ank luar nikah

hai asslamualaikum semua maaf tumpang tanya , majoriti banyak sangat bende ni terjadi . saya nak tanya kalau budak dalam kandungan dah 7 bulan . perlu nikah ataupun nikah lepas bersalin lebih afdal? and ape risikonya ya antara dua ii ni?

14 Các câu trả lời

boleh nikah waktu hamil , sah sbb rukun islam tidak mengatakan bahawa wanita hamil haram bernikah @ pernikahn x sah ,,ikut mazhab shafie pernikahan sah ,ikut mazhab maliki tidak sah pernikahan ,kita ikut mazhab shafie ..sy ada dgr ceramah ustaz ,cuma anak yg dikandung x boleh berbin ,bintikan bapa nya ...baby akan berbin bintikan abdullah @ 99 nama Allah ...

Boleh nikah tp kena rujuk pejabat agama,, sblum ni sy ade pngalaman dgn rmh pelindungan,, mn2 ank luar nikah blh kawin sblum bayi 3 bulan dan berbinkan lelaki yg dikahwini tu sbb sblm@3bln baby belum ditiupkan roh lagi,, apa2 pon kalau nak kawin kena rujuk pejabat agama,diorang yg akan sahkan perkahwinan tu sah atau tidak..

boleh je nak menikah.. sebab perempuan yg mengandung luar nikah ni tak iddah pun so boleh je... anak tak boleh berbin binti kan si bapa.. tu jelah.. boleh je berbincang di pejabat agama utk lebih faham.. diaorg dh biasa handle kes macamni 🙂

Saya ank dlm kandungan 7bulan . Dinikahkn . Alhamdulillah 🤲🏻 dipermudahkan . Tak silap saya kalau lain bapak baby , kena nikah selepas nifas . Kalau baby sama bapak , boleh nikah masa ngandung

Saya nikah semasa kandungan 25minggu,boleh je, tkda apa2 halangan, lebih baik nikah cpat2. isi borang tu dri online. Klau daerah Selangor & wilayah. Klau negeri lain x thu pula.

4y trước

boleh share tak procedure dia susah ke tak?

Wassalam...seelok2nya pn rujuk dgn pejabat agama @ mana2 ustaz/ustazah utk kepastian sbb nye bnde ni melibatkn hukum.takut2 ada yg tersalah @ silap ckp.

Seeloknye menikahlh sblm bersalin,wlaupun ank tu x boleh di binkn atau berbinti dgn bpk die,untuk kebaikan ank itu juga

Klau kandungan bawah melebihi 6 bulan x boleh menikah ..boleh rujuk yg lebih arif jika beragama islam

nikah sebelum ke selepas sama jaa. dedua sah dan dedua takleh ber bin/binti kan nama ayah.

Tak boleh nikah ms pregnant rsnya. Mana2 pun sama xboleh dibin bintikan si bapa..