Rambut gugur teruk

Hai asalamualaikum ibu2..boleh sy nak bertanya maaf agk kotor sikit ya...sy nk tanya ada tak ibu2 mcm sy rambut gugur teruk mcm ni kelemumur pun bnyk kalau sikat rmbut skali dapat mcm ni anak pertama dah 3 tahun anak kedua dah 3 bulan adakah normal atau tak ye kalau rmbut gugur mcm ni skli kalau sikat smpai nk botak depan dah.. rambut sy ada la smpai bawah punggung sikit sy jenis rambut tebal nk potong husben tak bagi saya pun sayang nk potong tpi kadang geram jgk nk potong bila nk potong tak jadi pula...buntu dah tak tahu nk buat mcm mana kadang2 rasa malas nk sikat sbb taknak tengok rmbut sendiri mcm ni..ibu ibu ada tips yg berkesan tak mcm mana nk rawat rmbut gugur mcm sy ni ya kalau ada kongsi la dengan sy...terima kasih ibu2 jngn kecam sy🙏.#pleasehelp #seriusnanya #bantusharing #ingintahu

Rambut gugur teruk
27 Các câu trả lời

Hi awak, normal lepas bersalin sampai 6 bulan rambut akan gugur teruk. Untuk ikhtiar awak boleh buat: 1. Ambil vitamin rambut (ada kandungan biotin pastikan selamat untuk ibu menyusu kalau awak bf) 2. Selesaikan dahulu masalah kelemumur dengan hari tonic dan syampoo yang sesuai. Lepas kelemumur dah ok boleh fokus untuk rambut gugur pula. Bila kelemumur hilang rambut gugur juga kurang. 3. Cekak rambut & kurangkan sikat rambut. Jangan sikat rambut waktu rambut basah. 4. Jangan risau & stress tau awak. Memang normal and akan beransur pulih dalam beberapa bulan ni. Semoga berjaya

2y trước

Guardian tengah ada sale 50% all syampoo & conditioner boleh lah survey

aduii , sma laa sis. ank bru nak masuk 5bulan, rambut sya gugur mcm nie la, lebih2 lg slps mandi masa rambut masih lembab. tp sya xda mslh kelemumur . sgt2 rimas bila merata2 ada jer rambut gugur, kadamg kat muka baby pun ada 🥲. bila baby capai je rambut kompem ada sangkut rambut2 gugur. sblm ni rambut sya dekat paras pinggang sbb gugur byk sgt sya potg hingga paras bahu, yg pntg masih bole ikat sbb kalo pakai tudung x selesa kalo x ikat rambut. tp tetap sama jg, masi byk gugur. smpi sya malas dh nak sikat rambut skg.. pakai conditioner tanpa bilas, then siap. spya rambut x kusut .

saya memang sejenis rambutnya nipis dan suka gugur. pakai shampoo alpecin dah 3 tahun masa mengandungkan anak first. overall, rambut gugur tu x menakutkan mcm dulu 🌚 masa pantang rambut gugur jugak, tapi xde lah banyak mcm sebelum kawen. kalini mengandung, merasa kejap tebal sikit..ni lepas beranaknsah gugur balik ni hahahahaha. ada org kata brand sugardoll ok. entah lah.. saya pakai alpecin sebab itu yg saya mampu buat masa sekarang. harga bukan mcm shampoo biasa, tpi sebab dia membantu.. ku beli juga la

masa anak sulung, rambut mmg gugur teruk. xde pilihan, mtk izin suami nak potong pndek. alhamdulilah, okk. anak ke2 plak pon sama, mcm2 produk cuba. x jalan. last, ada org suggest shampu Herbal Essence yg warna hijau, argan oil of morocco nama nya. mmg utk rmbut gugur. sy cuba la beli tp mahal sikit kalau beli kt watson, cuba pakai kan, alhamdulilah.. beransur kurg gugur. n rambut yg nipis da kembali lebat. sebb sy mmg jenis rmbut tebal. cuba tukar shampoo yg sy ckap tu sis.

gunting je sis, minta izin suami ..teruk beno dh tu igt kan kepala budak td huhu..sy pun gugur jgk tp tak seteruk sis, tp sy potong mcm lady gaga tu haa pendeknya hahah terud okay kurang gugur n rasa ringan..ni dah panjang balik ad kelimumur pulak nak potong lagi😵 suami pun suka sy rambut panjang tp sy ckp ngan dia suka ka busuk² ad kelimumur pastu bilik katil bersepah dgn rambut? haa pastu dia redha je potong je la haha

sama mcm sy rambut tebal panjang. hari hari bercekak rambut 😂 dlm bilik, toilet. tp suami supportive paham sy. dia minta g gunting rambut paras bahu. skrg dh kurang, tp still gugur skit cuma tak seteruk dlu. pakailah apa brand murah ke mahal, treatment klinik sklipun takkan jadi 😂

Hye sis. Saya after deliver pun banyak sangat rambut gugur. Tapi lepas saya guna shampoo brand KUNDAL. Alhamdulillah rambut saya dah kurang sangat gugur. Siap tumbuh anak rambut. Rambut jadi makin lebat. Suami pun tegur rambut saya dah kurang gugur. Maybe sis juga boleh try. Saya beli shampoo ni kat guardian.

Lepas bersalin normal memang rambut gugur banyak. Masa anak saya umur 4 bulan baru rambut saya mula gugur banyak berpuluh-puluh helai rambut gugur sehari. Saya cuba pendekkan rambut, ada perubahan sbb kurang sikit gugur drp sebelum ni. Cuba syampu rambut anti gugur yg sesuai dgn sis.

kalau sy..rambut kelemumur sy buang dulu sisa yg kuping2 pakai sikat..pastu sy cuci pakai limau nipis/purut..pedih mang pedih tp alhamdulilah xda lg kelemumur.. kalau rambut gugur tu wallahualam..sis try pakai minyak kelapa dara..urut2 sikit kepalaa tu..inshaa allah

ya allah teruknya.. klau mcm ni tak normal ni terlalu terok. sya pon gugur juga anak 6 bulan 1st baby.. bile mandi skali tarik sgengam dpt dan bile sikat pon geram jee tgok.. tapi tak bnyk mcm awk ni.. normal sy punya.. hormon kan.. sabar la para mummy2 ibu2 sume

2y trước

mgkn sbb rambut sis ni pnjg , so dia bergumpal2 mcm tue sbb tue nmpk byk sgt..