Alahan mengandung

Hai assalamualaikum skrg saya 8weeks mengalami alahan yang teruk sampai tak boleh bangun. Tak larat dan hanya terbaring je sebab sakit kepala pening kepala senak perut loya dan mual yang keterlaluan. Ubat dari klinik (swasta dan juga kerajaan) tak ada yang serasi. Berat dah turun se KG dan dah drip air sebab dehydrated. Makin kerap muntah awal pagi 3am 4am macamtu. Tak laratnya rasa😭😭 menggigil pun ada macam tak sedap badan. Selera makan semua jgn ckp mmg drop habis. #pleasehelp bantu saya ya. Thank you

Alahan mengandungGIF
38 Các câu trả lời

Sy 4x preggy smua alahan xsama😢..Kdg2 trdetik rsa knpe la aq dpt alhan..Kn best xde alhan..Tp sy cbe kuatkn dri mmtah, sy mkn ,mntah sy mkn..Xbleh mkn nsi sy mkn bnde2 yg bleh mkn..Mntah blik pom xpe asl xjd lmbik..dpt alhan mntah2 n xbleh mkn sdp2 ni pom dh rsa sykur sgt2..Xla smpai lmbik sgt,prnah tgk sttus kwn sy tiap2 bln msuk wad sbb alhan Smpai nk bslin pom mcm tu..Iktkn mmg kne msuk air jgk..Sbb kdngan kli k4 ni sy dmam smggu n btuk2..Alhamdulillah skrg dh tmster 2 dh mkin hlang dh alhan ni wlau msih ade skit2 nk bt cmne dh kne buatan suami 🤣..ade jgk mntah2 tp ikut time dia..Klau mai rse nk mntah xleh bt ape😅..Ingtkn tmster 2 ni dh bleh bedal smua mknan sdp2..Rpanya bby msih mmlih..Alhan sy xkra preggy boy n gurl..Smua xbleh mkn lauk aym,ikn je bleh..3kli preggy dpt mkn lauk kcap dgn ikan greng je..Kli ke 4 ni dia nk umi pntang awl2..Dpt mkn lauk ikn bkar je😭..Beza dia alhan tu lma n kjp..Boy lma skit klau gurl 3bln je..

2y trước

Ye sis..Mkn la sis roti ke ape..Jnji ade tnga..Try beli nstum yg bncuh air kot2 msuk

jadi mcm sy mase 7 week smpai 3bulan ..dh masuk 4 bulan..dh brenti..sy smpai alahan masuk hospital 2 kali..xboley mkn xboley minum..asyik muntah..smpai besen lapik plastik kt sbelah.. dr ape sy belajar..baek pegi hospital..dwkat sane awak mesti kene masukkan air..air kene minum..nnti kencing kotor..awak jgn mkn yg pedas2 tau.. minyak2..bersusu..bersantan..sbb sy xley bau org masak..bau suami sendiri xley..minum air masak xley..tp awak kene pakse mkn..jgn mkn bnyk..confirm muntah..mkn sikit tp kerap..portion sikit..tp mkn tu selalu dlm 1 hari..sian baby xdpt zat..

2y trước

Allahuuu😭terima kasih siss insyallah💪🏼

Sy pon sama masa first trimester. 10kg sy turun dri x tau pregnant smpai lh 12week masa nk bukak buku pink. Nasi langsung x lalu mkn.. harap mkn buah tembikai jambu batu betik buah naga buah lai. Sy muntah setiap kli mkn. Harap mkn buah jenis bnyk kandungan air sbb takot dehydrated. Baru naik blik berat 6kg kne plak influenza. Turun blik berat 3kg. Lepas dh masuk 2nd trimester asyik demam je.. batuk selesema. Skrg dh dua bln checkup je tggi protein dlm urine.. smpai kene refer hospital untuk test.. x tau lah ap result dia next checkup ni.

2y trước

Allahuakbar sis. Teruk juga keadaan sis. Semoga dipermudahkan urusan sis dan diberikan kesihatan baik buat sis dan kandungan ya

Hai sis, saya pun alahan teruk 2 bulan bergantung dgn minum air sahaja. Muntah darah, makanan langsung tk boleh masuk, air masak pun minum muntah, nak nasihat keep mkn and minum even muntah semula kay. Tkde tips utk hilangkan, tapi cuma bleh bg kata semangat semoga cpt berakhir sis punya alahan. Tulah pengorbanan seorang ibu. Redha ye sis. Saya 3x keluar masuk hospital sbb dehydrated mmg kosong dlm badan. Semoga kita ibu2 ni semua kuat demi anak tercinta yang dikandung dlm perut🫶🏻🫶🏻

2y trước

Allahu sama la muntah saya berdarah jg amin insyallah mudah mudahannn

sy juga macam tu sampai lost 5kg nasib x kena admit. sy cuba paksa diri juga tuk mkn tp dlm kuantiti yg sedikit & kerap asal rasa nk mual sy trus stop mkn or mnum. lps mual tu hilang mkn lg tp mkn yg sis boleh telan yer sbb x semua boleh masuk tekak mcm sy x boleh mkn nasi hidu nasi pun boleh mual jd sy tukar ngn roti & mee sesuaikan ngn tekak sis yg penting mknn sihat & boleh masuk tekak sis sbb lain org lain selera nya. masah alahan ni mmg berbeza bg setiap ibu.

2y trước

Betul tu allahu sis sampai 5kg drop ya. Saya baru drop 1kg dah risau ni😣 insyallah sis doakan saya terus kuat ya demi baby😭

tulh pengorbanan nk jd seorang ibu..bkn mudah..pahala y xkan berhenti di beri d setiap kesakitan ibu semasa hamil.klau x blh mkn mknn berat cube mknn kering mcm biskut oat..buah2 kering..ape pn kne cube biar sikit try n error ape y blh masuk n x.klau ikut slera mmg 0..tp kne pakse utk tenaga n zat utk tumbesaran bb.mkn dlm kuantiti y sedikit tp kerap.elak mknn berminyak..bersantan..pedas..manis

2y trước

Sama la saya banyak makan buah2 dgn biskut oat , yg Tu ja boleh Terima dek tekak

Hi sis. Sama lah saya mabuk teruk. Tapi Alhamdulillahh saya dah jumpa makanan yg saya boleh makan. Awak kena try n error. Awal2 ni awak try makan kurma setiap pagi. Perut kosong tu makin rasa nak muntah. Biarlah makan muntah pun. Dari tak makan apa tapi muntah lagi sakit kn keluar yg warna hijau pahit tu. Semoga Allah permudahkan urusan kita sepanjang hamil sehingga melahirkan. Sabar ye ibu dan terus kuat 💪🏻

2y trước

Insyallah terima kasih atas semangat dan nasihatnya saya cuba yaa🥺

saya pun mcm tu tpi x teruk sgt la munth tu.cuma time kosok gigi n bau apa2 mst nak muntah.perut pun skt di sebb kan gastrik.tpi doktr kk bndr cuma bagi ubat tahan munth ja ubat tu mengntuk x taw nak ckp skrng saya stop dah ubat tu.smpai nak drive x blh.saya pun mkn x lalu nasi sejemput sehari skli ja.tpi bila mkn rasa mcm masuk racun pun ada pedih ulu hati tu smpai kan tidur mlm2 terganggu.badan memng x larat asyik baring ja

2y trước

baru 9 minggu sis

Masa anak first saya alahan sangat2 teruk. Minum air pun keluar balik. Sampai kena tahan wad masuk air dalam badan. Muntah2 je. Sampai lembik betul. Sampai 4 bulan baru okay. Masa anak kedua pula, ada alahan, tapi masih boleh minum air tapi sejuk sahaja. Tak boleh makan nasi dan lauk2. Roti dan makanan yg berasaskan tepung je boleh saya telan. Muntah2 tu ada tapi tak seteruk masa pregnant first baby.

sayaa tgh hadapi sis skrg ni. bru 8 weeks nak masuk 9weeks. da kena msuk air kt spital 2 kali da. badan mmg langsung tk sdp. rse kosong. prut asik bunyi je. lembik mcm tkde tenaga. tapi sy try je mkn jugak paksa. suami sy suh paksa jgn ikutkan. 🥺tp yela kite yg lalui. kalau boleh tknk ikutkan. susah nak kawal kan. tkpela tp sy try jugak pkse mkn buah ke nestum. walau rse nak muntah sy cpt2 makan gula2

2y trước

Betul tu sama sangat sis. Sedih kdg rasa . Lapar tu lapar sangat tapi byk makanan tak serasi. Saya mmg takut nak pergi hosp takut sgt kena tahan/masuk air 😭😭