Tips pregnant

Hai blh share tak tips2 cepat pregnant 🥺 dh pakai opk..bd selang hari pun msh takde..terima kasih semua 😞

24 Các câu trả lời

Dh check kesuburan suami isteri belum? Klu belum boleh pergi mana2 klinik ksihtan atau swasta bgtau nk check ksburan sbb plan nk pregnant. Nti dorang akan bgtau step2 & apa2 test perlu buat. Klu mmg dh check kesuburan dan husband n wife mmg dua2 ok, xde masalah, boleh ambil multivitamin atau folic acid (jgn ambil atau tmbah vitamin suka hati, klu multivitamin & folic acid ok lg tp klu vitamin D smua tu better consult doctor wlaupun pn boleh je beli d farmasi without doctor’s prescription) Sambil tu mknan kena jaga juga, elak manis, elak proses food ,boleh mkn tp jarang2. Mkn buah kiwi bantu utk dptkn telur yg bgus. Betulkn bmi klu obese atau underweight. Klu semua tu pn mmg sis dh buat, 1 je lg tips sy, jgn terlalu fikirkn sgt & redho je klu ada rezeki then rezeki ank tu mmg tetap akan ada. Bila kita duk terlalu fikir bila bd je nk anak, mkn itu ini sbb nk anak lama2 kita akan jd stress tanpa sedar sbnarnya. Masa bd kena relax. Exercise pn buat sekadar utk release stress. Ada nurse pernah gtau klu kita slalu track opk, kdg ada org boleh jd stress. Semoga ada rezeki sis dpt pregnant dlm masa terdekat & nti slamat bersalin ye. Amin

2t trước

✅✅✅

Sy period jenis x teratur dan pjj dgn suami. So antara yg sy cuba buat: 1. Mkn folic acid setiap hari dan jaga makan 2. Agak2 nk dekat waktu subur (sy guna opk), bercuti dgn suami dkt tmpt yg ada alam semulajadi yg nyaman, spy dua2 rileks dan happy. Sy pegi tmpt yg ada air terjun dan pokok2 hijau.. 3. Just enjoy ketika berhubungan intim, jgn stress fikir nk anak je sbb hormon sgt main peranan. Bila x stress, jd seronok bersama, jd air pun byk (maaf sebut), insyaAllah membantu sperm utk sampai ke ovum dan hidup lebih lama dalam rahim. 4. Sentiasa amalkan baca doa nabi zakaria utk dpt zuriat, lepas solat dan baca mcm buat zikir hari-hari. 5. Minta ibu doakan kalau masih ada ibu, sbb doa ibu mustajab. Lepas dh usaha, redha dan tawakal je. Kena yakin Allah akan takdirkan yg terbaik utk kita dan tahu bila waktu yg sesuai utk kita ada anak. Kalau Allah nk bagi rezeki kat kita, Dia kata jadi, maka sekelip mata je boleh jadi smpai kita pun x percaya.

kalau sy dulu, doktor syorkan ambil folic asid. sy dulu ambik sangibion. pastu kerap2 urut badan lagi2 urut kat rahim. sy dulu pernah kerja kilang angkat berat2 jadi rahim terdorong ke kanan sikit n penyebab sy kerap sakit belakang n punggung. masa sy berurut pantang anak pun kakak berurut bgtau kalau rahim bergerak sikit pun boleh penyebab kita dingin dgn suami n susah dpt anak. mmg la anak ni rezeki Allah, kita ikhtiar je. Sy ada mkn jamu Jusnita yg sy beli mkn ada dlm 3 botol. kiranya jamu ni bersih n rawat rahim. kalau ada keputihan byk, kira kita dpt rawatan. keputihan byk sangat pun ganggu proses kesuburan. kalau pakai pencuci keintiman wanita, please stop. andai kata badan xtahan mmg payah lekat. dulu adik sy pesan mcm tu. adik sy kawen awal drpd sy, dy pesan cuci kita punya dgn air je.jgn ganggu ph pada faraj.

Saya pun ttc 2 tahun, Alhmdulillah sekarang tunggu masa nak bersalin je. Saya ada pcos, so saya kena turun berat badan. Alhmdulillah saya cuba takmakan malam,takminum air manis dan takmakan junkfood cepat lekat. Satu lagi tips saya kerap bersama dgn suami, sekali datang period then dah bersih tu saya terus bersama, seminggu tgh subur, satu hari 2 3 kali jugak😅sebab memang nk baby.. Alhmdulillah menjadi, sis boleh cuba ye.. Insyaallah ada rezeki sis dan suami yg penting jgn stress tau❤️

jgn stress kena jg emosi kena mood sntiasa happy selagi ada rahim tiada mslh kesihatan..in shaa Allah pasti blh pregnant jika di izinkan Allah dan kerap bersm dgn husben spnjng wktu subur..kena kenal psti wktu subur puan bila. mcm sy pnh bc artikel dlu bg yg merancng ke hamilan yg terbaik tuk brsm dgn husben adalah pkul 4pg sbb sperm yg di hasilkan lebih bkualiti katanya..wallahulaam..sbb selain pmpn ada wktu subur lelaki pun ada juga bg sperm nya..mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

Sy ttc2tahun lebih alhamdulillah Allah bagi rezeki dkt sy&suami..sy sempat lah jugak mkn acid folic lpas habis tu sy dah xmakan dah..sy berserah pd allah jee seandainye ad rezeki untuk sy&suami insyaAllah akan ada..kalau takde tu usaha lagi..selagi kite ada rahim kita boleh prengnant ye sis..jgn stress rilek2 jee . Sy just rilek2 jee xfikir pjg sgt..kunfayakun insyaAllah allah akn beri diwaktu yang tepat🤗 . Semoge allah titipkan malaikat kecil untuk sis yang sedang menanti😊

ttc yang paling penting sis jangan STRESS..jgn terlalu push diri...yang penting usaha doa dan tawakal...tips dari saya sis kena jaga pemakanan sihat..berat badan dalam BMI normal..folic asid bcomplex zinc complex amalkan..suami kena jaga pemakanan juga dan amalkan hidup sihat.. kena tau bila masa subur sis...guna opk lepas je habis period..

Makan jamu kak km atau jamu maajun nenda. Sy makan tu tak sampai sebulan dah melekat. Skg dah selamat melahirkan😊 sy just share apa pengalaman sy kalau nk mengandung sebab sy pun menunggu zuriat 2 tahun lebih sebelum ni. Sejak sy try amal jamu. Mmg tak kan tipu lagi dah hehe. Korg boleh try je. Kalau taknak pun takpe tak paksa. Atas masing2

Lain orang lain rezki dikurniakan anak. Siapa kita nak cepat2 hamil kan? Yg penting teruskan usaha. Jangan Putus asa. Pengalaman saya guna OPK bagai memang menyampah 😅 Sbb tak hamil2. Bila renung bslil, Allah didik reda, Masya Allah... Bila reda, Allah kurniakan anak. Sabar dan syukur. Teruskan usaha. Jangan Putus asa OK. Elakkan stress

kalau ikutkan tips org keliling, kite suami isteri jage makan , jangan stress , makan folid acid suami isteri bole makan, download apps yg untuk thu kitaran haid dan waktu subur tu, time subur boleh laa bersama .. yg paling penting doa la mintak pada Allah semoga dia kurniakan zuriat amin