Pengalaman minum air gula

Hai. Boleh cerita kan x pengalaman minum air gula? sy ahad ni dah kena minum air gula? biasa brapa minggu prgnant baru minum air gula?

43 Các câu trả lời

Sy baru lepas mnum last week... Mggu 21...sbb berat naik mdadak... Sblm mnum mmg semua org bgtau air gula tu teruk sgt... Smpai mindset kita pun pk negative... Once dah mnum.. Sy rasa xteruk pun air gula yg plain tu... Siap org tnya.. Sy ckp sedap la air gula tu... Cara sy... Pegi kk awal pg... Kbetulan time sy tu.. Sy jd org 1st yg mnum air gula... So air gula still suam & xpekat... Jgn paksa diri utk mnum... Sy pun xmnum skli nafas... 1 mug besar kot... Boleh muntah balik klau mnum skali gus... Lepas abis relax jap... Baru bangun letak cwn tu.... Then sy g kat kereta... Tdo... Mula2 sy dok dlm klinik... Rasa serabut dgn ramai org.. Bising... Lg la rasa nak muntah... Terus g kat kereta... Sy set alarm... Takut tbabas tdo... Sbb time tu g klinik sorg2...

Tuary bru 1st time check up n minum gula. Dia ckp sbb bmi lebih n umur 25 ke atas kena minum. Saya betol2 puasa dr 10mlm sampai esok na minum air gula. Sbb haus n lapar sgt jadi rasa air gula tu rasa manis. Air gula tu suam² sdap je lalu kt tekak. Tapi kena cepat minum la kalau tak rasa na muntah. Then puasa lagi 2 jam, lepas amek darah 2nd time baru ley mamam. Saya mati² ingat air gula tu rasa cm air ubat. Alhamdulilah ok. Walaupon kita pon tak suka minum air gula hahsha

4y trước

12 weeks tak silap saya. Masa 1st check up kena

Sy dh 21mggu..dh 2x kene minum air gula..1st minum dlu alhamdulillah result kluar xde kencing manis..yg 2nd ni baru je smlm pegi minum..sama jgk mcm 1st dlu,dpt air 1cup,suam2..jenuh nak abiskan sbb tahan diri dr muntah..byk kali stop..kt KK tu plak staf kata kene abiskan dlm tempoh 10minit..huiii seram..air gula kt KK tu xde la perisa apa2 pun,mmg jernih,suam,manis & likat haiihhhh..pengalaman paling x best la kut..tp apa2 pun semua demi 1st baby ni..

4y trước

Tgok nurse kak... Sya baru firts minum x thu bila kena lgi ni...

Pengalaman sy minum air gula ketika kandungan nak masuk 5 bulan..sy datang kk awal pagi minum air gula..sebb kawan pesan xna muntah minum ketika msih suam. Alhamdulillah sy bjye hbiskan, result semua okay jdi sy xperlu repeat minum utk kali ke-2. Sekarang kandungan dah masuk 9 bulan tunggu masa jerr na bersalin...doakan sy ye mummy semua😊. #anakfirst

13w & 28w. Pengalaman, allahu fobia.. 1st pregnant pitam kt kk lps mnum sbb pening, nasib tggl beberapa minit je lg utk amek drh yg kedua. Lps je amek drh last trus keluar semua isi prt air² gula semua keluar. Baru² ni mnum pn pening tp thn, lps amek drh je mcm biasa terus muntah pai xde dh isi prt. Kena repeat lg 28w plan nk ngelat sbb dh fobia 😅

Pengalaman saya mnum air gula dkat KK xbest langsung. KK kt tmpt saye takde provide yg berperisa. Air gula semata2 warna jernih. Mula2 mnum ok je..dah hujung2 kt bwh nk abis tu muntah. Pastu repeat saye minum dkat swasta dpt air gula perisa oren. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Dpt result xde sangkut kencing manis😊

4y trước

Boleh..gtau dkat nurse KK nk repeat dkat swasta. Dia bg je..pastu nnti dah dpt result kepilkan sekali dlm buku pink. Prosedur minum air gula dkat swasta sama gak mcm dkat KK. Puase wktu mlm, ambik darah yg pertama, tunggu 2 jam, pastu ambik darah kali ke-2.

Baru je lepas minum dua hari lepas.. Masa first minum, dalam 20 minit macam tu terus rasa mual.. Habis kluar smua.. Pastu cakap dgn nurse.. Nurse suruh minum balik hari lain.. Second day minum, berjaya tak muntah.. Tapi sayangnya.. Sangkut ada kencing manis.. Sekarang kena refer semula tuk bacaan bsp..

Ada klinik bagi yg berperisa, kalau kk at sy selalu checkup air gula plain. Sy minum mcm nak pitam n loya.. Tp, nasib baik sy kumur2 cepat2 at tandas. Xlepaih nak p ada sisa air gula melakat at mulut tu yg rs loya, bila dah kumur2 tu Baru rs lega sikit.. 28week kena minum LG. 😅

ok je tk mcm org slalu takut²kan.. wlpn sy ada alahan teruk time tu.. tp sbb puasa sy rasa cm nk nazak gk tkde pape air.. dpt air gula selesa then rest la pjuk baby jgn muntah kasi kerjasama smua.. Alhamdulillah tkmuntah lps je 2jam nurse amik darah bru sy muntah.. hahaha

Sy dah minum 2 kli msa awal pregnant.. Pertama kli minum, result xdpt dibaca so terpaksa ulg minum.. Result negative. Ni lg 2 miggu cukup 28 weeks, nk kna minum lg. Hope negative jugak la. Yg risau tu msa nk kna cucuk sbb slu nurse xdpt cari urat, so kna cucuk berkali2..