Putus susu

Hai ibu-ibu. Anak saya 5hb nnti genap 2tahun. Tapi ya ampun susah betul nak pisahkan dia dari nenen dia. Dah letak asam jawa, pastu dia buat muka kesiannnnn. Mami tak kuattttttt!! ?? Mcm mana ya nak buat secara natural?

Putus susu
41 Các câu trả lời

Ank2 sy semua jenis susah ptus susu bdn..yg slung sy tgh preggy ank no2 pn die duk ngempeng lg..smpai sy da berslin ank no2 bru die stop mse tu umur da 3yrs.. pastu ank no2 pn same..sy bersalin ank no3 bru die stop tp ksian jgak tgk bile adik nye nyusu die tgk je smbil buat muke sedih..hahah ank no3 stop susu bdn msa umur 2y6m.. pastu susu botol..jnis ank sy ko letak la ape pn klau dieorg kate nak ttp nk jgak..dieorg willing to stop by themself bru dieorg akn stop..ibu is pening 😂

Sy xletak apa2 pun sbb x smpai hati nak letak bnde pelik2 kat nenen.. Start dr 1y10m mcm tu ari2 sy bgtau dia, lepas 2 tahun xblh hisap susu dah taw.. Dia pon angguk je mcm phm, hehe..bila siang sy xoffer lgsung, bg dia main smpai lupa nk susu.. Mlm jela sblm tido dia akan mntak.. Bila dh masuk 2y, bila dia mntak nenen je sy ckp nenen sy sakit.. Kena belakon la aduh2.. Seminggu 2 jgk la dia meragam, lpas tu dia sendiri yg xnak dan ckp mami sakit.. 2y1m genap dia putus susu..

Ank akk semua 6 org menyusu sampai 2thn lebih..akk letak bwng putih tumbuk dgn gula..klu bwg putih saje x jd..mlm2 akk letak atas kepala katil..bila dia gerak2 jer nk ngisap..akk terus sapu..pastu dia mcm nk muntah gtu..dlm 1 mlm tu hampir 5 ke 6 kali dia mcm ngigau nk nenen..akk terus sapu setiap kali dh nk neneng..kepenatan jgk lah kita x cukup tido nk pastikan dia x nk hisap tu..siang pun sama..melekik2 brest kita🤣 akk biar jer..2 hari ermm elok terus x hisap..

hati kena kental sis..bagi ja dia susu botol..nanti lama2 dia akan nak juga minum susu botol..perlukan masa ja..dia dahaga kan..jadi dia akan minum lain juga nanti..memang kita kesian..tapi nak buat macam mana..macam saya mengandung adik dia..jenuh gak la taknak bagi dia minum susu badan..saya pun susu merundum lak..masa mengandung..memang kesian la dia..asyik minta..pastu nak muntah la..bila bagi susu botol..tapi lama2 dia akan minum juga..

Saya buat solat hajat dn amalkan doa putus susu..boleh gugel je..disamping tu sy letak daun hempedu bumi yg dilumatkn tp sikit saje ye n Alhamdulillah skli je mmg dia xmintak lg dh..tp trpulang la kpd puan sbb hmpedu bumi ni mmg pahit btul klu rsa xsmpi hati jgn bg..sbb ank sy asam jawa ke julap ke xjln lgsg..sy tpksa cra ni..

Anak sy 2 thun stgh bru lps susu..itu pun sbb preggy adik dia..ltak asam jawa xjln lps tu ltak nescafe slow2 baru stop n pd masa yg sama bg susu btol wlpn dia xnk minum..mummy kna strong,wlpn kesian smpai anak xblh tdo mlm lama2 dia akan phm sndri..skrg ckp nk bg nenen dh xnk.dia pulak jwb blk xnk geli tu nenen adik baby punya😂..

Saya letak asam jawa jugak alhamdulillah menjadi dlm 2 mggu.. sis kena kuat time dia mintak nenen tu..sy mmg tak bg langung..mmg dia akan menangis..tp sy gantikan susu fresh milk/ full cream dutchlady..dia nk minum..waktu malam jgn kita tido kan dia..biar bpak dia tido kan sbb selalu ank2 nk tido mmg dia mintak nenen kan..

Huhu. Thank you ibu2. Dia boleh je susu botol. Tapi tulah. Masuk je kereta, mesti nak nenen. Nampak je mami dia tgh senang lenang, dtg sblh mintak nenen. Tak tenang mami dibuatnye. Tgh malam bangun mesti cari nenen. Smpai mami terpikir nak tidokan dia dlm buai je sepanjang malam 😂😂😂 Insyaallah akan usaha lebih lagi. 🥰

Anak saya stop masa umur 2 tahun 1 bulan..masa umur 2 tahun tue cme bg time dy nak tido je..sebab dy nak buat lali mata.. Punca nak stop sebab dy selalu gigit.. So, masa 2 tahun 1 bulan, saya bgtaw yg dy dah big girl..no nenen..lgpon nenen mama sakit.. Then, terus dy stop.. Alhamdulillah

Pump Susu bdn letak dlm botol.. tuka Kan ke botol.. setiap kli nk bg je botol.. SBB 2thn letak ape2 dye stil nk jugak nenen.. klu nangis bia kn je SBB Susu SME yg dlm botol to nnt diam sndri bile DH DPT.. bli botol bren tommee tippe SBB punting dye MCM ibu punye..