

36 Các câu trả lời

sy pregnant da 18w 6d.. 2hari je puasa, tu pon suami bising ckp xyah puasa.. anak dlm perut kte xnmpk.. pape kte yg kne tanggung.. n anak no 3 masih bf... so sy mmg xpuasa smpai ke hari nie.. nnt bleh ganti insyaAllah.. islam itu mudah dan menyenangkan.. ☺️

saya 36 weeks, alhamdulillah setakat ni boleh lagi berpuasa. baby pun gerak aktif. inshaAllah selagi rasa ok teruskan, kalau rasa tak boleh teruskan , jgn paksa, terus berbuka okay mummy ❤️🥰. semoga urusan kita semua dipermudahkan

2y trước

sis Sama macam saya, saya skrg 35 week + 4 day, Alhamdulillah Masih puasa

Alhamdulillah 2kali dah time puasa kena time mengandung ,syukur tiada jg apa² bawa baby dlm perut cakap kita puasa yah ,kita kemampuan kita kalau larat terus kan,jgn paksa diri puasa boleh ganti jg.Semoga dipermudahkan segala urusan kita semua.Amin

sy dah 17w6day.. try puase smpai hari ke4.. tp halfday je dpt sbb perot dah berdenyut sgt+muntah.. bawak ke hari esok pon sakit dkt bhgian rahim tu mcm tak selese.. sudahny mmg tak berani nak pose.. 😭😭😭😭 tachod.. #firstBaby

sy dh 32w..mmg xdpt nk puasa kalini sbb sy gdm+insulin...try jgk puasa tp dlm jam 10ke atas je bdn strt sejuk gigil, kompom² hypo trus...doc pon x sarankan utk berpuasa...Moga dipermudhkn urusan² harian bkl² ibu smua...Jaga kesihatan

Sy takde apa² masalah pun puasa tak lebih dari 5 jam.. Sebab baby kurang gerak macam selalu.. Tapi sy dapat green light dari dr.. Bila rasa badan tak okay terus buka.. Sy sanggup ganti puasa sebab lama tunggu untuk 1st baby ni..

sye 14 week..Cuba jgak nakk pose..kadang TU dpat jgakk penuhh..lgipon doktor sarankan sye sminggu dlam 3@4 Ari je puasa sbb sye kna mnum air bnyak..sngkut gdm Dan jgakk urine..doctor tkot klau kurang air ada effect dkat baby..

saya 17w. Alhamdulillah dapat puasa penuh buat masa ni lah. tapi sentiasa peka dgn keadaan diri juga lah. kalau rasa badan tak tahan,air kencing terlalu keruh,perut sakit sangat sebaiknya berbuka je ye. jangan paksa².

3hri pertama mampu posa..hari ke4 jadi bloated,loya,rsa nk tumbang trus berbuka..hari ke5 muntah hijau 30min sblom azan..rsa bdn xfit utk posa direct.. InshaAllah akan selang seli.. semoga dprmudahkn ❤️ w17

saya harap mommy² jangan lah berpuasa dlu , kesian kt bby.. sya risau pulak kes yg gerakan tu xaktif drop apa lah.. bdn kta mgkin ok, tpi baby kt dalam tu kta x tau.. ksian kt dorang..