Alahan mengandung

Hai assalamualaikum skrg saya 8weeks mengalami alahan yang teruk sampai tak boleh bangun. Tak larat dan hanya terbaring je sebab sakit kepala pening kepala senak perut loya dan mual yang keterlaluan. Ubat dari klinik (swasta dan juga kerajaan) tak ada yang serasi. Berat dah turun se KG dan dah drip air sebab dehydrated. Makin kerap muntah awal pagi 3am 4am macamtu. Tak laratnya rasa😭😭 menggigil pun ada macam tak sedap badan. Selera makan semua jgn ckp mmg drop habis. #pleasehelp bantu saya ya. Thank you

Alahan mengandungGIF
38 Các câu trả lời

Sama la saya pun. Masa alah teruk muntah2 takde selera makan langsung rasa mcm nak mati je. Serius cakap.. Pastu bila check up buka buku pink doctor marah sebab kurang air dlm badan, doctor ckp kalau air dlm badan kurang oksigen mgkin tak boleh smpai ke baby.. bhaya utk bby. Alhamdulilah 4 bln alah dh hilang skrg 5 bln dah ok sepenuhnya. Moga sis kuat juga ya..

2y trước

Aaminn inshaAllah..

ntahla, sy pun mcm ni, awal2 first trimester mmng la kerap muntah. tp tu lah. set dlm otak xpelah hadap je, nk buat mcm mana. saya da 3 kali kena drip air, berat dr awal pregnancy sampai 18w da turun 3kg. masuk 2nd trim ni baru ok sikit, tp kadang2 dtg juga muntah tu. sy pulak kalau da rasa lain mcm mmng siap2 pergi toilet n muntahkan, baru lega.

2y trước

Kann selagi tak muntah tu tak selesa je rasa bila muntah ok sikit tp penat lah hm

saya dari anak first sampai la ni kandungan ketiga..tiap kali pregnant mesti alahan..masa anak first sy tak tau sgt so mmg rasa tramat teruk..anak kedua n yang skrg ni alahan kurang sikit..sy amalkan susu panaskan dengan sedikit halia..minum time alahan, alhamdulillahh alahan sy kurang..angin byk keluar dan sendawa, sakit kepala pun kurang..

2y trước

Yeke boleh cuba kot. Sis minum susu apa ya

Hi sis sy jugak alami alahan teruk sampai masuk hospital. Start alah selepas tau hamil. terus semua makanan yg bergoreng + pedas + makanan favourite langsung xboleh mkan..bergantung dengan roti gardenia ngn air jambu Batu xpun air kosong Tu pun muntah jugak..lepas 7 Bulan bru selera makan ada semula..Semoga sis dipermudahkan segala2nya..

2y trước

Lamanyaaa😭

sama dengan sy.. kemuncak sgt alahan tu sampai 9week. 3-4am bangun je muntah2. berat hilang 3kg. bila masuk 10-12weeks still muntah tp tak seteruk tu..slowly dia okay tp tulah selera makan kita dia mcm cut off. alhamdulillah skrg dah 25weeks dah okay dah cuma taktau knp sampai skrg susah masuk dapur 😆 semua serba tak larat

2y trước

ada juga sis.. pregnant anak sebelum ni alahan start dari kandungan 3bulan sampai lah masuk ke kandungan 7bln. tp muntah tak seteruk kalini. slowly dia okay tp rasa mual yg tak hilang. mudah2an urusan mummy² dipermudah dan dilancarkan Allah utk kandungan😊

Nak xnak sis, kena hadapinya. Itulah antara dugaan kita nk ada anak. InShaaAllah nt naik minggu akan berkurang. Tp sebaiknya sis try n error apa yg blh mkn.. cuba jus ke, buah2, biskut, cereal atau apa2 ja yg blh telan bg ada tenaga sikit. Klau teruk sgt, p farmasi beli veloxcin (blh tnya dr dulu). Semoga kuat ya sis..

2y trước

Harapnya mcmtu la sebab ada yang alami alahan sampai nak bersalin.. risau sangat. Veloxin tu yang tak serasi dgn saya😭

xde ubat utk alahan. kena hadap sampailah ia hilang dgn sendiri. sy dulu start alahan masa 5w. habis alahan sampai 15w. seksa hanya Allah yg tahu. sis sabar jela. sy dulu nk kurangkan alahan sy mkn benda masam. mcm buah mangga. tu jela benda boleh masuk dan tak muntah balik. sekurang-kurangnya ada mknn dlm perut.

2y trước

Baik siss terima kasih🥺🥺🥺😭

Semoga baik2 shj utk awak & kandungan ya. Bersabar ya. Saya pun alahan teruk. Nasi & air masak takleh makan😭 makan lah apapun muntah keluar balik😭 saya tanya nurse, nurse cakap minum air oren/ribena. Saya makan ubat pun dgn ribena sbb air lain muntah😭 tidur pun tak lena. Bersabarlah. Take care ya

2y trước

Sama la situasi kita nasi mmg dah berapa lama dah tak masuk😭 insyallah semoga kita baik baik saja dan mampu harungi ni demi kandungan aminn

Sy 8week haritu pon mcm sis.. teruk sgt2, asal makanan masuk tekak je keluar balik.. nk bgn mmg xlarat smpai berat drop dkt 5kg.. pegi klinik swasta check dia bg ubat tahan muntah..alhamdulillah serasi, skrg 12week alahan pon skit2 je.. semoga sis kuat, begitulah pengorbanan seorang ibu

2y trước

Tu la saya tak serasi pula ubat tahan muntah ni. Serba tak kena. Doakan saya terus kuat ya terima kasih sis

Waalaikumsalam.. betul2 sama keadaan dgn saya sis.. saya pun lalui semua benda ni.. kadang nak nangis kan.. tp kena lalui juga 😢 semoga kita sama2 dikuatkan semangat.. saya dah nak masuk 11week still keadaan mcm ni sampaikan badan semua sakit2 😭

2y trước

😭😭 semoga kita mampu lalui semua ni demi buah hati kita sis. Semoga kita kuat