baby premature

Hai , ada tak sini yg baby dia lahir premature? Berapa lama baby kena tinggal kat nicu? Kalau macam saya baby lahir 27 weeks. Betulkah baby akan tinggal kat nicu dlm 3 bulan camtu?

12 Các câu trả lời

normally smpai berat baby dah 1.5kg ke atas bru bleh kluar.. m kuning smua dah okay, xde mslh kesihatan yg lain .. xsampai sbulan pn dah bleh kluar sis.. janji anak kuat minum susu, jgn stress², bg dia fully bf spaya cpt naik berat n xbergantung pd oksigen .. dan slalu bisik kt anak kuatkan semangat, in shaa Allah baby akan cpt sembuh .. don't worry sis .. sya pn ada anak prem, 32weeks, berat 1.55kg tp sbb baby sya down syndrome n perlu dibedah, also ada mslh kesihatan lain so dia kna tahan dkt 2 bulan (51 hari kt hospital besar) .. dah sbulan jauh dgn anak, terpisah lautan .. bila dtg jumpa lawat dia mmg slalu bisik kt dia, utk kuat berjuang .. n cepat kluar hospital sbb rinduu .. msa tu mmg sayu je hati sbb baby bergantung dgn tiub utk minum susu sbb otot dia lemah nak hisap syringe .. tp pakar kanak² akan refer dgn fisioterapi utk bg dia exercise mulut .. Alhamdulillah lps je jumpa anak bisik kt dia, bgtau dia yg sya rindu smua .. xsmpai 2 minggu pihak hospital call bgtau dah bleh ambil baby bila dah free .. sbb baby dah bleh minum tanpa tiub .. masa tu Allah je tahu mcmna perasaan sya .. gembira bkn main .. rindu nak peluk cium .. sbb lps bersalin mmg xde buat skin to skin 😭 sbb baby xckup oksigen n perlu masuk incubator ..

anak sulung saya lahir 33 minggu..lbih kurang 2 minggu lbih je dlm nicu..dia ikut pembesaran anak..klau anak awak semakin hari smakin ok..maksud saya ok dari segi minum susu n berat dia.. cara dia bernafas semua..doktor akan bagi pelepasan awal..alhamdulillah anak saya skarang dh 1 thun lbih & Allah kurniakan lagi saya sorang anak..doakan saya kuat ye semua..

hye.. ank sy lahir 32 minggu mase tu, then berat die 1.86kg.. sy bersalin normal dan ank pun sihat.. sy berada di NICU sekitar 2minggu mcmtu.. ade, yg x tinggal sekali dengan ank di NICU,, biasanya baby yg kurang daripada 1kg, dan ade masalah lain, yg tinggal berbulan-bulan.. itu pun bergantung kepada berat baby dan kesihatan nya.. jika tiada mslh boleh kluar dari NICU..

anak sy lahir premature 33 weeks dok NICU 3 hari je, pkai tube minum 5 hari je. pastu sy dgn dok beby kena pantau kat wad smpai beby 35 weeks and berat beby kena ade kenaikan. jaundice pun kena cntik. kalau x kena warded dok bawah lampu biru. anak premature ni jaundice lama sikit. kena turun naik wad, trun naik KK. kena byk bersabar. GOOD LUCK mummy

sama lah saya hari tu baby lahir pun pramature juga 28 week 3 day. 2 bulan lebih juga lah dia kena tahan di NICU sebb dia tak pandai bernafas sendiri guna oxigen lama lah juga tengok keadaan baby lah juga sis

4y trước

1.16 kg ja sis

baby i lahir 29 week, dia tinggal kat NICU 1 bulan 7 hari je. ikut how fast baby recover. kalau berat dia naik 2kg boleh balik dah, anak I lahir 1.4kg keluar nicu 1.9kg

sy pramatang jgk 31 weeks... sebulan ddk NICU .. depands pd baby dn doktor.. jgn dgar ckp org.. bgi kata² smngt kt baby selalu

everyday u pergi jumpa beri kata semangat kat dia, cakap baby strong boleh balik rumah dengan cepat, tu yg i buat kat baby

Adik sy lahir 7bulan cukup 28minggu. Alhamdulillah boleh balik rumah sb berat dluluskan. Cuma kurang 0.01gram je yg dokto nak..

3y trước

brpa berat bby masa lahir sis

Mak saya dulu bersalin 6 bulan . Adik saya duduk dalam 2 bulan lebih . Ikut condition baby rasa nya berapa lama tu