Perut bayi keras & kembung

Hai ibu ibu . ada tak bayi ibu ibu yang perutnya keras bila di sentuh dan kembung . bayi usia baru 23 hari . bila urut , dan tuam pun keras juga . normal ka ? kembung tu akan hilang atau memang macam ni ? #firstmom #pleasehelp #bantusharing

2 Các câu trả lời

perut baby kena lembut..baru normal..tp baby colic tu biasa..kalau df , make sure latching betul...n mak kena pantang makan..jgn makan pedas byk sgt..tapi saya makan semua..lepastu perhati baby ok tak...dulu saya awal2 kobis takle...kalau makan kobis pastu bf,anak mesti meragam ..tapi dah masuk 2 bulan ni ..dah bleh mkn... tapi kalau fm..cari susu yg ada prebiotic/probiotic,susu yg berserat sesuai utk baby colic ...jgn bagi hisap botol kosong... cari minyak telon yg sesuai juga...mcm saya pakai minyak ommey Dr Nona roguy xok...baby meragam je...tukar minyak locheng,paling ok tp susah stock n Yuyi baru ok... urut tapak tangan,kaki,betis n dada anak..buat cycling movement n lipat kaki anak rapat ke dada 2/3x sehari masa tukar pampers utk keluarkan angin

2y trước

terima kasih 🫰🏻

colic tu..